Milan - Bretanjci su prvi korak na putu ka istoriji

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 15.02.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Pehar Lige Evrope nedostižan za generacije igrača Milana.

EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO
EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Povezane vesti

Aktuelna generacija fudbalera Milana ima ove sezone istorijsku priliku da u klupske vitrine donese prvi trofej Lige Evrope, a sledeća prepreka na tom cilju biće im francuski Ren protiv kojeg igraju u četvrtak od 21 sat na svom stadionu.

Biće to prvi meč 1/16 finala drugog po kvalitetu UEFA takmičenja, a interesantno je da se dve ekipe nikada do sada nisu sastajale.

Uprkos tome što je sa 17 trofeja Milan ubedljivo najuspešniji italijanski klub u evropskim takmičenjima, velilkan sa „San Sira“ se ne može pohvaliti da u bogatoj istoriji ima osvojen pehar UEFA Kupa.

„Rosoneri“ su sedmostruki osvajači Lige šampiona (nekada se takmičenje zvalo
Evropski Kup), pet puta su osvajali Superkup Evrope i dvaput Kup pobednika kupova. Kada je reč o Ligi Evrope ili nekadašnjem Kupu UEFA, Milan nikada nije stigao ni do finala.

Klub slavne istorije, osnovan davne 1899. godine, dogurao je daleko u svojoj debitantskoj sezoni u Kupu UEFA. Bilo je to davne 1972. godine kada je od njih u polufinalu bio bolji engleski Totenhem. Nakon nerešenog rezultata u Milanu 1:1, italijanski velikan je poražen u Londonu 2:1 te je tako ostao bez šanse da se u finalu bori za trofej.

Četiri godine kasnije u četvrtfinalu od Milana bio je bolji Klub Briž koji je u Belgiji anulirao zaostatak iz Italije i pobedom od 2:0 otišao među polufinaliste. I sledeće sezone Milan je igrao u Kupu UEFA, ali je dobacio tek do treće runde gde je eliminisan od Atletik Bilbaa posle teškog poraza u Španiji 4:1.

Ni u sezoni 1978/79 „Rosoneri“ se nisu dobro proveli u ovom takmičenju pošto ih je u trećem kolu eliminisao Mančester siti. Nakon zadovoljavajućih 2:2 u Italiji, ekipa koju je vodio čuveni švedski fudbaler i trener Nils Lidholm poražena je na gostovanju u Engleskoj sa 3:0.

Usledila je nešto duža pauza u evropskim takmičenjima Milana dok u klub nije stigao Silvio Berluskoni tokom osamdesetih godina. Ponovo je treća runda bila kobna po „Rosonere“, a dželat je ovaj put bio belgijski Varegem zahvaljujući pobedi u Milanu od 2:1. Bilo je to vreme kada je klub prolazio kroz neku vrstu tranzicije sve dok na prelazu dve poslednje decenije prošloga veka nije konačno stao na noge.

Uprkos tome što je tim ojačan dolascima Ruda Gulita i Marka van Bastena, koji su predvođeni trenerom Arigom Sakijem vratili šampionsku krunu, nastup u Kupu UEFA u sezoni 1987/88 bio je blago rečeno razočaravajući. Nakon eliminacije Sportinga iz Hihona u prvoj rundi, Milan je u narednoj poklekao protiv Espanjola. Na stadionu u Lećeu gosti iz Barselone su pobedili 2:0 golovima krajem prvog i početkom drugog poluvremena.

Već naredne sezone Milan je osvojio Kup šampiona ubedljivom pobedom protiv Steaue iz Bukurešta 4:0 u sezoni koja će ostati upamćena i po duelima protiv Crvene zvezde i beogradskog meča prekinutog zbog guste magle.

Između Maradoninog odlaska iz Napolija i buđenja Juventusa tokom devedesetih
godina prošlog veka, Milan je bio dominantan u italijanskom fudbalu pa su učešća u Kupu UEFA bivala sve ređa. Prvo naredno bilo je u sezoni 1995/96 kada ih Bordo eliminisao u četvrtfinalu pošto je u revanšu nadoknadio zaostatak od dva gola i pobedom od 3:0 otišao u polufinale. Podsetimo, te sezone je Juventus osvojio Ligu šampiona trijumfom protiv branioca trofeja Ajaksa kojeg je italijanski velikan pobedio na penale.

Usledila su tri uzastopna ne baš blistava učešća u Ligi šampiona, a zatim je u sezoni 2001/02 malo falilo da Milanisti konačno stignu do finala. U tome ih je omela ekipa Borusije iz Dortmunda zahvaljujući neverovatnoj pobedi od 4:0 u Nemačkoj kojoj je najveći doprinos dao trostruki strelac Amoroso, a Milanov trujumf u Italiji od 3:1 bio je nedovoljan za plasman u finale.

Bila je to debitantska sezona Karla Anćelotija u klubu pošto je trofejni stručnjak stigao u novembru umesto Fatiha Terima. Bilo je to dovoljno tek za dva polufinala i osvojeno četvrto mesto u Seriji A.

Prva decenija ovoga veka ostaće upamćena po redovnom učešću Milana u Ligi šampiona i čak tri finala u razmaku od svega četiri kalendarske godine. „Rosoneri“ su slavili 2003. i 2007. godine, dok ime između ta dva trofeja Liverpul pomrsio konce u Istanbulu.

Pre 15 godina Milan je eliminisan u 1/16 finala UEFA Kupa od Verdera nakon ukupnog rezultata 3:3, ali je nemački predstavnik zahvaljujući golu u gostima otišao dalje. Bilo je to poslednje učešće Milana u ovom takmičenju pre nego što će u narednoj sezoni promeniti naziv u Ligu Evrope.

U sezoni 2017/18 Milan je glatko poražen od Arsenala u osmini finala ovog takmičenja pošto je ukupno bilo 5:1 za londonski klub. Narednu sezonu završio je kao trećeplasirani u grupnoj fazi zahvaljujući porazu u Pireju od Olimpijakosa i svega jednom osvojenom bodu od mogućih šest protiv Betisa.

Pre tri godine, tim Stefana Piolija je nakon eliminacije Crvene zvezde u 1/16 finala Lige Evrope poklekao protiv kasnijeg finaliste Mančester junajteda i ukupnim rezultatom 2:1 u korist engleskog tima završio takmičenje.

Usledile su tri uzastopne sezone u Ligi šampiona od kojih je najuspešnija prethodna kada su stigli do polufinala gde je od njih bio bolji gradski rival Inter. Ove sezone morali su u konkurenciji sa PSŽ-om, Borusijom Dortmund i Njukaslom da se zadovolje trećim mestom, izvojevanim u poslednjem kolu u Engleskoj gde su slavili 2:1.

Sada ih očekuje Ren, tim koji je stigao do šest uzastopnih pobeda u tekućoj godini i koji je gladan iskoraka u Evropi posle decenijama bledih rezultata u takmičenjima pod okriljem UEFA.

U istom terminu kada i Milan odigraće se još tri utakmice. Benfika će dočekati Tuluz,Braga Karabag, a Lans će ugostiti ekipu Frajburga. U prvom terminu od 18:45 zanimljiv duel odigraće Fejenord i Roma. Galatasaraj će dočekati prašku Spartu, Jang Bojs će igrati protiv Sportinga, a Šahtjor će u Hamburgu ugostiti francuski Marsej.

Revanši su na programu sedam dana kasnije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke