Meč visokog rizika - AEK za duplu krunu, PAOK za pehar i gorak ukus “ljutom” rivalu

Autor: Mladen Heleta
sreda 24.05.2023.
13:40
Izvor: Sportske.net

Večeras se od 19.30 sati u Volosu igra finale Kupa Grčke.

AEK Athens
AEK Athens

Povezane vesti

U Grčkoj se ove sezone vodila najuzbudljivija trka za titulu u Evropi. Dugo su u toj trci bile četiri ekipe - Panatinaikos, AEK, Olimpijakos i PAOK, pa su se u finišu izdvojili Panatinaikos i AEK, jer je prvo posustao PAOK, a onda i "večiti" šampion Olimpijakos. Na kraju je na "nogama" ostao AEK i osvojio 13. titulu u istoriji kluba.

Panatinaikos je tokom celog prvenstva vodio trku, AEK mu je "disao za vratom", u poslednja dva kola su ekipe iz Atine ušle bodovno poravnate, a PAO se raspao kada je najviše trebalo, izgubio je od Olimpijakosa i remizirao sa Arisom, pa je AEK sa dva trijumfa ligu završio sa "+5" na čelu tabele.

Za AEK je ovo prva titula nakon 2018. godine, 13. u istoriji, a ispred su Olimpijakos sa rekordnih 47 titula i Panatinaikos koji je 20 puta bio prvak Grčke.

AEK, za koji nastupa bivši reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović, u sredu ima šansu da ovu veoma uspešnu sezonu učini fantastičnom tako što će osvojiti duplu krunu.

Žuto-crni, koje sa klupe predvodi legendarni agrentinski fudbler Matijas Almeida, u finalu Kupa Grčke igraju protiv solunskog PAOK-a, čiji je jedan od lidera na terenu reprezentativac Srbije Andrija Živković.

I jedni i drugi su do finala morali da prođu one najteže prepreke.

PAOK je u četvrtfinalu izbacio Panatinaikos sa ukupnih 3:1 u dvomeču i tako mu se revanširao za prošlogodišnji poraz u finalu (0:1), pa je u polufinalu opravdao ulogu favorita protiv Lamije. AEK je naspram sebe u polufinalu imao Olimpijakos i sve je rešio u prvoj utakmici kod kuće, koju je dobio sa 3:0. Poraz u Pireju u revanšu od 2:1 bio je bezbolan.

AEK je 15 puta osvajao Kup Grčke, poslednji put 2016. godine, dok je PAOK pehar u ovom takmičenju podizao osam puta, poslednji put 2021. I u ovom takmičenju su isped njih Olimpijakos sa 28 i Panatinaikos sa 19 trofeja.

Prema svemu viđenom ove sezone, AEK bi trebalo da bude blagi favorit u finalu, ali Kup je specifično takmičenje i nema sumnje da će PAOK imati šta da kaže na terenu.

Poprište finalnog duela će biti Volos, a malo je nedostajalo da se ovaj meč odigra van Grčke.

Kako dueli između AEK-a  i PAOK-a  uvek predstavljaju mečeve visokog rizika, Fudbalski savez Grčke je pokušao da nađe mesto za odigravanje ove utakmice u zemljama u okruženju. Na kraju se od te ideje ipak odustalo.

Kipar je iz bezbednosnih razloga odbio da bude domaćin ove utakmice. Nudili su se iz Albanije, pominjan je Beograd, pa Bukurešt...

Na kraju, bitka za trofej biće odigrana u Volosu. Ali, bez navijača. Sudija će biti kontroverzni Nemac Feliks Brih.

AEK je nedavno u plej-ofu grčke Superlige dva puta tukao PAOK. U Solunu je 2. aprila bilo 1:0, a u Atini 26. aprila rezultat je bio 4:0.

U regularnom delu sezone, PAOK je 19. februara slavio u Solunu sa 2:0, dok je 30. oktobra prošle godine AEK pobedio u Atini rezultatom 2:0.

Dakle, nijedan ovosezonski duel između ovih ekipa nije završen nerešeno i to je veoma zanimljiv podatak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke