Ludogorec - Priča o Laciovom orlu i prvim bugarskim milijarderima!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 19.05.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Može li Sale Ilić da prekine niz od jedanaest titula?

Povezane vesti

 Bugarska je zemlja velikih protivrečnosti, kao i Srbija, svaki biznis je pod lupom, ali kada se govori o uspehu, prvo ime je Kiril Domušijev. Tačnije, braća Domušijev, tu je, uz 51-godišnjeg Kirila i brat Georgi, a zajedničko im je sve, pa i to što su prvi bugarski milijarderi. Njihovo bogatstvo procenjuje se na 2.4 milijardi evra, kada se podeli na ravne časti i jedan i drugi su na Panteonu bogatstva u Bugarskoj.

Počeli su na razvalinama komunizma prodajući ručno napravljene cipele u svom stanu u Sofiji. Oni su iz više srednje klase, otac je bio tehnokrata, direktor u komunizmu, majka koja je i danas u rukovodstvu kompanije je bila finansijski direktor u preduzeću za proizvodnju energije. Kiril je studirao u vreme pada komunizma Tehnički fakultet u Sofiji, kada je krenuo u biznis, zapustio je školu, ali je posle 12 godina diplomirao. Kaže da je jedini razlog jer su to roditelji tražili od njega.

Vremenom se porodični biznis širio, izgubili su veći deo u drugoj polovini devedesetih kada je inflacija pojela gotovo sve. U to vreme su po Italiji i Bugarskoj imali fabrike i zapošljavali oko 2000 radnika. Onda su sa ostatkom novca, po savetu majke Margarite počeli da kupuju posrnule državne firme. Sa približavanjem Bugara EU, stvorena je povoljnija klima za ulaganja.

Kiril Domušijev kaže da ne vole da ulažu u akcije, to je za njega kocka, uvek će se odlučiti da privatizujemo kompanije i tako plasira kapital. Nekada loše vođeni državni giganti su u novim uslovima (kritičari Domušijevih kažu uz monopol pod plaštom privatne svojine) procvetali, a braća su proširila biznis na brodogradnju, a kupili su i državnu farmaceutsku kompaniju za oko 11 miliona evra. U pitanju je bio većinski udeo, 54% vlasništva, Huverfarma je pravla oko 20 miliona godišnje. Kasnije su otkupili za još devet miliona ostatak, firma je delom i zbog korone i proizvodnih traka u pet američkih država, Izraelu i Evropi sada vredna oko pola milijarde.

Upravo je fabrika dovela do rađanja Ludogoreca.

Jer, klub iz Razgrada iz provincije, "divlje šume" koja se ispostavila kao čarobna upravo nastao zbog najveće farmaceutske fabrike u okolini Razgrada. Taj klub je Kiril Domušijev kupio za 60 000 evra i pretvorio za nekoliko godina u šampiona. Krenuli su iz "beton lige" i stigli do elite negde na prelazu između prve i druge decenije našeg veka.

Ono što je usledilo je nezabeležno, potpuna dominacija.

Naime, 2011-12 je klub osvojio duplu krunu pobedivši Plovdiv u kupu i onda sedam dana kasnije CSKA Sofiju u prvenstvu. To je bio tek početak. U toj prvoj generaciji igrali su srpski golman Golubovič, Crnogorac Kašćelan, ali i dobro poznati Brazilac Marselinjo koji će desetak sezona nositi zeleni dres.

Sledeće sezone CSKA se revanširao u kupu, ali je kruna ostala u Razgradu, u timu je bio još jedan Srbin, Nemanja Milisavljević najpoznatiji kao fudbaler Radničkog iz Niša. U kvalifikacijama za LE se isprečio posle velike borbe Dinamo. Na "Maksimiru" je Domagoj Vida srušio nade Bugara u 98. minutu, posle velike tuče, a pomenuti Marselinjo je dao gol i dobio crveni karton pola sata pre kraja.

Skedeće godine je Bazel bio prejak, ali je Ludogorec završio u LE, otišao u osminu finala gde ih je eliminisala Valensija. Tada su dobili orla na poklon. Ili bolje da kažemo, zaradili ga pobedom protiv Lacija. Lotito se kladio sa starijim od braće Domušijev da će Lacio pobediti, ulog je bila maskota Lacija koja je tako završila u Bugarskoj nakon što su Bugari golom još jedne klupske legende Slovenca Bezjaka dobili u "večnom gradu".

Prvi plasman u grupnu fazu Lige šampiona je usledio 2014. Jedna od žrtava je posle remija u Beogradu bio Partizan, na gol u gostima su izbacili srpskog šampiona, a onda su slavili protiv Steaue na penale, Real, Liverpul i Bazel su gostovali u Ludogorecu. Iz te sezone ostaće zapamćen remi protiv Liverpula. Umalo nisu izgubili titulu, ali su u poslednja dva kola pretekli CSKA (oni su se spojili sa Liteksom) i sačuvali krunu u Ludogorecu.

Bilo je i šokova naredne sezone ispali su od Milsamija moldavskog šampiona u uvodnim fazama LŠ, te sezone na golu je bio u osam mečeva Milan Borjan, a gro tima su činili Brazilci, Marselinjo, Kafu, Natanijel, Sisinjo...

Ludogorec je narednog leta uzeo skalp i Zvezdi, izbacio Plzen u plej-ofu i ponovo se plasirao u Ligu šampiona. Ostali su iza Arsenala i PSŽ, ali ispred Bazela, u LE ih je eliminisao Kopenhagen. U poslednjih pet sezona titula se podrazumevala, igrali su proleće u LE dva puta, poslednjih sezona nemaju toliko uspeha u Evropi, završavali su tokom jeseni, a ove sezone su ispali od Anderlehta na penale u baražu za Ligu Konferencija.

Rukavicu im je (pisali smo o tome) bacio Saša Ilić. CSKA je veliki deo sezone proveo na prvom mestu, ali pre četiri kola izgubili prvo mesto, i sada Ludogorec ima bod više.

Kandidati za titulu će se za vikend sastati u Razgradu gde CSKA nije pobedio šest godina. Ono što je karakterisalo utakmice ova dva tima je tvrda igra bez mnogo golova. Nedavno je u odloženom meču od jesenas Ludogorec slavio u Sofiji sa 1:0 što je jedini poraz "Armije" kod kuće ove sezone.

Da bi držao sudbinu u svojim rukama Saša Ilić mora da pobedi u ovom duelu. Jer u poslednja tri kola prvak igra protiv CSKA Sofije 1948, Levskog i na kraju nezainteresovanog Črnog Mora. Prvi se verovatno neće truditi kako bi se osvetili klubu iz koga su otišli i osnovali sopstveni nakon što se CSKA spojio sa Liteksom. Levski će takođe učiniti sve da CSKA ne osvoji titulu.

Dakle, ovo je čini se dan odluke u Bugarskoj. Iskreno ne vidimo kako će CSKA pobediti u Razgradu, a malo golova se podrazumeva.

Od ostalih mečeva za vikend, golove bismo mogli da vidimo u duelu Boteva i Lokomotive iz Sofije, dok je kvota na Slaviju u Sofiji protiv Arde previsoka, tu ne bi trebalo da bude baš efikasno…

Kompletnu ponudu bugarskog šampionata u AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke