Milan - Kraj za Piolija, oproštaj na mestu dobrih uspomena!

Autor: Nemanja Janošev
subota 27.04.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Simbolika za odlazećeg trenera, gostovanje Juventusu u velikom derbiju…

EPA-EFE/Roberto Bregani
EPA-EFE/Roberto Bregani

Povezane vesti

Nije moglo bolnije, Inter je dobio šestu "Madoninu" u nizu i stigao do druge zvezdice, odnosno 20. titule protiv gradskog rivala. Ovo je zapečatilo sudbinu Stefana Piolija, mada i da su "Rosoneri" pobedili, teško da bi Milan zadržao trenera koji je pre par godina na opšte iznenađenje osvojio "Skudeto". Tako je prekinut decenijski post crveno-crnih, ali dve godine kasnije, sećanja su izbledela.

 

Pioli je prošle godine stigao do polufinala Lige šampiona, ali je ostao bez trofeja u dve godine, njegovi kritičari smatraju da je trebalo da mu se zahvale prošle sezone. Podsetimo, Milan se plasirao u Ligu šampiona samo zbog činjenice da je Juventus dobio bodovnu kaznu. Na to dodajte eliminaciju u grupnoj fazi, poraz u LE od Rome i jasno je zbog čega američki vlasnici, Red Bird nemaju nikakvu dilemu.

 

Milan će imati novog trenera, sve je u rukama prvog čoveka firme Gerija Kardinalea koji je već nagovestio promene.

 

Zlatan Ibrahimović gura Antonija Kontea koji je pre deset godina bio na meti Galijanija nakon razvoda sa Juventusom, ali Italijan traži garancije kada su u pitanju transferi, ali i veliki novac.

 

EPA-EFE/Andrew Yates

Ono što tvrde bolje obavešteni je da nema šanse da Italijan vodi klub, ne samo Konte, već i De Zerbi i Tijago Mota, koji je blizu dogovora sa Juventusom. Prva ideja i čovek sa kojim je već razgovarano je Đulen Lopetegi. Bivši španski selektor koji je zbog ugovora sa Realom smenjen pred Mundijal ima i ponudu Vest Hema da zameni Mojesa, ona je viša nego Milanova, ali bivši rezervni golman "El Klasiko" rivala prednost daje veće klubu. On je navodno pristao na dvogodišnji ugovor vredan četiri miliona po sezoni (više od dva puta po godini traži Konte), ali nije sve tako jednostavno. Navijači su listom protiv, oni traže veće ime kao garanciju boljih rezultata.

 

Milan će završiti kao drugi, svejedno je i da padnu neko mesto, jer za klub takve veličine par sezona bez trofeja je uzbuna. Pioli je ušao i u tamnu istoriju "Madonine", on je prvi trener Milana koji je od gradskog rivala izgubio deset puta.  Stručnjak iz Parme je već pet godina na klupi, čak i da ima bolje rezultate, nekako se čini da jedva čekaju da ga se oslobode.

 

Jer, u Italiji treneri retko ostaju ovako dugo, osim ako ne dominiraju. Razlog je verovanje da dolazi do zasićenja, da promene gode igračima, da unose kompetitivan duh.

 

Neki upozoravaju, poput Boba Vijerija da bi Milan dva puta trebalo da razmisli pre nego što se rastane sa Piolijem. Sa druge strane Arigo Saki, legenda kluba je javno upitao vlasnike, ali i direktore ko je dovodio igrače prošlog leta. Time je aktuelizovana priča da je trener bio nezadovoljan pojačanjima, ali da je siva eminencija u klubu, Džofri Monkada, prvo skaut, pa direktor imao odlučujuću reč. Milan je doveo Loftus-Čika, Pulišića, Rejndersa iz AZ, Okafora, Čukvezea, Musu, na kraju i Jovića kao dublera za Žirua, osim Engleza ostali se nisu proslavili, mada je Pulišić, kapiten Jenkija, igrao solidno jesenas. Prelazni rok je finansiran prodajom Tonalija, spekuliše se da je Milan znao da ga čeka suspenzija zbog klađenja. Brahim Dijaz se vratio u Real, otišao je i Rebić. Tim je na papiru bio jači, ali nikako dovoljno dobar da se suprotstavi Interu.

 

Pioli kaže da već tri ili četiri godine Inter ima mnogo jači roster od Milana, čime je dao na značaju svom "Skudetu" pre par sezona. On je odbio posle derbija da govori o odlasku, ostavio je odluku klubu, ali i podsetio da je trener Intera, Simone Inzagi bio u sličnoj situaciji, osporavan prošle sezone.

 

Samo, teško da se tu mogu vući paralele, Inzagi je imao za šta da igra, u Ligi šampiona, u kupu Italije, Milanu nije ostalo ništa. I ne, Pioli neće dobiti priliku naredne sezone, mada nije da bi to trebalo da ga brine. Jer, priča se da ima ponudu Napolija, tri miliona po sezoni i da je De Laurentis jako zagrejan da dovede stručnjaka iz Parme, koji je dugo krčio put ka velikim klubovima. On je dobio, podsetimo, šansu u Interu 2016. usred sezone, ali je pred kraj iste smenjen. U Milanu je potrajao duže, stigao i do 100 pobeda na klupi "Rosonera" pridružio se legendama, Anćelotiju, Šveđaninu Lidholmu, Kapelu i velikom Nereu Roku.

 

Ali, sada je kraj, Milan se suočava sa prilično nezgodnom situacijom, Veliko ime će značiti i velika ulaganja, Red Bird nema nameru da posluje u gubitku. Mogu jasno da prodaju Tea Ernandeza ili Leaoa koji su na ceni i da tako finansiraju prelazni rok. Sa druge strane, Lopetegi se slaže sa stvaranjem još mlađeg tima, u klubu veruju da će Španac biti ključ za afirmaciju talentovanih igrača. Pioliju nije oprošteno u nekim krugovima što nije forsirao Maldinijeva pojačanja, pre svih De Ketelara u koga je utrošena polovina budžeta od pre dve godine. Slično je prošao Tiav iz Štutgarta, kao i Belgijanac Vranks. Maldini je otišao, a eto godinu dana kasnije i "pobednik" iz tog sukoba, Pioli će morati da nekome ustupi mesto. Osim Lopetegija, navodno je bivši trener PSŽ Galtije razgovarao sa čelnicima Milana, pominje se i sjajni Galjardo koji je sa Riverom osvojio sve, ali je otišao da naplati uspehe u Saudi Arabiji.

 

EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Kako rekosmo, osim Kontea, Ibra je predložio nekadašnjeg saigrača iz PSŽ, Tijaga Motu, ali izgleda da je taj voz prošao i da će Italo-Brazilac u Juve.

 

Do kraja, Milan ima za cilj da samo sačuva drugo mesto, za vikend ih čeka veliki derbi, u Torinu protiv Juventusa. Upravo je Pioli na "Alijanc stadionu" prekinuo crnu seriju kluba u novom Juveovom domu. Bilo je to pre tri godine, Milan je rasturio "Zebre" sa 3:0. Pre toga su "crveno-crni" su od inauguralne sezone novog stadiona 2011. godine izgubili 10 godina u nizu. Ali, od te pobede, Milan je još jednom slavio, golom Žirua prošle sezone, pretprošle je bilo 1:1.

 

Pioli ima igračku prošlost u Juventusu, čak je osvojio titulu prvaka Evrope sa klubom, i Skudeto, ali nije bio faktor u toj velikoj generaciji.

 

Juventus je očajan ovog proleća. ali i dalje treći, ima deset bodova više od šestoplasirane Atalante, i meč više. Moraju da dobiju par mečeva do kraja kako bi osigurali poziciju u Ligi šampiona što je jedini cilj. Ali, bez obzira na to, pa i da osvoji kup (prošli su Lacio u utorak iako su izgubili revanš), Alegri neće ostati trener. Naravno, Juventus će kao i u prvom mandatu morati da ga plaća poslednju godinu, i to paprenih devet miliona evra. To ga je spasilo prošle, ove sezone neće, jer je klub čvrsto rešen da dovede Tijaga Motu. Nudio se Konte, ali od toga izgleda nema ništa.

 

Inter je opijen posle slavlja, pa izbegnite meč protiv Torina, Frozinoneu je imperativ u petak protiv otpisane Salernitane. Fabio Kanavaro debituje na klupi Udinezea koji se davi, teško će uzeti nešto u Bolonji, Emilijani su moćni, pokorili su Rim u ponedeljak. Atalanta je veliki favorit protiv Empolija, dok ni Napoli, ni Roma, "Derbi Sunca" ne dočekuju u baš nekoj sjajnoj atmosferi. Romu čeka grčevita borba za peto mesto, mada mogu do Lige šampiona ako osvoje LE, Napoli će teško popraviti sve brljotine iz ove post-šampionske godine.

 

Lacio se i dalje nada, Verona im često pravi probleme u ovoj deceniji, Lećeu je važnije od Monce, mada su i Salentini blizu luke spasa što je veliki rezultat. Sasuolo ne može da računa na usluge u Firenci, mada imaju veći motiv, što se tiče duela na "Marasiju", Đenova je opuštena, Kaljari bi bodom napravio veliki korak ka spasu. Do kraja dočekuju Leće i Fiorentinu, idu Milanu i Sasuolu, nije još gotov posao za Ranijerija i njegove "Sarde".

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke