Markova moskovska serija - Na redu Spartak!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 11.04.2021.
13:55
Izvor: Sportske.net

Gradski derbi odavno nije bio značajniji...

Povezane vesti

Sećate se verovatno sa čime je sve Marko Nikolić morao da se suoči po dolasku u Moskvu. Zamenio je čoveka koji je ikona Lokomotive Juri Sjomina. Ovaj ruski trener vodio je moskovski klub u četiri navrata neverovatne 22 sezone, a debitovao je na klupi "Železničara" još 1985. u vreme SSSRE.

I kao igrač nosio je par godina dres ovog kluba, pa kada je smenjen u finišu prošle sezone, jasno da je srpski trener dočekan na nož. Nikolić je uspeo, uz osporavanja, podmetanja, negativne natpise u medijima koje kao da je potpisivao sam Sjomin (njemu bliski novinari) da nekako stigne do drugog mesta i plasira se u Ligu šampiona. 

Posle serije remija, Nikolić je u drugoj polovini jula, kada je završen šampionat da dobije CSKA i Ural u poslednje dve utakmice i završi ispred Krasnodara. 

Time je nekadašnji trener Rada i Partizana kupio mesto u novoj sezoni u koju je Lokomotiva ušla sa ambicijom da ponovo bude u vrhu. Igranje na dva fronta je uzelo danak tokom jesteni, posle dobrog starta, u oktobru su usledili porazi od Rotora, Sočija i katastrofa od moskovskog Dinama, izgubljeni su dueli i od Krasnodara i Kimkija. U tom trenutku se Lokomotiva, posprdno nazvana "peti točak" moskovskog fudbala vrtela oko sedme pozicije, a bilo je iznenađenje što je Nikolić uspeo da sačuva posao. 

A onda je usledio "Povratak otpisanih". 

Lokomotiva je krenula u seriju u drugom delu prvenstva, po dolasku sa priprema iz Marbelje tukli su krajem februara CSKA, a onda redom Arsenal u Tuli, Soči, dobili su na gostovanjima kod UFA i u nekadašnjeg Staljingradu protiv Rotora. Pet mečeva, pet pobeda ovog proleća, primili su samo jedan gol i vratili se u vrh tabele. 

Novi moskovski derbi dočekuju na trečem mestu, Spartak im beži četiri boda pa je zaista mnogo toga u igri za vikend u sudaru sa "Mesom". Zenit je čini se predaleko, ali, drugo mesto, odnosno kvalifikacije za Ligu šampiona su ponovo cilj za Marka Nikolića.

Njegov tim je jesenas u evropskoj eliti igrao dobro protiv jakih, zaustavio Atletiko, izgubio tesno od Bajerna, ali je poraz od Salcburga bio koban, to je odlučilo da završe iza Austrijanaca i ne nastave takmičenje u LE.

Ali, sada imaju ogromno samopouzdanje posle strašne serije, sa druge strane, Spartak je posle prolećnih poraza od Dinama u kupu i Rubina u šampionatu takođe vezao pet pobeda, Krasnodaru i Uralu su strpali 11 golova, pune protivničke mreže kao od šale, u četiri poslednja meča prvenstva su dali 16 golova. Jasno na kakvim će iskušenjima biti Nikolićev tim, ali srpski trener će sigurno oprezno ući u meč, ako ih rival načne, imaće mnogo problema...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke