Maks Alegri - Milan i Juventus kao sudbina

Autor: Mladen Heleta
subota 08.10.2022.
12:30
Izvor: Sportske.net

Sinonim za oba kluba…

EPA-EFE/Alessandro Di Marco
EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

Uz svo poštovanje Intera, Milan i Juventus su dva najveća italijanska kluba. Trofeji, vrednost na berzi, odlučujući mečevi, čak i jedno finale Lige šampiona, broj navijača, sve su ovo dokazi za konstataciju iz prve rečenice. Oni se sastaju večeras od 18 sati na "San Siru".

I politički Milan i Juventus predstavljaju simbole, prvom republikom dominirali su Anjelijevi, drugom Berluskoni, koji je čak jedno vreme bio i najbogatiji Italijan. Iako se nisu direktno uključivali u parlamentarni život, porodica Anjeli je iz senke vukla konce decenijama, do početka devedesetih i propasti mejnstrim partija zbog korupcije.

Kasnije je štafetu preuzeo Berluskoni, ali to nije poremetilo odnose Juventusa i Milana. Pisali smo o "Svetom savezništvu" dva kluba, uslugama koje su činili jedni drugima, na račun, kako je tvrdio Masimo Morati, njegovog Intera.

Bilo je jasno i velikih sukoba, ali oni su ostajali u granicama kakve-takve pristojnosti. Čuvena je rasprava Antonija Kontea i Adrijana Galijanija, kada sudija nije priznao gol Muntarija, lopta je prešla gol-liniju pola metra. U poluvremenu je desna ruka Berluskonija, popularni "stric Ferster" (aluzija na lika iz porodice Adams) Galijani napao trenera Juventusa koji mu je odgovorio: "Gle ko mi priča, najveća mafija".

Kasnije su se izmirili, Konte je posle svađe sa predsednikom Andreom Anjelijem (u lošim odnosima su deceniju) napustio Juventus, a prvi poziv za novi posao dobio je baš od Milana.

U pomenutoj utakmici kada nije priznat gol Muntarija, Maks Alegri sadašnji trener Juventusa je sedeo na klupi "Rosonera". On je posle meča osuo paljbu po Juventusu, ali od leta 2014. kada je zamenio Kontea više nikada nije pomenuo taj meč i ono što se desilo.

Dakle, mogu se povući mnoge paralele, mnogo igrača nastupalo je i za jedan i za drugi tim, ali to nije nikakav greh u poređenju sa recimo prelascima iz Juventusa u Inter, i obrnuto.

No, mi ćemo priču u ovom broju posvetiti Maksu Alegriju i njegovom dobu u Milanu.

On je na klupi Juventusa bio od 2014. do 2019. i vodio je Juventus u prvom mandatu 17 puta u prvenstvu i kupu Italije protiv "Rosonera", verovali ili ne, izgubio je samo jednom. Vratio se prošle godine, sa dva remija, ali nije uspeo da spreči Milan da osvoji titulu, prvu od 2011. kada je, naravno sa Alegrijem u prvoj sezoni na klupi, Milan nadmoćno osvojio prvenstvo. Te prve godine u derbijima sa Juventusom, Maks je izgubio na "San Siru" prvi meč, ali je zatim pobedio u Torinu. To je bio i poslednji meč koji je Juventus odigrao protiv "Rosonera", na "Olimpiku", sledećeg leta je otvorena "Arena". Milan je gostovao drugog dana oktobra, praktično nešto više od mesec dana posle otvaranja novog Juventusovog stadiona. Bili su veliki favoriti protiv nove Konteove ekipe i izgubili sa 2:0. Te godine je Juve oteo titulu i počeo strašnu dominaciju.

Alegri nije bio ideja Berluskonija, on je želeo nekoga od svojih pulena, bivših igrača, pošto je Anćeloti otišao u Čelsi, ali se Galijani izborio za Maksa koji je odlično radio u Kaljariju. Mnogi navijači Milana koji baš ne vole sadašnjeg trenera Juventusa kažu da bi tim u toj sezoni i bez trenera osvojio titulu. To je naravno preterivanje, ali Juve je bio tužan tih par sezona, Inter osvojio sve i ostao bez Murinja. Milan je jednostavno bio prejak, sa Ibrom, Robinjom, Patom, još su igrali Nesta, Sedorf, bio je tu Zambrota, Prins-Boateng, Tijago Silva, pa su se prošetali. Ipak, u Evropi su eliminisani od Totenhema.

Sledeće godine, ponovo su slovili za ogromnog favorita za "Skudeto", ali kako rekosmo, Juventus ih je iznenadio, a u Evropi su ispali u četvrtfinalu od Pepove Barse. Ta sezona ostaće upamćena po tuči Ibrahimovića i Alegrija u osmini finala, u poluvremenu duela sa Arsenalom. Milan je dobio prvi meč sa 4:0, a onda dozvolio Arsenalu da im da tri gola, došlo je do velikog sukoba. Zambrota je u svojoj autobiografiji napisao da je čitava ekipa razdvajala Alegrija i Ibrahimovića, Milan je nekako prošao dalje, ali kako rekosmo, Katalonci su bili suviše dobri.

I to je bio kraj velikog Milana, tog leta je Berluskoni smanjio troškove, prodao Ibrahimovića i Tijaga Silvu, kao zamene stigli su Krkić, Montolivo, Zapata, Mario Baloteli na zimu, ali to nije bilo to. Tog leta se penzionisao Inzagi, ljut na Alegrija jer je u poslednjoj sezoni odigrao samo sedam mečeva. Milan je te godine sa znatno slabijim timom zahvaljujući odličnoj seriji u finišu nekako stigao do Lige šampiona. Zanimljivo, golom Robinja iz penala su dobili Juventus kod kuće (Juve je bio mnogo jači, predvođem Tevezom), a pričalo se da je Konte razbio svlačionicu na stadionu i vrištao na igrače: "Izgubili ste od ovih amatera".

Već sledeće godine, posle poraza protiv svoje "Crne Beštije" Sasuola, Alegri je nakon tri i po godine smenjen, u zimu 2014. ga je zamenio Klarens Sedorf. Ali, ne pre nego što se Maks potukao naočigled roditelja fudbalera Primavere sa trenerom omladinskog tima, pogađate, Pipom Inzagijem. Naime, Alegri je optužio Super Pipa da ga minira, klub je reagovao, naterao ih da se rukuju pred kamerama, ali gorak ukus je ostao.

Doduše, otkaz je bio blagoslov za Toskanca. Naime, te godine je Milan završio kao osmi, ni Sedorf nije mogao da učini ništa, prodali su Boatenga, a nisu doveli nikog vrednog pomena. Odnosno jesu, samo nisu znali, za 250 000 evra je iz Napulja u omladinski tim stigao izvesni Đanluiđi Donaruma.

Alegri nije čekao dugo na posao, Konte se posvađao sa Anjelijem drugog dana priprema za sezonu 2014-15, odšetao iz kluba. Da se to desilo dva meseca ranije, kada se premišljao, trener bi bio Siniša Mihajlović. Ali, tada Konte nije produžio ugovor, ali je rešio da ostane tu poslednju sezonu. Prelazni rok nije tekao dobro, došlo je do kako rekosmo sukoba, a Mihajlović je već obećao Sampdoriji da će ostati. Marota se setio Alegrija koji je bio u kolima na putu za rodni Livorno kada su ga pozvali iz Torina, pristao je oberučke i to za samo 2.5 miliona po sezoni, poređenja radi sada zarađuje devet i to je prema tvrđenju medija glavni razlog zbog koga nije smenjen posle serije loših rezultata pre reprezentativne pauze.

Taj prvi mandat Alegrija u Juventusu obeležen je sa gomilom trofeja, pet titula, četiri duple krune. Ali, prokletstvo Juventusa nije uspeo da prekine, izgubio je dva finala Lige šampiona.

Zanimljivo, u dve godine koje je trofejni trener pauzirao do povratka, kada su se na klupi izmenjali Sari i Pirlo, Juve je u šest mečeva (dva su igrana u kupu), izgubio dva puta, više nego za pet godina i ponovimo 17 utakmica pod Alegrijem.

Dakle, Alegri će, iako Milan deluje bolje, već godinu i po od Juventusa, biti glavni adut "Bjankonera" na ovom gostovanju. Problem će biti suspenzija Di Marije, sa njim, videli smo u sredu u Ligi šampiona, Juventus izgleda mnogo bolje. Milan u derbi ulazi nakon gorke pilule u Londonu i dosta povreda, nadaju se oporavku Tea Ernandeza.

AdmiralBet daje odličnu kvotu od 1.72 na tip X2. Ukoliko ipak verujete u trijumf Milana, kvota je 2.20.

Svi ostali mečevi su u senci derbija, od tipova izdvajamo pobedu Napolija u Kremoni i golove na utakmici Udinezea i Atalante, a Inter bi posle trijumfa protiv Barselone trebalo da dobije svoju redovnu mušteriju Sasuolo na "Mapeiju".

Kompletnu ponudu koju nudi AdmiralBet za deveto kolo Serije A, možete pogledati OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke