Luisu Enrikeu ponovo potrebna "remontada", samo sada nema trio MSN!

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Sećanje na antologijski preokret.

Povezane vesti

Fudbaleri Barselone ugostiće Pari Sen Žermen u revanšu četvrtfinala Lige šampiona, a ovo je prilika da se prisetimo čuvenih utakmica između velikih rivala u Kataloniji.

Pred prvi meč pisali smo o velikom rivalitetu ovih timova van terena, a sada ćemo se prisetiti velikih okršaja na terenu. Naravno, prva asocijacija svakako je sezona 2016/17 i čuvena "remontada", preokret Barselone koji će ostati jedan od najvećih u istoriji Lige šampiona.

U prvom meču, 14. februara 2017. godine, PSŽ je deklasirao Barselonu rezultatom 4:0. Unaj Emeri je potpuno nadigrao Luisa Enrikea, Di Marija je načeo mrežu Ter-Štegena, potom je Draksler pogodio za 2:0 u finišu prvog poluvremena. U nastavku, Di Marija je postigao novi gol, da bi za kraj Kavani postavio konačnih 4:0. U tom trenutku, niko nije verovao da Barselona može do preokreta, iako je Luis Enrike pred utakmicu samouvereno govorio "ako su oni nama dali četiri, mi njima možemo da damo pet". Ali, ključnu ulogu u pripremi ove utakmice nije odradio Enrike, već njegova desna ruka - Huan Karlos Unzue. On je bio trener golmana kod Pepa Gvardiole, da bi kasnije postao Enrikeov pomoćnik u praktično svakom klubu, dok se, nažalost, nije razboleo i prestao da se bavi trenerskim poslom. Upravo će taj osmi mart 2017. godine ostati njegov pečat i kruna karijere.

Naime, Huan Karlos Unzue je ubedio Enrikea da ekipa treba da promeni formaciju u revanšu i Barsa je zaigrala u formaciji 3-3-1-3, nešto nalik onoj koju je kroz karijeru često forsirao Marselo Bijelsa. Na ovaj način, Barsa je dodatno opteretila bok preko Rafinje sa desne i Nejmara sa leve strane, dok je Mesi igrao "desetku" i napadao je iz svih pozicija. Već u trećem minutu Luis Suarez je pogodio za 1:0, a onda je nespretni Kurzava pas Inijeste iz peterca sproveo u mrežu Kevina Trapa i Barsa je na poluvremenu vodila 2:0. Kada je Menije u 50. minutu oborio Nejmara, a sudija pokazao na belu tačku, Parižani su bojkotovali, ali odluka nije promenjena. Mesi je pogodio za 3:0 i tada su svi počeli da veruju u povratak i preokret. Ali, u 62. minutu Kavani je zategao loptu pod prečku za 3:1 i Barsi je tada zbog pravila gola u gostima bilo potrebno da postigne čak tri gola da bi prošla dalje.

Barsa je napadala, PSŽ se povukao, a golova nije bilo do samog finiša kada je usledio šokantan kraj. Nejmar je u 88. minutu izveo savršen slobodnjak za 4:1, a onda je u prvom minutu nadoknade pogodio i iz penala, koji je iznudio lukavi Luis Suarez koji je samo čekao kontakt da padne posle jednog prekida. "Kamp nou" je eksplodirao, ostalo je još pet minuta nadoknade za treći gol u nekoliko minuta. U doslovno poslednjim trenucima utakmice, Nejmar je levom nogom uputio savršen centaršut preko odbrane Parižana, a tamo se prikrao Serhi Roberto koji je poslao loptu pod prečku za 6:1 i eksploziju na tribinama i na terenu. Barsa je bila u transu, i uspela je da se vrati i ispiše istoriju. Nažalost, u narednoj rundi nije mogla do čuda, jer je Juventus slavio ukupnim rezultatom 3:0.

Ali, osim u toj sezoni 2016/17, Barsa i PSŽ su se redovno sastajali u Ligi šampiona. U sezoni 2012/13, sastali su se u četvrtfinalu, Barsa je takođe prošla zbog gola u gostima, u Parizu je bilo 2:2, a u revanšu na "Kamp nou" - 1:1. Naredne sezone su se sastali u grupnoj fazi, PSŽ je kao domaćin slavio 3:2, a Barsa takođe na svom stadionu - 3:1.

Treći put zaredom sastali su se ponovo u četvrtfinalu u sezoni 2014/15. Barsa je slavila u oba susreta, najpre 3:1 u Parizu i 2:0 na "Kamp nou", a Katalonci su te sezone i osvojili poslednji put Ligu šampiona.

Za kraj, PSŽ je jedini put izašao kao pobednik u sezoni 2020/21. U osmini finala, PSŽ je razbio Barsu na "Kamp nou" rezultatom 4:1, blistao je Kilijan Embape koji je postigao het-trik. Barsa je u revanšu povela golčinom Lea Mesija, koji je potom promašio i penal i da je tada bilo 0:2, ko zna šta bi se desilo do kraja. Ali, Lengle je nespretno oborio Ikardija za penal koji je realizovao Embape za 1:1, što je ostao i konačan rezultat.

Nakon tri godine čekanja, Barsa i PSŽ su ponovo ukrstili koplja, a Katalonci su sve iznenadili pobedom 3:2 prošle nedelje. Sada je Luisu Enrikeu ponovo potrebna "remontada" i ponovo u Barseloni, na stadionu "Monžuik", samo sada na klupi Pari Sen Žermena. Barsa će biti oslabljena neigranjem suspendovanih igrača Serhija Roberta i Andreasa Kristensena, dok je PSŽ pojačan povratkom Ašrafa Hakimija koji je odradio suspenziju.

Očekuje se da Luis Enrike napravi nekoliko promena, jer je u prvom meču protraćio 45 minuta sa Asensijom i Fabijanom Ruizom, pa će vrlo verovatno sada starteri biti Zair-Emeri i Bredli Barkola, ili možda čak i Randal Kolo Muani. L'ekip piše da je Embape bio besan zbog svoje loše prve partije i obećao je saigračima da ih u revanšu neće izneveriti.

Što se Barselone tiče, Ćavi neće mnogo menjati, osim što će najverovatnije Ilkaj Gundogan morati da se povuče na zadnjeg veznog, jer nema ni Kristensena ni Roberta, dok bi u startnu postavu mogao i povratnik Pedri. Rafinja je partijom karijere zaslužio ponovo mesto startera, a nije nemoguće i da Feliks dobije šansu ispred mladog Jamala, koji se baš i nije snašao u prvoj utakmici.

Potencijalni sastavi:

Barselona: Ter-Štegen, Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo, Gundogan, De Jong, Pedri, Rafinja, Feliks, Levandovski.

PSŽ: Donaruma, Hakimi, Markinjos, Lukas Ernandes, Nuno Mendeš, Vitinja, Zair-Emeri, Kang-In Li, Embape, Dembele, Kolo Muani.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke