Makabi pokazao moć u Pireju, srpski golman je Apolonov adut!

Autor: Mladen Heleta
utorak 02.08.2022.
12:48
Izvor: Sportske.net

Predstavljamo vam moguće Zvezdine rivale u borbi za Ligu šampiona.

EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Povezane vesti

Ukoliko eliminše jermenski Pjunik, rival Crvene zvezde u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona biće pobednik dvomeča između Makabija iz Haife i Apolona iz Limasola.

I dok je Zvezda jasan favorit protiv Jermena, dueli između šampiona Izraela i Kipra trebalo bi da budu značajno neizvesniji.

Makabi Haifa je svoju snagu pokazao u drugom kolu kvalifikacija, kada je demolirao Olimpijakos u Pireju rezultatom 4:0, nakon 1:1 u prvom meču. 

Ovaj tim je osvojio šampionat Izraela sa 78 bodova, osam više od Hapoel Ber Ševe i devet od Makabija iz Tel Aviva. Trener Barak Bahar forsira ofanzivni sistem 4-3-3, a neizostavni član prve postave je srpski štoper Bogdan Planić. 

Makabi je ofanzivan na domaćoj sceni i kada je favorit, a u evropskim mečevima je to disciplinovana ekipa, posebno opasna u tranziciji. Napadač iz Haitija Pjero je dao dva gola u Pireju i predstavlja permanentnu opasnost po protivničke odbrane, a sa krila prete izraelski igrači David i Haziza. Mozak tima je zadji vezni Neta Lavi, takođe domaći igrač, a od stranaca su još tu desni bek Sundgren iz Švedske, levi bek Kornud iz Francuske i iranski vezista Ali Mohamed. Sa klupe obično ulazi australijski napadač Nikita Rukavicija.

Apolon se kao šampion Kipra uključio tek u trećem kolu kvalifikacija i Makabi će mu biti prvi protivnik. Kiparska liga je dosta ujednačena, Apolon prošle sezone nije bio u prvom redu favorita, ali je uspeo da dođe do svoje četvrte titule u istoriji, prve posle posle 16 godina. 

Tim iz Limasola je sa 58 bodova iza sebe ostavio AEK Larnaku (54) i Apoel (52), a srpski fudbaleri Aleksandar Jovanović, Vukašin Jovanović i Saša Marković dali su veliki doprinos na putu ka trofeju. Bivši golman Radničkog iz Niša i bivši reprezentativac Srbije (u eri Slavoljuba Muslina) Aleksandar Jovanović izabran je za najboljeg golmana kiparske lige.

Apolon ove sezone još nije igrao takmičarske utakmice, a u prijateljskim se nije proslavio. Izgubio je od Dokse sa 1:0, remizirao 3:3 sa mađarskim Mezokovešdom, poražen je od češkog Libereca sa 3:2, kao i od Torina sa 1:0. Ekipa je prepuna internacionalaca iz raznih delova sveta. Tu su i Francuzi Digunji, Dabo, Pejbern i Roberž, Marokanac Kamas, Argentinac Israel, Janga sa Kurasaa, Norvežanin Alesami, El Hađi Ba iz Mauritanije, naš Đorđe Đenić…  

Trener je Nemac Aleksander Zorniger. Apolon važi za čvrst i taktički odgovoran tim i nema sumnje da će imati svoju šansu protiv Makabija. Imali su priliku da nauče iz grešaka Olimpijakosa.

Ipak, kada se ovi timovi uporede sa Crvenom zvezdom, uz svo poštovanje, jasno je da će se šampion Srbije pitati. Želeli su crveno-beli da izbegnu turski Trabzon, u tome su uspeli, a Makabi i Apolon su sigurno manja opasnost od Salcburga i Jang Bojsa, preko kojih se 2018. i 2019. godine ulazilo u elitno takmičenje. Ali otom-potom, prvo treba prebroditi Pjunik…

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke