“Madonina” - Ibra i dobri stari ukus derbija koji će odlučivati o vrhu!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 07.11.2021.
10:03
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nešto se promenilo u odnosu na prošlu deceniju...

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Godine prolaze, ali kako kaže Ibra "lavovi stare drugačije od ljudi". Šveđanin je u poslednjih 194 minuta dao tri gola, u proseku na 65 minuta i dalje u petoj deceniji pokazuje da je prevaga. Gol iz slobodnog udarca u Rimu je slobodan udarac, lopta je išla više od 100 km na čas, a u svom stilu legendarni napadač je rekao da je to sporije jer je baš ostario.

Stigao je i da se zakači sa rimskom publikom koja ga je kao i obično nazvala "Ciganinom", no to ga je samo inspirisalo, što ga više vređaju to je bolji.

Milan deli prvu poziciju, ovo će biti sigurno najbolja šansa da osvoje "Skudeto" u poslednjih 11 godina, tačnije od generacije u kojoj je bio Ibra i doneo "Skudeto" sa Alegrijem na klupi. Njih dvojica su se i potukli u poluvremenu onog čuvenog meča sa Totenhemom kada Milan umalo nije eliminisan, iako je pred revanš bio jednom nogom u četvrtfinalu.

Mnogo je od toga prošlo, već nekih 12 meseci kasnije Berluskoni i Galijani su se odrekli Ibrahimovića u pokušaju da smanje troškove. Vratio se u Milan koji voli više od Intera za koji je takođe igrao.

Zbog toga će, nema u to nikakve sumnje, Šveđanin biti centralna figura "Madonine".

U klubu se spremaju već i da mu ponude ugovor za narednu sezonu, njegov plan je da i dalje igra i da učestvuje sa 42 godine na Mundijalu u Kataru. Neko će reći preambiciozno, ali za Ibrahimovića ne važe zakoni kao za druge igrače. Ibra bi dobio navodno četiri miliona fiksno sledeće godine, plus bonus na osnovu utakmica i golova.

Ali, da se vratimo u prošlost. On se prvi put pojavio na "Meaci" kada je pad Juventusa u drugu ligu iskoristio da ode u rivalski Inter, mržaja koju je navukao u Torinu je neopisiva, o tome smo već pričali ranije. Te tri sezone osvajao je titule, prvo sa Manćinijem protiv koga je mrmljao, a onda i sa Murinjom. Ipak, u Los Anđelesu na pripremama za drugu Murinjovu sezonu, Ibra je rekao da odlazi u Barsu i da bez njega neće ništa osvojiti, na šta mu je Portugalac replicirao da će baš suprotno, osvojiti sve. I tako je i bilo. Posle nesrećne sezone u Barseloni, Ibra se vratio u grad i obukao dres Milana. Osvojio je titulu, u drugoj predao krunu Juventusu i kako rekosmo voljom "Rosonera" otišao u Pariz.

Njegove "Madonine" za Inter su obeležene pobedama, bilo je to vreme dominacije Intera u Seriji A, u tri sezone je odigrao pet gradskih derbija, dobio četiri, ali samo jednom dao gol, u oproštajnoj utakmici protiv Milana pre odlaska u Barsu. U dvadesetak mečeva za Ajaks, Juve, Barselonu i Milan protiv Intera dao je 10 golova, u debiju za Juventus u "Derbiju Italije", dao gol, bilo je 2:2 na Meaci, a i prvom meču protiv Intera, kada je obukao dres Milana bio je strelac.

I obe te godine postao je prvak Italije, mada to nema puno veze sa golovima jer gde god je igrao, Ibra je bio šampion, osim u Junajtedu. Videćemo može li tu misiju da nastavi i u ovom "bisu" u redovima "Rosonera".

Kako rekosmo "Madoninu" Milan dočekuje na prvom mestu, i ne samo to, igraju odlično, dobili su u Rimu, odoleli protiv Juventusa. Liga šampiona je druga priča, ali Pioli će sve karte baciti na "Skudeto". Možda Inter ima kvalitetniji tim na papiru, ali Milan često potcenjuju posle dve godine, oni igraju zaista sjajno, nije ni vrednost tima zbir pojedinačnih kvaliteta igrača, nebrojeno puta su to pokazali.

“Madonine” su često bile efikasne u prošloj deceniji, ali sada je situacija drugačija, makar kada je tabela u pitanju. Razlog je jednostavan, ove sezone oba tima imaju realnu šansu za titulu i čini se da samo Napoli još može da trči za prvo mesto, ostali su već otpali, pogotovo se to odnosi na Juventus.

To bi svakako moglo da natera i Inzagija i Piolija da budu oprezniji. Milanu će mnogo nedostajati kažnjeni Teo Ernandez, Rebić verovatno neće biti spreman, sa te strane Inzagi ima mnogo bolju poziciju, a i dužu klupu, pa može da kombinuje. Ali, Inzagi nema Ibru, mada napad Intera ove sezone deluje odlično, i bez Lukakua. Jer, najefikasniji su tim lige sa 28 golova, ali primili su dva pogotka više od Milana.

Remi u derbiju nismo videli dugo, od aprila 2018. kada je u dosadnom meču završilo 0:0. Ali, koliko se sve promenilo neka posvedoči činjenica da od te ekipe Milana sigurno igra jedino Frenk Kesi i eventualno Romanjoli, niko više nije ni u klubu. Od Interove ekipe ostali su Hrvati Perišić i Brozović, kao i Škrinjar i Handanović, ali i oni su potpuno promenili tim i jasno trenera. Jer tada su na klupi bili Rino Gatuzo i Lućano Spaleti.

Ništa nije isto, Inter je šampion, Milan je u ovom trenutku vrlo kredibilan rival, ima i Ibru, pa će ponovo pod Madoninom značaj utakmice biti kao nekada...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke