LŠ - Borusija izašla iz "grupe smrti", Embape u 98. spasio PSŽ i on se pita u poslednjem kolu!

Autor: Mladen Heleta
utorak 28.11.2023.
23:01
Izvor: Sportske.net

Da li je neko očekivao ovakav rasplet?

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Povezane vesti

Malo ko je mislio da je ovo moguće, ali nakon pet odigranih kola u grupi F Lige šampiona, takozvanoj "grupi smrti", fudbaleri Borusije Dortmund su izborili plasman u osminu finala, a najbliži da uz nju ode dalje je Pari Sen Žermen. Njukasl i Milan su još u igri da prođu, ali oni više ne odlučuju sami o svojoj sudbini.

Borusija je večeras savladala Milan u gostima rezultatom 3:1 i završila je posao, dok su Pari Sen Žermen i Njukasl remizirali na "Parku prinčeva" rezultatom 1:1. Bod je domaćinu doneo Embape iz penala u 98. minutu.

Nemačka ekipa ima 10 bodova i sigurno ide dalje, PSŽ ima sedam bodova, a Njukasl i Milan po pet.

PSŽ u poslednjem kolu gostuje u Dortmundu i trijumf ga vodi dalje. Ukoliko ne uspe, onda se otvara šansa za Njukasl i Milan. Engleski tim može da prođe pobedom i bilo kojim rezultatom u Dortmundu, a da to nije trijumf francuske ekipe. Milan je u najtežoj poziciji, jer mu treba pobeda u Njukaslu i poraz PSŽ-a.

Zanimljivo je da će Parižani biti pobednici ove grupe ako pobede Borusiju.

U Parizu je Njukasl hrabro stao pred favorita, kog je u drugom kolu pobedio sa 4:1, istrpeo je početni pritisak domaćina, oslobodio se posle nekih 15-ak minuta i poveo u 24. minutu.

Livramento je bio u prodoru, proigrao je Almirona, a ovaj uputio neugodan udarac sa 17 metara. Lopta je odskočila ispred Donarume, koji je loše intervenisao, a "otpadak" je pokupio Isak i pogodio mrežu, za 0:1.

Njukasl je do kraja prvog dela sigurno sačuvao prednost, a onda je u nastavku "preživeo" uraganske nalete Parižana, koji su imali niz velikih šansi i ostali "kratkih rukava". 

Luis Enrike je na Njukasl poslao "tešku artiljeriju". Golman Nik Poup je u 66. minutu na nestvaran način sprečio Barkolu da izjednači, potom su se ređale prilike Mbapea, Hakimija i Dembelea, ali lopta nije htela u gol sve do 98. minuta.

Tada je Livramento igrao rukom u svom kaznenom prostoru, a sudija Marčinjak je tek nakon VAR provere pokazao na belu tačku. Empabe nije propustio priliku i doneo je veliki bod svom timu.

U Milanu, penal za domaće već u petom minutu, Žiru je jako loše šutirao sa 11 metara, pa mu je Kobel zaustavio udarac.

Samo četiri minuta kasnije penal i na drugoj strani. Odgovornost je preuzeo Marko Rojs i za razliku od Žirua nije pogrešio. Silovito je tukao i poslao loptu u takozvanu malu mrežu, za 0:1.

Milan ovaj šok nije izbacio iz ritma. Nastavio je da napada i traži izjednačenje i uspeo je u 37. minutu. Brzonogi Samuel Čukvueze je, u svom stilu, napravio sjajan solo-prodor po desnoj strani, uleteo u kazneni prostor u punom trku i matirao Kobela iz ne baš lake pozicije, za 1:1.

Drugo poluvreme počelo je inicijativom Milana, ali je Borusija opet stigla do vođstva u 59. minutu.

Bila je to fantastična akcija "milionera", koja je završena asistencijiom Sabicera i lepim pogotkom mladog Engleza Gitensa, koji je udarcem sa 15 metara matirao Menjona, za 1:2.

Milan je nokautiran u 69. minutu. Borusija je izvela perfektnu tranziciju, Rojs je uposlio Adejemija, a ovaj imao vremena da se lepo namesti i tuče sa 16 metara, Menjon je dodirnuo loptu, ali je šut bio prejak i ona je završila iza gol-linije, za 1:3.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke