Mančester Siti - “Kvadrupl” nije nemoguća misija?

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.03.2021.
14:15
Izvor: Sportske.net

Desert razloga za veru u nezabeležen uspeh

EPA-EFE/Martin Rickett
EPA-EFE/Martin Rickett

Povezane vesti

Sitijeva mašina nastavlja da melje, jednom nogom su u četvrtfinalu Lige šampiona, u Engleskoj niko ne dovodi u sumnju da će osvojiti titulu, a mnogi smatraju da bi ovo mogla da bude najbolja sezona pod Gvardiolom od dolaska Katalonca na ostrvo pre pet godina.

Sve češće se pominje "Kvadrupl", odnosno trijumf u sva četiri takmičenja u Liga kupu su u finalu, u trci su u FA kupu, vode u prvenstvu, revanš protiv Gladbaha u Ligi šampiona bi trebalo da bude formalnost. Ako reše trku za titulu u narednih par nedelja mogli bi da se koncentrišu, na ultimativni cilj, osvajanje Lige šampiona. Gvardiola smatra da će biti neuspešan kao u Bajernu ako se ne domogne "Klempavka".

"Mnogo novca je uloženo u ovaj tim, stvoren je da osvoji Evropu, ne samo domaće titule", vrlo je iskren menadžer Sitija.

Kojih su deset razloga zbog kojih se tvrdi da bi ovo mogla da bude sezona apsolutnog trijumfa kluba?

1. Našli su rešenje za bokove. Za razliku od prošle kada je stigao iz Juventusa, više niko ne priča da je Žoao Kanselo promašaj. Ali, Pep mu je našao novu ulogu, Portugalac je pokazao ono što smo znali, da je bolji u ofanzivi, ali je Gvardiola uspeo da ga natera da ne zanemaruje defanzivne obaveze pa je samim tim i poslednja linija dobila na sigurnosti. Uz to Kanselo može da igra kraj obe aut linije što je kvalitet više.

2. U prošlim sezonama je Siti previše zavisio od Fernandinja. Brazilac je strašan igrač, ali su ga stigle godine. Pep je to priznao, potrošio veliki novac na Rodrija koji nije prošle godine opravdao očekivanja. Ali, kao i Kanselo, on je uspeo da se prilagodi, da stekne iskustvo, do izražaja je došla njegova defanziva, spreman je da pokrije i činjenicu da je napred pomenuti Kanselo često igrač više u veznom redu, a po potrebi i plejmejker.

3. Lider PL je uspeo da neutrališ povrede Aguera. Njegov ugovor ističe u junu, i iako je bilo nezamislivo da će napustiti klub, sada većina smatra da im nije potreban. Podložniji je povredama, korona ga je dodatno zaustavila i možda je Kun posle decenije prošlost za "Građane". Gvardiola je koristio Sterlinga kao lažnu devetku, ali je Žesus uspeo da prihvati pritisak i postigne devet golova uz tri asistencije u 25 mečeva. Možda ne izgleda mnogo, ali on nije rođeni strelac, samo je za razliku od Argentinca, spreman da stvori sam šansu, sebi, ali i saigračima.

4. Pomoglo je što je i Gvardiola otklonio svaku dilemu. On je naime produžio ugovor i više nema nikakvih nepoznanica, produžiće boravak u klubu. Pričalo se o povratku u Barselonu što je demantovao, ali i PSŽ, što nije realna opcija. Kada se obavezao da ostane to je uverilo i mnoge igrače da klub ima iste planove i da ih ništa neće pokolebati u planovima.

5. Kod Mančester Sitija ofanzivni potencijal nikada nije bio sporan, problem je bila defanziva. Ali, izgleda da je Gvardiola pogodio sa kupovinom Rubena Diaša. Mnogi su vrteli glavom na sumu od oko 70 miliona evra izdvojenu za fudbalera Benfike, pokazalo se da je on opravdao ulaganje. Od kada je došao u finišu prelaznog roka odigrao je praktično svaki minut. Uz njega je Laporte sigurniji, a i Stons deluje mnogo bolje, pa sada Pep ima neoophodnu rotaciju u odbrani, čime je eliminisano praktično najslabije mesto u timu.

6. Ilkaj Gindogan je procvetao. On nije dobijao dovoljno kredita za partije koje je pružao, pre svega u defanzivi. Ulazak Kansela u sredinu ga je rasteretio, pružio mu šansu da se ubacuje, izlazi u prvi plan u završnici, odnosno dobije bolju poziciju za šut. Drugim rečima to znači da je nekadašnji igrač Dortmunda dobio više slobode, a kako se odrazilo neka posvedoči sledeći podatak. Naime, on je postigao 11 golova u ligaškim mečevima, ukupno 13 u sezoni. Statistika ne laže, Nemac pogađa svaki peti šut, što je odličan prosek.

7. Velika prednost Sitija je to što ima dubinu, tačnije više igrača od rivala, Pogledajte samo vezni red gde su igrači poput Toresa i Fodena u rotaciji, ili Mareza recimo, u svakoj drugoj ekipi u Engleskoj bi imali mnogo više minuta. I to omogućava da Gvardiola rotira, plus ima fudbalere koji mogu da se prilagode na više pozicija pa ni povrede dva najzvučnija imena, pomenutog Kuna i De Brujena nisu ostavile nikakav trag. Zbog svega toga, oni će od rivala svežiji dočekati kraj ove zgusnute sezone, a to nije mala prednost.

8. Igrači su gladni pobeda. Iako su svi osvajali trofeje, prošla godina i veliki zaostatak za Liverpulom vratili su glad i želju da se dokažu. To je ona četvrta sezona koja je ključ za tim, da nakon pauze u pobeđivanju uzvrati svom silinom. Grupa hoće da se vrati na vrh, ali Liga šampiona postaje imperativ. Zaboleo je poraz u četvrtfinalu Lige šampiona, oni vrede više i rešeni su to da pokažu.

9. Ederson brani odlično, čini se da je u formi karijere, za razliku od zemljaka Bekera koji je pao. Njegovi mečevi sa sačuvanom mrežom su posledica igre kompletne odbrane, ali bila bi nepravda ne izdvojiti ga, ove sezone već ima sačuvanu mrežu na više mečeva nego čitave prethodne. Tu su stvari veoma jasne, ima mnogo samopouzdanja i u ovom trenutku izgleda kao najbolji golman na svetu.

10. I na kraju novac. “Imamo para da potrošimo”, objasnio je Gvardiola tajnu uspeha, bio je veoma iskren. U vremenima krize kada su se ostali prebrojavali, izuzev Čelsija, na ionako jak tim, Siti je dodao još igrača. Kada pogledate koliko je uloženo u prethodna dva leta, jasno da je plan dugoročan, recimo Rodri igra mnogo bolje, kao i pomenuti Kanselo, oni su iskoristili lošu sezonu da se adaptiraju.

Zbog svega navedenog, Siti je itekako opasan i zaista ne bi bilo čudo da osvoje sva četiri trofeja do kraja sezone!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke