LŠ (grupa E) - Žiru vratio Milan tamo gde mu je mesto, Čelsijev revanš Dinamu!

Autor: Mladen Heleta
sreda 02.11.2022.
22:53
Izvor: Sportske.net

"Rosoneri" u osmini finala posle devet godina.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Završeno je nadmetanje u grupi E Lige šampiona, u kojoj se vodila direktna borba za poslednje 16. mesto u nokaut fazi elitnog takmičenja. 

To mesto ugrabio je sedmostruki prvak Evrope Milan, koji se u osminu finala plasirao prvi put od 2014. godine. Šampion Italije je na svom terenu pobedio Salcburg sa 4:0, dok je u drugom meču grupe Čelsi u Londonu savladao zagrebački Dinamo rezultatom 2:1 i samo "pečatirao" svoje prvo mesto, koje je obezbedio još u prošlom kolu. Salcburg će u Ligu Evrope, dok je Dinamo završio svoju evropsku priču za ovu sezonu.

Čelsi je osvojio grupu sa 13 bodova, Milan je drugi sa 10, Salcburg treći sa 6, a Dinamo Zagreb poslednji sa 4 boda.

Na "San Siru" je Milanu bio dovoljan i bod, ali on nije kalkulisao i uzeo je sva tri i to na pogon sjajnog Olivijea Žirua, koji je po ko zna koji put pokazao da je igrač za velike i važne mečeve. 

Krenuo je Milan silovito, Teo Ernandez je već u trećem minutu pogodio stativu, a bedem prvaka Austrije probijen je u 14. minutu. Tonali je centrirao iz kornera sa leve strane, a Žiru nadvisio rivale u skoku i glavom sa linije peterca zatresao mrežu, za 1:0.

Potom je Salcburg u nekoliko navrata bio opasan preko Adamua i Okafora, ali se rezultat do poluvremena nije promenio.

Samo što je počelo drugo, sve je bilo rešeno. Rebić je uputio kvalitetan centaršut sa desne srane, Žiru je ponovo bio dominantan u skoku i spustio je loptu ka Radetu Kruniću, a ovaj udarcem glavom sa šest metara matirao Kona, za 2:0. 

Austrijski tim je u tom momentu potonuo i do kraja nije postojao na terenu. Milan je brzo iskoristio smušenost gostiju i u 57. minutu poveo sa 3:0. Leao je primio loptu na levoj strani terena, a onda, u svom stilu, protutnjao pored kompletne protivničke odbrane i sa desne strane poslao pas u peterac, tamo su se igrači Salcburga spetljali, a poklon je prihvatio Žiru i iz neposredne blizine pogodio željeno mesto.

Konačnih 4:0 postavio je rezervista Žunior Mesijas u 91. minutu, a asistirao mu je nestvarni Žiru.

U Londonu je Čelsi uspeo da se revanšira Dinamu za poraz u prvom kolu u Zagrebu, posle kog je smenjen Tomas Tuhel.

Hrvatski tim je sjajno otvorio susret i poveo u sedmom minutu pogotkom Bruna Petkovića, koji je glavom iz peterca savladao Mendija.

Preokret je stigao već do poluvremena. Prvo je Sterling u 18. minutu završio lepu akciju svog tima i asistenciju Obamejanga pretvorio u 1:1, a onda je švajcarski reprezentativac Zakarija dao gol za 2:1 u 30. minutu. Bila je to još jedna izvrsna timska akcija Čelsija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke