Mijat: ''Velika pobeda UEFA, Čeferin je moj prijatelj!'' Gde je Real pogrešio?

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.04.2021.
10:42
Izvor: Sportske.net, K1 TV

Celu situaciju oko Superlige pratio je iz ''epicentra'', iz Madrida.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Proslavljeni fudbaler Predrag Mijatović, legenda Partizana i Real Madrida, jutros je u Jutarnjem programu TV K1 govorio o krahu evropske Superlige.

Iako su mnogi bili iznenađeni sinoćnjim veleobrtom, on ističe da je tako nešto i očekivao.

''Ja sam, iskreno, imao nekih naznaka da će pojedini klubovi izaći iz ove ideje. Svakako je to velika pobeda UEFA i velika pobeda fudbala. Fudbal treba da pripada svima, to je bilo za očekivati, iako ova ideja postoji već desetak godina. Veliki klubovi razmišljaju samo o sebi, a pritom zaboravljaju ostale, koji čine fudbal onim što jeste'', istakao je Mijatović.

On je istakao da su Bajern i PSŽ mudro postupili u celoj priči, s obzirom da nisu ni pridruženi klubovima osnivačima propalog projekta.

''Mislim da su ti klubovi jako inteligentno postupili, jer formiranje takmičenja bez UEFA bi moglo da bude kontraproduktivno. Osnivači nisu dobro procenili, nisu očekivali ovakve reakcije javnosti. Sve se vrti oko novca. Kad je Real u pitanju, nema velikog sponzora, vlasnici su navijači i teško je bilo ove sezone zbog pandemije, ne mogu da zatvore budžete. Zato su pokušali da formiraju novo takmičenje, ali su zaboravili osnovnu stvar, da fudbal pripada svima. Tu je napravljena greška koja će ih koštati. Predsednik UEFA je moj prijatelj, ako postoji neko ko je spreman sa sasluša svakog kako bi fudbal napredovao, onda je to Čeferin. UEFA mora da vodi ono što treba da vodi stvaranju nekog novog sistema takmičenja.

Možda su navijači Reala i Barselone su možda i bili za tu ideju s obzirom da nemaju svog vlasnika, ali moralo se raditi sa ljudima iz UEFA koja je spremna da podrži svaku ideju. Nsu očekivali ni reakcije navijača, ali ni igrača i trenera'', istakao je Mijatović.

Kako vidi izveštavanja španskih medija na ovu temu?

''Španski mediji, na neki način, ne baš konkretno, ali brane i opravdavaju inicijativu, interesuju ih interesi navijača ova tri kluba. Perez je kao predsednik te Superlige dao jedan intervju, ali komentari su bili podeljeni, ali jednostavno nije prošlo i to je jedan veliki poraz'', objašnjava Mijatović.

Uticaj politike i pritisak Vlada najmoćnijih evropskih država ne vidi kao ključan za propast projekta.

''Postoji uticaj politike, ali problem je što nisu procenili uticaj navijača. Klubovi su to brzopleto napravili, bez ozbiljne studije šta ako navijači, fudbaleri, UEFA budu protiv toga, sve su sebično posmatrali.

Moramo da shvatimo tešku ekonomsku situaciju, mnogo je teško, sponzori čine trećinu finansija Reala, nisu u mogućnosti da isprate sve.

UEFA je jako galantna u vezi podele novca učesnicima Lige šampiona. Klubovi koji su imali važnu ulogu, imali su ekstra bonus, ali UEFA mora da vodi računa i o svim drugim. Ta podela novca treba da bude korektna, a veliki klubovi traže najveći deo kolača za sebe, drugima šta ostane.

Verovatnmo će pravno klubovi Superlige pokušati da reše situaciju, ali mislim da to treba izbeći. Fudbal ne trpi ovkvu vrstu polemike, sve treba da se reši dijalogom sa UEFA i FIFA. UEFA je svesna da fudbal evoluira, ali ne može se menjati ovako drastično'', zaključio je Mijatović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke