Meksički ''Superklasiko'' – Čekajući neko novo ''finale veka''!

Autor: Ivan Cvetković
subota 16.03.2024.
21:01
Izvor: Sportske.net

Najveći derbi meksičkog fudbala, treći put za 10 dana!

Povezane vesti

Od početka ovog meseca u Meksiku je sve u znaku tamošnjeg najvećeg rivalstva između Klub Amerike iz Meksiko Sitija i Gvadalahare Čivas koje je, poput argentinskog derbija između Rivera i Boke, poznato pod nazivom ''Superklasiko''. Dva najtrofejnija meksička kluba će u razmaku od samo deset dana čak tri puta odmeriti snage, i to u dva različita takmičenja.

Posle dvomeča u osmini finala KONKAKAF Kupa šampiona gde je Klub Amerika bila uspešnija (3:0 i 2:3) i prošla u četvrtfinale, na redu je i dvoboj u okviru meksičke Klausure, a igraće se u nedelju od 04.05 časova po srednjeevropskom vremenu na stadionu Akron, domu ekipe Gvadalahare. Klub Amerika je u znatno boljoj poziciji, posle 11 kola ima devet bodova više i trenutno zauzima drugo mesto iza vodećeg Montereja, dok je Gvadalahara posle dva vezana poraza tek na devetoj poziciji na tabeli, pa će domaći tim imati imperativ pobede kako bi možda preokrenuo tok aktuelne sezone.

Klub iz prestonice prednjači i po broju osvojenih trofeja, 14 puta je osvajao meksički šampionat, najviše od svih, dok je Gvadalahara 12 puta bila najbolja i to su meksički klubovi sa najmasovnijom podrškom. Prema dostupnim podacima, Čivas ima 33,8 miliona navijača širom sveta, a Klub Amerika nešto manje - 29,4 miliona.

Kada i kako se rodilo njihovo ogromno rivalstvo?

Pre svega, Čivas je u Meksiku poznat kao "narodni klub'', za koji do danas igraju samo igrači rođeni u Meksiku ili koji imaju meksičko poreklo. Ovo pravilo ne važi za trenere, pa smo donedavno na klupi Čivasa gledali i našeg Veljka Paunovića, pod čijim vođstvom je ovaj tim završio na petom mestu u Aperturi, a zatim je zaustavljen u četvrtfinalu plej-ofa, u dvomeču sa UNAM-om. Klub Amerika se, s druge strane, smatra timom za bogate – jedan od nadimaka ovog kluba je ''Los Millonarios'' ili ''Milioneri'' i ima reputaciju da kupuje neke od najvećih talenata iz Severne i Južne Amerike.

U najkraćem, ovaj derbi se često doživljava kao borba ''siromašnih protiv bogatih'', Meksikanaca protiv stranaca, provincije protiv glavnog grada...

Iako su se Amerika i Čivas prvi put sreli 1940-ih, njihovo rivalstvo je tek 1959. godine postalo žestoko, a sve zahvaljujući nadmenim izjavama tadašnjeg trenera Amerike, Fernanda Markosa. Govoreći nakon što je predvodio svoj tim do pobeda od 2-0 nad tri različita tima iz Gvadalahare - Ora, Atlasa i Čivasa, Markos je rekao: ''Amerika ne dolazi u Gvadalaharu da pobedi - to je nešto što se podrazumeva. Došli smo ovde da promenimo međugradski telefonski broj grada. Svaki put kada želite da pozovete Gvadalaharu, birajte dve nule, dve nule, dve nule''. Naravno da je to izazvalo veliki inat u Gvadalahari i šta mislite kako je završen njihov sledeći susret? Pogađate, Čivas se odmah revanširao Americi rezultatom 2-0 i od tada je njihovo rivalstvo podignuto na mnogo viši nivo.

Od svih dosadašnjih susreta Amerike i Čivasa, njihov najznačajniji duel je bio meč finala meksičke lige u sezoni 1983/84, meč koji je kasnije dobio popularni naziv ''Finale veka''. Amerika je u tom dvomeču trijumfovala ukupnim rezultatom 5:3 i osvojila četvrtu domaću titulu. Razlog zašto je to finale bilo posebno i zašto su strasti između rivalskih klubova uzavrele kao nikada do tada, leži u dešavanjima iz prethodne sezone, u polufinalu 1983. godine. Amerika je tada kao gost dobila prvi meč sa 2-1, ali u revanšu na stadionu Asteka je nastao ''pakao''.

Alberto Gera iz Gvadalahare je isključen posle samo 12 minuta, a ubrzo i Norberto Outes iz Amerike u 25. minutu, zbog udaranja protivničkog igrača. Ovo je izazvalo opštu devetominutnu tuču na terenu, a posle tog haosa fudbaleri Čivasa su postigli tri gola i šokirali domaće navijače. Posle trećeg gola je izbilo novo 20-minutno komešanje između igrača, stručnog štaba, navijača... Epilog – Čivas je prošao u finale, ali u borbi za titulu je morao da nastupi bez čak sedmorice suspendovanih igrača, što je Puebla iskoristila i došla do titule.

Naredna sezona je donela duel najvećih rivala u pomenutom ''finalu veka'', a imajući u vidu dešavanja iz prethodne sezone, možete samo da zamislite kakvo je interesovanje izazvala ta borba za titulu. Klub Amerika se inspirativnom predstavom osvetio za poraz iz 1983. godine, a osveta nije mogla biti slađa od osvajanja šampionskog pehara pred očima najljućih rivala.

Ove sezone teško da ćemo ih jedne protiv drugih videti u finalu, imajući u vidu skromne rezultate Gvadalahare pod vođstvom argentinskog trenera Fernanda Gaga, nekadašnjeg fudbalera Reala, Valensije, Boke juniors. Njemu se klupa ozbiljno zaljuljala posle ubedljivog poraza na domaćem terenu od najvećeg rivala (0:3), mada je utisak popravljen u revanšu, kada je Gvadalahara kao gost slavila sa 3:2. Nedovoljno za prolaz u četvrtfinale KONKAKAF Kupa šampiona, ali Gago je optimista pred novi dvoboj sa Klub Amerikom u nedelju:

''Kada gubimo, ja sam najodgovorniji, ali imam i cilj, nastavićemo da činimo fudbalere boljim''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke