Mančester Siti ostvario najveći prihod u prošloj sezoni

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 21.03.2022.
22:20
Izvor: Sportske.net, Beta

Skoro 650 miliona evra...

EPA-EFE/ANDREW YATES
EPA-EFE/ANDREW YATES

Povezane vesti

Engleski fudbalski prvak Mančester siti klub je sa najvećim prihodom u prošloj sezoni, stoji u izvještaju "Money League" kojei već 25 godina objavljuje revizorsko-konsultantska kompanija "Deloitte".

Siti je zabeležio godišnji prihod od 644.9 miliona evra, što je povećanje od 17 odsto u odnosu na prošlu godinu i 4.2 miliona evra više od drugoplasiranog Real Madrida, prenela je HINA.

Citi je sezonu ranije bio šesti, a sada je prvi put na vrhu lestvice klubova s najvećim prihodom. Zanimljivo, u 25 godina, otkako postoji istraživanje "Money League", prihodi Sitija su skočili sa 14 miliona evra na 644.9.

Treći je Bajern sa 611.4 miliona evra, dok je Barselona, koja je sezonu ranije bila prva, pala na četvrto mesto sa 582.1 miliona evra prihoda.

Pandemija koronavirusa imala je ogroman uticaj na svetski fudbal jer su navijači bili uskraćeni za prisustvo na stadionu. "Deloitte" navodi kako su poslednje dvije sezone klubovi u "Money League" ostali bez prihoda od dve milijarde evra zbog  pandemije, uglavnom zbog utakmica koje su se igrale iza zatvorenih vrata.

Pandemija je uticala na brojke svih klubova, a prvih 20 klubova ukupno je zaradilo 8.2 milijarde evra, gotovo na nivou sezone 2019/20. Rekord je zabeležen u 2018/19, čak 9.3 milijarde evra.

Ipak, fudbal se pokazao otpornijim od ostalih industrija i dok su karantini pridoneli najnižem prihodu na dan utakmica u 25 godina objavljivanja, prihod od emitovanja dostigao je rekordnih 3.7 milijardi funti u najvećim evropskim ligama.

Uprkos izazovima koje donosi Covid-19, Premijer liga je ostala jaka kao i uvek sa finansijskog stajališta, a medju 20 najbogatijih čak je 11 premijerligaša, što je najviše ikada.

Španska je na drugom mestu sa tri predstavnika (Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid), po dva imaju Nemačka (Bajern, Borusija Dortmund) i Italija (Juventus, Inter), a po jednog Francuska (PSŽ) i Rusija (Zenit).

Predstavnik sportske poslovne grupe u "Deloitte" Den Džons očekuje da će se jaz izmedju Premijer lige i ostalih evropskih liga u bliskoj budućnosti još više povećati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke