Milan - Koliko znači minimalac pred revanš?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 08.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

“Rosoneri” u Londonu...

Povezane vesti

Milan nosi 1:0 u Englesku, uz sve sumnje koje javnost ima u italijanskog šampiona, oni u svakako boljem raspoloženju čekaju ovaj duel nego prvu utakmicu. "Minimalac" uz sačuvanu mrežu, zbog ukidanja gola u gostima ne vredi više toliko kao nekada, ali svejedno, što se kaže, rado bi prihvatili ovaj rezultat pre meča.

Mnogi veruju da je engleski tim ispustio šansu, da su "Rosoneri" sada u usponu forme, no, ako pogledamo tradiciju, ne zaboravite da italijanski div ima negativan skor sa  engleskih klubovima, što čudi, s obzirom da je LŠ Milanova teritorija.

Od 20 poraza protiv engleskih timova (imaju 13 pobeda i 13 remija), Milan je veliku većinu doživeo kada preleti Lamanš. Ovaj podatak verovatno ne znate, prvi put u gostima su pobedili tim iz PL ili nekadašnje prve lige Engleske 2005. na "Old Trafordu" golom Krespa. U stvari u Ligi šampiobna to je i jedini put. Nisu dobijali ni Everton, Portsmaut, Lids, Ipsvič, da ne pričamo o brodolomima protiv većih klubova iz Engleske.

I to je svakako podatak koji treba uzeti u obzir.

Što se tiče tradicije kada nose 1:0 u nečiju kuću, ona je malo drugačija, bilo je pobeda i poraza. Najvažniji trijumf vezan je za kraj osamdesetih, što je praktično bio ključ za evropsku titulu. Eliminisali su Bajern u polufinalu, Benfika je ipak bila lakši rival.

Da progovorimo koju o tim kultnim mečevima.

Naime, te sezone je Milan branio titulu prvaka Evrope osvojenu prethodne godine pokerom protiv Steaue na "Kamp Nou". Tog leta opijen velikih uspehom, Silvio Berluskoni je zadržao tim, otišao je veteran Virdis, vratio se Masaro sa pozajmice u Romi, kupljen je mladi Marko Simone od Koma. Masaro je bio ozbiljno pojačanje, dao je te godine deset golova, bio drugi strelac tima iza neprikosnovenog Van Bastena. Tim nije igrao dobro u šampionatu, u prvih 10 kola su doživljena četiri poraza, od Lacija, Maradoninog Napolija, i dva malena tima, Kremonezea i Askolija. Nisu uspeli da pobede ni Đenovu, ni Fiorentinu, pa se pričalo o smeni Sakija. Ali, kada se čekao pogrešan korak, tim je dobio u dve nedelje Juve (presudio je Donadoni u finišu)i odmah sledeće nedelje Inter (napunili Zengu u nastavku). Tada je krenula serija dobrih rezultata.

U KEŠ je šampion lako eliminisao Helsinki, a već u drugom kolu su morali protiv Reala. U prvih 15 minuta su Holanđani Van Basten i Rajkard šokirali Špance, u revanšu je Real dao gol u finišu prvog poluvremena. Nekoliko puta meč je bio na ivici prekida, Sančis je dobio crveni karton 15-tak minuta pre kraja. Italijani su preživeli i otišli u četvrtfinale.

Tamo ih je čekao Mehelen, tim koji je par godina ranije napravio jedno od najvećih iznenađenja u istoriji KPK osvojivši trofej. Belgijanci su imali moćan tim, sa Prudomom, Leo Klajstersom (otac Kim Klajsters, Rutjesom, De Vildeom, Markom Vilmotskom, Filipom Alberom). U severnoj Flandriji je bilo 0:0, očekivao se lak posao na "San Siru", ali posle devedeset minuta, nije bilo golova. Nesigurnost se uvukla u Italijane, nisu imali ideju. Ali, Rajkard je šutirao slobodan udarac, lopta se odbila od zida potpuno desno, Tasoti je vratio u peterac, Van Basten je brži od čuvara, poslednja sekunda prvog produžetka. To je obezglavilo Belgijance, pa su u drugom produžetku primili iz kontre drugi gol, mladi Marko Simone je savladao Prudoma, pa je aktuelni prvak nastavio odbranu titule.

I onda Bajern.

Prvi meč odigran je na užasnom terenu na "San Siru", Milan je propustio najmanje deset prilika, sudija Bo Karlson nije svirao dva čista penala za Italije, a onda je rvanje u kaznenom prostoru označio kao penal. Van Basten je savladao Aumana, Bajern je bio presrećan sa 0:1, nisu ni videli izbliza protivničkog golmana Galija.

Međutim, iako je bilo jasno da su "Rosoneri" bolji tim, na "Olimpijskom Stadionu" je završilo 1:0 posle 90 minuta. Ponovo je Milan promašivao, Tomas Štrunc posle greške Maldinija poravnao rezultat sa "San Sira". Ipak u produžetku, pokojni Borgonovo, rezervista je iskoristio lošu ofsajd zamku Nemaca, lobovao Aumana, njegov najvažniji gol u životu. Do kraja Bajern je pobedio, Volfart je doneo Bajernu pobedu, ali nije bilo vremena, Milan je otišao u finale zbog gola u gostima. Sve ovo je napravljeno bez povređenog Gulita. On se vratio u finalu u Beču, Milan je osvojio trofej u lošoj utakmici, Benfika je bila prestrašena, Italiji bolji za taj jedan gol Rajkarda u nastavku, pa je titula odbranjena, Saki zadržao posao.

Ali, to su velika vremena Milana i pored prednosti, imaju razlog da strepe, Totenhem je jak kod kuće, dobili su Marsej i Ajntraht, remizirali sa Sportingom, u engleskom prvenstvu većinu bodova osvojili na domaćem terenu, po nam, bliži su prolasku. Oba tima su inače izgubila za vikend, ali verovatno više razmišljaju o ovom duelu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke