Otkrivamo - 1,2 milijardi razloga da pročitate i drugu stranu priče o Mesiju koja se (ne)vešto krije!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 31.01.2021.
11:48
Izvor: Sportske.net

Leo Mesi je vest dana, opet. Ali, šta se krije iza svega?

EPA-EFE/Jose Manuel Vidal
EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

Povezane vesti

Španski El Mundo je srušio internet otkrivanjem svih detalja ugovora Lea Mesija koji je potpisao 2017. godine, kada je i poslednji put produžio ugovor sa Barselonom. 

Očekivano, čitav svet sručio se na Mesija, koji je i ovaj put predstavljen kao negativac, pa onima koji malo više prate i umeju da čitaju iza redova, jasno je šta se i ko se krije iza svega.

Da li ste čuli za Godo grupaciju?

Niz Barseloninih članova uprave, od dolaska Sandra Rosela 2010. godine, preko Hosepa Marije Bartomeua, i svih njihovih direktora, imaju svoje privatne poslove/kompanije koji su deo Godo grupacije. Gle čuda, Godo grupacija stoji i iza lista El Mundo koji je "nekako, slučajno" stigao do svih podataka Mesijevog ugovora. Da li biste se iznenadili i kada biste čuli da je sadašnji v.d. predsednik Barselone Karlos Tuskets blizak prijatelj glavnom i odgovornom uredniku istog lista, te da su nedavno "uhvaćeni" na sastanku? I da li ste iznenađeni ako čujete da je Karlos Tuskets bio glavni finansijski direktor zadužen za sve transakcije od 2010. godine do danas? 


Zanimljivo, o tome se ne piše u španskim ni katalonskim medijima. O tome pišu "frilenseri", nezavisni novinari koji prate i žive Barsu još od ere Nunjeza, pa do svih današnjih "nunjista", koji urušavaju katalonski klub svojim sumnjivim radnjama. To zna svaki malo bolje upućeni Katalonac u Barseloni, ali moć medija doseže sve meridijane sveta, a na njima je Mesi opet negativac.

Srećom, dok se mediji u vlasništvu Godo grupacije bave brojkama kojim žele da prikažu Mesija kao negativca, oni "nezavisni", van Španije, bave i nečim što je još bitnije - koliko je Barsa zaradila od tog Lea Mesija u poslednjih 15 godina? Kakve su sponzorske ugovore dobili od Rakutena, Najkija, Beka, baš zbog toga što je tu i Leo Mesi. Prema procenama, naravno, ti podaci neće procuriti, Barsa godišnje od Mesija, samo na njegovo ime, inkasira oko 300 miliona evra. Evo i tih podataka:

- Barsa proda oko dva miliona Mesijevih dresova godišnje, što je oko 37 miliona evra ČISTE zarade svake godine
- Prema analizama i statistikama Forbsa, od prodaje karata, medijskih prava, sponzorstva, Mesi je duplirao svojim prisustvom tarifu i godišnje u kasu Barsa od toga inkasira 145 miliona evra
- Tu je i ostatak zarade, na ime marketinga, gde je uključeno i ime Lea Mesija na svim društvenim mrežama, Barsa je ukupno svake godine, od 2017. do danas zaradila po 300 miliona evra, dakle, 1,2 milijarde. U prevodu, duplo više nego što ga je platila u tom periodu.

Da sve bude još smešnije, ovim brojkama se baš svojevremeno hvalio Hosep Marija Bartomeu, kada je bio heroj što je uspeo da ga zadrži i kao igrača i kao "zlatnu koku" koja klubu donosi toliko novca.


Ipak, danas je Mesi opet negativac, koji je glavni "krivac" za Barsin finansijski krah. Istovremeno, kada je poznato da je Bartomeu potrošio blizu 400 miliona evra samo za obeštećenja Kutinja, Grizmana i Dembelea, trojice najplaćenijih igrača u istoriji kluba, da bi zamenio Nejmara koji je otišao za 222 u PSŽ.

Da ne pričamo o sportskom delu, o tome šta bi Barselona bila u poslednjih 15 godina da nije bilo Mesija? Koliko bi osvojila titula, Ligi šampiona. 

Da ova priča ne bi bila samo još jedan običan spin Bartomeua, Tusketsa i Godo grupacije, onda je neophodno da se otkriju svi ugovori, odnosno sponzorski i zarada na Mesijevo ime. Ali, pogađate, to se neće dogoditi. 

Ostaje nam samo da vidimo da li će ovo biti kap koja je prelila čašu za Mesijevo proterivanje, ili će Mesi, kada Đoan Laporta, inače  veliki protivnik Godo grupacije, pobedi na izborima, odluči da bude deo nove ere i novog  početka Barselone, na svom kraju karijere.

To, nažalost, u ovom trenutku deluje samo kao san svakog navijača Barselone...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Man united
Monday, 01.02.2021
16:33

Зарадили на Месију 1,2 милијарде? Нема теорије, ово је само обично спиновање у режији Месија и његовог маркетинг тима. Роналдо је много више финансијски исплатив, па му плата није ни близу ко Месијева.