Maroko od Adidasa traži povlačenje dresa Alžira

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 29.09.2022.
23:15
Izvor: Sportske.net

Iz Maroka tvrde da je u pitanju krađa motiva inspirisanih njihovom keramikom.

Équipe d'Algérie de football
Équipe d'Algérie de football

Povezane vesti

Ministarstvo kulture Maroka naložilo je nemačkom proizvođaču sportske opreme Adidas da povuče svoju novu kolekciju fudbalskih dresova reprezentacije Alžira, optužujući ga za nepreklidno prisvajanje simbola "marokanskog kulturnog nasleđa".

"Ovo je krađa motiva inspirisanih marokanskom keramikom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je navelo ministarstvo da reaguje po hitnom postupku", rekao je izvor iz ministarstva kulture Maroka.

U zvaničnom obaveštenju koji je advokat poslao direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, osuđuje se "kulturno prisvajanje i pokušaj da se ukrade obrazac iz marokanskog kulturnog nasleđa kako bi se iskoristio van njegovog konteksta".

Me Mourad Eladitioni, advokat ministarstva kulture Maroka, zahtevao je povlačenje dresa u roku od dve nedelje.

"Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo da koristi sve moguće pravne lekove pred nemačkim i međunarodnim sudovima", upozorio je advokat u pismu.

On je takođe zapretio da će slučaj izneti "pred organizacije koje su zadužene za zaštitu kulturnog nasleđa i autorskih prava, kao što su Unesko u VIPO, kako bi zaštitila elemente marokanskog kulturnogđ".

Adidas je na Tviteru 23. septembra predstavio kolekciju "Feneks" alžirske reprezentacije "inspirisanu kulturom i tradicijom".

Ovaj novi dizajn, prema Adidasu, inspiraciju crpi iz palate Mekhuar u Tlemkenu, u severopzapadnom Alžiru.

Alžirski zvaničnici zahtev Maroka smatraju "potpuno neopravdanim".

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.