Mersisajd - Novo poglavlje!

Autor: Nemanja Janošev
sreda 01.12.2021.
16:10
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Liverpul ne voli “Gudison”.

Povezane vesti

Kada igraju Liverpul i Everton jedna stvar je sigurna, kartoni. Zanimljivo da komšije koje deli Stenli Park odnosno oko kilometar, iako nema velikog rivalstva na tribinama, i grad nije podeljen, na terenu obično prirede pravu tuču. Ne postoji nešto što bi se nazvalo prenošenjem porodične tradicije, makar ne u meri kakva je u Rimu recimo, u istoj porodici često ćete naći navijače oba kluba. Ali, Mersisajd uvek donese vatru, jer Liverpul je mnogo veći klub, ali "Karamele" nikada neće propustiti priliku da ih podsete da su "Skvoteri" da su upali na "Enfild", pa je Everton otišao malo dalje, na "Gudison Park".

U Evertonu obožavaju da dovode bivše igrače Junajteda, postoji teorija po kojoj je važno nervirati "Crvene. Recimo, nekada se govorilo da su doveli Fila Nevila samo jer je prezime nerviralo "Kop" zbog Gerija, verovatno najomraženijeg igrača Junajteda u istoriji Liverpula. 

Takođe, u Evertonu i dalje ne odustaju od priče da je Stiven Džerard njihov navijač, on se brani da je samo učestvovao u nagradnoj igri u kojoj je nagrada bio dres "Tofija", pa je tako nastala sporna slika, koja se ranije mogla videti na tribinama "Gudisona" i kojom su mahali domaći navijači. 

Jasno, Everton podseća i da je stariji i to ne malo 14 godina, pa možda ne znate da u Mersisajdu nije igrao Liverpul već je Everton prvo rivalstvo imao sa timom Botl sa kojim je odigrao uvodni derbi 1880. Problem je što Botl nije dobio dozvolu da zaigra u fudbalskoj ligi, iako je imao bolji tim. Međutim, pošto je bilo pravilo da iz grada samo jedan tim može u fudbalsku ligu, navodno su masoni, ali i neka vrsta korupcije naterali čelnike da uvrste Everton. 

Kasnije se pomenuti Botl dokopa lige, 1892. ali posle samo godinu su odustali jer nisu imali novca, pa je njihovo mesto zauzeo Liverpul. 

Od tada su u prvoj ligi, do osnivanja PL, Mersisajd timovi odigrali 146 derbija, i možda će vas ovo začuditi, ali mnogo trofejniji Liverpul ima tek šest pobeda više, 54-48. Kada je PL u pitanju, "Crveni" su dobili 24 puta, isto toliko je bilo remija i samo 10 pobeda Evertona za gotovo tri decenije. Liverpul ima prednost i u FA Kupu, deset titula više u šampionatu, dva kupa više, osam Liga kupova, to je takmičenje u kome Everton nikada nije trijumfovao. Ali jeste u KPK, gde komšije nemaju trofej i pored šest titula evropskog prvaka i tri kupa UEFA. Jasno, kada se saberu trofeji, 64 prema 24, ne odslikava malu razliku u međusobnim duelima.

Jer, kada igra protiv Liverpula, Everton uvek podigne nivo, uvuče ih u tuču, pa nemojte da vas čudi što Liverpul u pet godina, sa osvojenom titulom i Ligom šampiona nije slavio na "Gudisonu", a Everton je dobio poslednji meč na "Enfildu".

O Rafi Benitezu na klupi Liverpula smo pričali, narušio je na neki način svoj legat, ali kada je preuzeo Čelsi, ovo sa Evertonom je samo nastavak priče na koju navijači Liverpula ne gledaju blagonaklono. 

Najbolji strelac Mersisajda je naravno Jan Raš koji je maltretirao komšije gde ih je video, pa recimo i u godinama u kojima je (druga polovina) osamdesetih Everton bio ravnopravan i osvajao trofeje, Velšanin davao golove i u kupu i prvenstvu, ukupno 25. Dao je 13 u šampionatu, pet manje od Diksija Dina verovatno najvećeg igrača u istoriji "Karamela", ali je razliku iz prvenstva nadoknadio u kupovima. 

Zanimljivo da Salah teško izlazi na kraj sa odbranom Evertona, ali im je zato Origi koji će početi na klupi pet puta zatresao mrežu "Karamela".

I ima još mnogo rekorda o kojima ćemo pisati drugi put, sigurno bez obzira što je Everton potonuo nakon dobrog starta, Redsima nije drago što će na Gudison. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke