Madrid bolna rana za Baskijce

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 31.03.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Atletik Bilbao skoro dve decenije nije slavio na gostovanju Realu

Povezane vesti

Nazvani na španskom jeziku „El Viejo Clásico“, što u prevodu znači „Stari klasik“, mečevi između Real Madrida i Atletik Bilbaa do skora su bili najigraniji u istoriji španskog fudbala.

Pažnja koju privlače u svetskoj fudbalskoj javnosti od davne 1903. godine, kada su odigrali prvi meč, ne jenjava više od 120 godina.

Iako se Atletik može pohvaliti da ima najboljeg strelca u istoriji međusobnih okršaja protiv kraljevskog kluba, velikan iz Baskije se prilično mučio u sudarima protiv Reala u Madridu, ostavljajući ogroman vremenski jaz između dveju pobeda na „Santjago Bernabeuu“.

Ni činjenica da se na „San Mamesu“ mogu pohvaliti da su kroz istoriju imali fudbalera sa najviše nastupa u „Starom klasiku“ nije dovoljna uteha da skine mrlju sa pleća baskijskog velikana pred predstojeće gostovanje u Madridu (subota, 21 sat).

Atletik je poslednju pobedu protiv Reala ostvario još početkom 2021. godine kada je u polufinalu Superkupa Španije slavio 2:1 u meču odigranom na neutralnom terenu u Malagi.

Prethodno nije osetio slast pobede protiv kraljevskog kluba na čak 17 utakmica u svim takmičenjima, a poslednji trijumf na gostujućem terenu fudbaleri Atletika ostvarili su još početkom 2005. godine.

Bilo je to u vreme velikih turbulencija u kraljevskom klubu koji će tu sezonu pamtiti po tome što je promenio čak trojicu trenera. U meču odigranom protiv Atletika tog 19. februara Real je poražen 2:1. Strelci za goste iz Baskije bili su Asijer del Orno i krilni fudbaler Andoni Iraola donevši preokret posle zaostatka od 1:0 na poluvremenu.

Atletik je tu sezonu završio kao devetoplasirani tim u Španiji, a osim po plasmanu u drugu rundu kvalifikacija za nekadašnji Intertoto kup, Baski će to proleće pamtiti i po prvoj pobedi u Madridu posle ravno pola decenije.

Prethodno su u prestonici Španije pobedili na proleće 1999. godine kada je legendarni napadač Santijago Eskuero savladao Boda Ilgnera u vreme kada je kraljevski klub vodio Gus Hidink.

Nešto stariji strastveni navijači Atletika pamte veličanstven preokret njihovog omiljenog kluba na gostovanju u Madridu početkom sezone 1995/96. Ečeberija i Ziganda su u finišu utakmice u razmaku od svega osam minuta anulirali prednost Reala stečenu početkom drugog poluvremena golom Raula Gonzalesa. Bilo je tada 2:1 za tim koji je trenirao srpski stručnjak Dragoslav Stepanović, koji je neizbrisiv trag ostavio u nemačkom fudbalu.

Trijumf koji je popularni Stepi doneo Atletiku protiv kraljevskog kluba u jedinoj sezoni koju je proveo na „San Mamesu“ bio je prvi posle skoro decenije za goste iz Baskije. Prethodno su na jesen 1986. godine slavili u Madridu 4:2 nakon jednog od najboljih drugih poluvremena koje je baskijski klub odigrao u istoriji.

Čuveni holandski trener Leo Benhaker, koji je tih godina vodio Real Madrid, ni u najcrnjim snovima nije mogao da predvidi potop njegovog kluba posle vođstva na poluvremenu od 2:0.

Četvrt sata igre u drugom poluvremenu bilo je dovoljno za krilo Atletika Endiku da poništi vođstvo Reala stečeno golovima Huga Sančeza u prvom poluvremenu. Do konačnog preokreta i velike pobede Atletik je došao za svega četiri minuta u finišu utakmice.

Šampionski sastav Real Madrida ponižen je od tima koji je tek u doigravanju izborio opstanak u elitnom rangu španskog fudbala.

Bio je to trijumf koji se 10 godina čekao u Bilbau jer je prethodni ostvaren još u septembru 1976. godine kada su Real i Atletik odigrali uzbudljiv meč završen pobedom gostiju 3:2.

Čuveni Havijer Irueta bio je junak Atletika u septembarskom matineu na stadionu u Madridu protiv kluba koji je kao trener predvodio Miljan Miljanić. Čovek koji se u trenerskoj karijeri proslavio vodeći Deportivo iz La Korunje u Ligi šampiona, zauvek je ušao u sećanja starijih navijača Atletika tog 12. septembra pre skoro pola veka.

Ponirući još dublje u prošlost, ne smemo zaboraviti ni pobedu Atletika protiv Reala u Madridu 6:3 početkom 1947. godine, kao ni debakl kraljevskog kluba 6:0 davne 1931. godine.

Znajući da je broj Atletikovih ligaških pobeda protiv Reala u gostima jedva dobacio do dvovifrenog broja, fudbaleri baskijskog kluba s belegom loše tradicije ove subote stižu u Madrid gde će se suprotstaviti lideru šampionata Realu.

Sa distancom od osam bodova, tim Karla Anćelotija je na putu da vrati titulu u Madrid, dok Atletik želi da zadrži četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona naredne sezone.

Od ostalih utakmica 29. kola vredi istaći da će drugoplasirana Barselona u subotu ood 21 sat dočekati Las Palmas, dok će u ponedeljak u istom terminu zanimljiv duel odigrati Viljareal i Atletiko Madrid.

  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke