Marsej i Prag "izgoreli", Obamejang postao rekorder Lige Evrope, a Haraslin Spartin heroj!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 22.02.2024.
23:02
Izvor: Sportske.net

"Lavovi" se prošetali pored Jang Bojsa.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

Fudbaleri Olimpika iz Marseja, Sparte iz Praga i Sportinga plasirali su se u osminu finala Lige Evrope.

Bilo je ovo posebno veče u Marseju, jer je Olimpik savladao Šahtjor iz Donjecka sa 3:1, prošao u narednu rundu, a napadač domaćih Pjer-Emerik Obamejang postigao 31. gol u Ligi Evrope i postao rekorder takmičenja. U prvoj utakmici bilo je 2:2.

Poveli su gosti iz penala u 12. minutu kada je precizan sa "bele tačke" bio Georgij Sudakov.

Momenat za istoriju dogodio se u 23. minutu kada je Obamejang iskoristio asistenciju Harita, doneo izjednačenje svom timu, a sebi ulazak u legendu Lige Evrope postavši najbolji strelac ikada.

Do potpunog preokreta Olimpik je sa novim trenerom Žan-Lujem Gaseom došao 16 minuta pre kraja kada se Obamejang našao u ulozi asistenta, a Ismaila Sar doneo radost publici na "Velodromu".

Sve je bilo rešeno sedam minuta kasnije. Odbrana Šahtjor čiji je deo i bivši fudbaler Crvene zvezde Irakli Azarov načinila je veliku grešku, a Marsejev Žofri Kondogbija smestio loptu u praznu mrežu i tako prelomio utakmicu.

Bilo je uzbudljivo i u Pragu gde je domaća Sparta nadoknadila poraz od 3:2 u Istanbulu, slavila kod kuće sa 4:1 i prošla među 16 najboljih u Ligi Evrope.

Poveo je domaćin na "Letni" posle osam minuta igre pogotkom Ekvadorca Anhela Presijada koji je umakao odbrani rivala i "bocnuo" loptu iznad istrčalog golmana gostiju Muslere.

Izjednačio je Galatasaraj nakon osam minuta golom veziste Kerema Bardakčija.

Delovalo je da će gosti iz Istanbula izdržati u Pragu, a onda se sve promenilo 20 minuta pre kraja meča kada je crveni karton dobio defanzivac Galatasaraja Kan Ajhan.

Samo četiri minuta trebalo je Sparti da iskoristi brojčanu prednost. Jaroslav Zeleni je uputio dobar centaršut, a albanski napadač Indrit Tuci još boljim udarcem glavom vratio prednost domaćinu iizjednačio u ukupnom rezultatu.

"Letna" je "eksplodirala"deset minuta pre kraja utakmice kada je Tuci asistirao fantastičnom Lukasu Haraslinu, a Slovak rutinski postigao gol vredan osmine finala.

Poslednji udarac Sparta je zadala Galatasaraju u šestom minutu sudijske nadoknade. Gosti su svim silama krenuli u napad, a domaćin posle sjajnog kontranpada po četvrti put večeras pronašao put do mreže Turaka, ovog puta gol je postigao napadač Jan Kuhta.

Drame jedino nije bilo u Lisabonu gde su Sporting i Jang Bojs remizirali, 1:1, a  pošto su "lavovi" u Bernu slavili sa 3:1 dileme oko učesnika osmine finala nije bilo.

Gol za Sporting u 13. minutu postigao je fantastični švedski napadač Viktor Đokereš, da bi utešni remi Jang Bojsima doneo Silver Žanvula šest minuta pre kraja. Prethodno je Đokereš promašio penal u 57. minutu.

Utakmica Roma - Fejenord otišla je u produžetke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke