Milan na “Enfildu” - Sećanje na Istanbul

Autor: Ivan Cvetković
sreda 15.09.2021.
09:56
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Milan se vraća u Ligu šampiona!

Povezane vesti

Karlo Anćeloti ima snimak kod kuće, ali ga nikada nije gledao u potpunosti, do pre pet godina. Prethodnih deset je pokušavao, nagonilo ga je na povraćanje.

Andrea Pirlo u autobiografiji, "Mislim kada igram", kaže da te strašne noći u Istanbulu skočiti sa mosta u Bosfor nije izgledalo kao loša ideja. On dodaje da je bio kao zombi čitavog leta, a da su se tako osećali i saigrači i da ni mesec dana posle, na pripremama za novu sezonu nisu uspeli da nađu reči, da je tmurno raspoloženje trajalo.

Andrej Ševčenko i dan-danas iskreno mrzi Jiržija Dudeka heroja Liverpulove pobede, mnogo je teških sećanja među "Rosonerima" za 2005.

Svi znate šta se dogodilo, Milan je na poluvreme otišao kao evropski šampion, sa 3:0, makar smo svi tako mislili, osim (ako govori istinu) Rafaela Beniteza. On je ubedio svoje igrače da pokušaju nemoguće i uspeli su da se vrate i na kraju posle penala nokautiraju realno mnogo bolji tim.

"To je najbolji Milan koji sam vodio, taj tim iz 2005.je bio jači od onih koji su osvajali Ligu šampiona, dve sezone pre i dve posle toga", nema sumnje Karleto. Kada je konačno smogao da odgleda snimak još više se iznervirao.

"Mi smo bili mnogo bolji u produžetku, trebalo je tada da dobijemo, Karager mi je priznao da je Liverpul bio gotov", jetko će trener Milana.
Dudek je odbranio čudo i u dodatnih 30 minuta, kao da nije bilo suđeno da pehar ode u Lombardiju.

Dve godine kasnije u Atini su se sastali opet u finalu, Pipo Inzagi je dao oba gola, bila je to neka vrsta osvete, Milan je uzeo krunu.

"Ma kakva osveta, nije bilo toliko radosti, 2005. niko ne može da izbriše, bio je to najbolniji trenutak u našim karijerama", otkrio je Paolo Maldini koji se umalo nije potukao sa navijačem na aerodromu "Malpensa" po povratku. Neki tinejdžer je tražio od njega da se izvini za poraz, uvek smirenog kapitena su jedna zadržali. Tada je nastao sukob sa navijačima koji je pokvario i oproštaj fudbalera, kada mu je južna tribina na poslednjoj utakmici poručila da je samo jedan kapiten, Barezi.

Sasvim druga priča na strani pobednika, Džerard je dobio mural u Liverpulu, a Dudek je otkrio da je pred svaki šut sa penala prilazio fudbalerima Milana, poželeo im sreću i pitao da li će šutirati kao obično. Tu psihološku igru je dobio, Dudek i dalje ima kultni status među navijačima Redsa, iako je pravio i silne greške na golu.

"Svako ko misli da Milan nije bio bolja ekipa mora da ide kod lekara. Oni su najbolji tim protiv koga smo ikada igrali", rekao je Didi Haman.

Benitez je i dalje pričao da je bio siguran posle prvog gola da će se tim vratiti, a da je Liverpul bio u prednosti jer su igrači Milana bili mnogo poznatiji i lakše je bilo njegovom stručnom štabu da prouči kako šutiraju penale. Španac je uvek bio metodičan, to se isplatilo na kraju u najvećem uspehu karijere.

Zanimljivo da osim ta dva finala Lige šampiona ovi klubovi nikada nisu igrali u Evropi, a razlog je što su godine dominacije Liverpula bile Milanov crni period, i obrnuto, Redsi od devedesetih kada je Milan dominirao, ali i šezdesetih nisu bili konkurentni.

Na “Enfildu” će biti 13 titula prvaka Evrope, Milan se vraća posle dugih osam godina i biće veoma motivisan u takmičenju koje je njihov prirodni habitus, kako vole kaže...


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke