Madriđani u Nemačkoj, sreća pa nema Levandovskog!

Autor: Aleksandar Golubović
utorak 13.02.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Real u prošlosti umeo da se saplete u Nemačkoj.

EPA-EFE/Mariscal
EPA-EFE/Mariscal

Povezane vesti

Sa tek nešto boljim raspoloženjem nakon prekinutog lošeg niza u Bundesligi, fudbaleri Red Bul Lajpciga će u utorak od 21 sat dočekati veliki Real Madrid u nadi da će pred put u Španiju ostvariti prihvatljiv rezultat.

Svima u Saksoniji je u lepom sećanju poslednji duel dva tima na jesen 2022. godine kada je Lajpcig slavio protiv šampionske ekipe kraljevskog kluba 3:2. Tada su strelci bili Joško Gvardiol, Kristofer Nkunku i Timo Verner, a neobično je to što nijedan od ove trojice fudbalera više nije član Lajpciga.

Taj poraz nije mnogo zaboleo tim Karla Anćelotija pošto se uprkos tome plasirao u eliminacionu fazu Lige šampiona, ali je svakako opominjući pred novo gostovanje u Nemačkoj.

Kada je o formi reč, madridskom timu je jedino u poslednje vreme pravio problem gradski rival Atletiko, dok im je u svim ostalim utakmicama manje ili više išlo dobro.

Ipak, utakmice protiv nemačkih timova bude zebnju kada je reč o Real Madridu budući da su u prošlosti umeli da se sapletu ili prilično namuče. Najsvežiji primer je duel iz polovine decembra protiv Union Berlina u Nemačkoj kada je kraljevski klub slavio sa 3:2 u pobedi ostvarenoj tek u finišu meča golom Danija Sebaljosa.

Real nije pobedio ni 2020. godine na gostovanju Borusiji u Menhengladbahu kada je u uzbudljivom meču bilo 2:2. Frapantan podatak da je gubio od čak 12 nemačkih klubova nikako ne ide u prilog najvećem španskom klubu. Već dovoljno zastrašujuće zvuči da je Bajern Minhen tim koji je najviše puta pobedio Real od klubova koji nisu iz Španije.

Kraljevski klub će probati da ih zaboravi, ali nekoliko poraza u prošlosti i dalje bude košmare kod pristalica ovog španskog kluba. Ne bi trebalo ići dalje od toga da je na prvom gostovanju u Nemačkoj davne 1966/67 Real poražen od Minhena 1860 1:0.

Najubedljiviji je onaj iz sezone 1981/82 kada ih je u revanšu četvrtfinala UEFA Kupa dempolirao Kajzerslautern sa ubedljivih 5:0 što je jedan od najtežih poraza u istoriji kluba kada je reč o evropskim takmičenjima. Real je slavio u Španiji 3:1 i pun optimizma je otputovao u Nemačku, ali stvari su krenule po zlu već posle 17 minuta. Domaćin je anulirao zaostatak iz prvog meča, da bi u nastavku iskoristio prednost od dva igrača više i zabeležio ubedljivu pobedu.

Prilično bolno bilo je i u sezoni 1979/80 kada je u revanšu polufinala Kupa šampiona Hamburg rasturio kraljevski klub slaveći sa velikih 5:1. I ovaj put Real je poneo zalihu od dva gola prednosti iz Španije otputovavši na sever Nemačke sa velikom nadom da će izboriti finale, ali je već na poluvremenu bilo 4:1. U drugih 45 minuta Hamburg je samo potvrdio ubedljivu pobedu i plasman u finale.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka Real je doživeo težak poraz protiv Bajerna u Minhenu 4:1 u polufinalu Lige šampiona, a sezonu ranije Keln ga je u Nemačkoj tukao 2:0 u Kupu UEFA.

Od primera iz bliske prošlosti izdvaja se sezona 2012/13 koja će ostati upamćena po ubedljivoj dominaciji nemačkih klubova oličenoj u finalnom meču Lige šampiona između Bajern Minhena i Borusije Dortmund. Upravo su „Milioneri“ iz Dortmunda bili kobni za Real slaveći 4:1 u meču u kojem je dominirao Robert Levandovski.

Golgeter iz Poljske bio je nezaustavljiv te večeri za čuvare iz Reala postigavši četiri gola čime je postao prvi fudbaler kojem je to uspelo u polufinalu Lige šampiona. Istovremeno, Poljak je naneo najteži poraz Žozeu Murinju u takmičenju koje je osvajao sa Portom i Interom.

Te sezone dva kluba su igrala i u grupnoj fazi takmičenja, a Borusija je ostala neporažena u obe utakmice. U Dortmundu je slavila 2:1, dok je u Madridu bilo 2:2.

I naredne sezone malo je falilo da Borusije iz Dortmund bude kobna po kraljevski klub, ali je pobeda od 2:0 u revanšu četvrtfinala Lige šampiona bila nedovoljna da anurlira zaostatak od tri gola iz prve utakmice u Španiji.

Golgeterski rolerkoster viđen je u sezoni 2014/15. Nakon pobede u Gelzenkirhenu 2:0, Real je doživeo jedno od neprijatnijih iznenađenja u Madridu pošto je poražen od Šalkea 4:3.

U sezoni 2015/16 koju je Real završio trijumfalno u Ligi šampiona sve je moglo da krene po zlu kada je u prvom meču četvrtfinala poražen u Volfsburgu 2:0 primljenim golovima u prvom poluvremenu. Već naredne nedelje Real je bio pribraniji u revanšu i pobedom od 3:0 izborio plasman u polufinale.

Najzanimljiviji i rezultatski najneizvesniji dueli bili su protiv Bajerna iz Minhena sa kojim su se poslednju put sastali u polufinalu Lige šampiona u sezoni 2017/18 koji je Anćelotijev tim rešio u svoju korist pobedom u Minhenu 2:1.

Najlepše sećanje Reala na put u Nemačku datira iz 2014. godine kada je u polufinalu Lige šampiona ubedljivo slavio protiv Bajerna u Minhenu 4:0. Dvostruki strelci u toj utakmici bili su Serhio Ramos i Kristijano Ronaldo. Bilo je to u sezoni kada je Real eliminisao čak tri nemačka kluba u nokaut fazi takmičenja koje je osvojio u velikom finalu protiv Atletiko Madrida odigranom u Lisabonu. Te sezone kraljevski klub stigao je do desetog trofeja Lige šampiona.

Real se nije dobro proveo ni sa jeseni 2004. godine kada je ubedljivo poražen od Bajera u Leverkuzenu 3:0, što je bila svojevrsna osveta nemačkog kluba za izgubljeno finaladve godine ranije u Glazgovu. Tri godine kasnije i Verder je u grupnoj fazi Lige šampiona slavio protiv Reala i dato ugravirao svoje ime na listu nemačkih timova koji su u prošlosti tukli kraljevski klub.

Za razliku od drugih timova, Real protiv Lajpciga nema veliku tradiciju odigranih
utakmica, ali je klub Saksonije jedan od 12 nemačkih koji su mu naneli poraz što je dovoljno opominjuće da sa maksimalnim oprezom uđu u utakmicu.

Lajpcig kako rekosmo nije u formi, potvrda je i subotnji remi u Bavarskoj protiv
Augsburga, ali u prošlosti su umeli da se izdignu protiv najboljih timova Evrope, pa su golovi bolja opcija od pobede gostiju iz Kastilje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke