Milan protiv Liverpula - Ni Atina nije izbrisala Istanbul...

Autor: Ivan Cvetković
utorak 17.09.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Milan vratio za poraz na Bosforu, ali i sami kažu da nije dovoljno…

Povezane vesti

Mnogo puta je pisano i pričano o epskom finalu iz Istanbula kada je Liverpul uspeo da se vrati iz mrtvih i osvoji Ligu šampiona, posle 0:3 protiv Milana na poluvremenu.

Neki zanimljivi detalji su recimo da je Andrea Pirlo prvo razmišljao da skoči sa mosta na Bosforu, da je bio u depresiji, da Karlo Anćeloti nikada nije odgledao snimak meča. Koreni neprijateljstva Milanove južne tribine koja je pokvarila i oproštaj Paola Maldinija su upravo ta utakmica i doček na milanskom aerodromu Malpensa. Tada je neki gnevni mladi navijač zahtevao od kapitena da se "izvini" za ono što se dogodilo, besni Maldini je nasrnuo na njega, što mu nikada nije oprošteno.

Ali, kako rekosmo, ta priča je prežvakana.

Dve godine kasnije, u Atini, Milan je osvojio sedmu i svoju ispostaviće se poslednju Ligu šampiona, mediji su tu utakmicu krstili kao "osvetu", ali niko od igrača koji je iskusio Istanbul nije se složio sa tim.

"Slavili smo, ali Istanbul niko nikada neće izbrisati", priznao je jednom Rino Gatuzo.

Ništa na početku te sezone nije ukazivalo da Milan može daleko. Oni su takođe kažnjeni u aferi "Kalćopoli", oduzimanjem bodova, ali su skliznuli na četvrto mesto, pa su morali u kvalifikacije sa plaže. I to protiv Crvene zvezde. Iako van forme, bez pravog treninga, "Rosoneri" su dobili oba meča, a dva od tri gola je dao Filipo Inzagi. Kao da je to bio omen za ono što će se desiti.

Tog leta su inače usledile promene u timu, Ševčenko je prodat Čelsiju, klub su napustili veterani Rui Košta i Jap Stam. Nije bilo velikog ulaganja, Oliveira iz Betisa je bio najskuplje pojačanje, 17 miliona za napadača, a kao zamena za Koštu je doveden talentovani Joan Gurkuf iz Rena. Stigli su Bonera i iskusni Favali iz Intera, ta pojačana nisu puno doprinela evropskom uspehu.

Milan je dobro počeo sezonu, sa tri pobede, Lacio, Parma i Askoli, ali je onda usledila očajna serija od dva meseca. Dve pobede u 13 mečeva, jasno je da od borbe za tituu nema ništa. Polovinom decembra su bili na 14. mestu na tabeli.

Ali, Evropa je Anćelotijeva teritorija. Milan je dobro počeo u grupi da Lilom, Anderlehtom i AEK-om iz Atine, deset bodova u četiri meča, izgubili su poslednja dva u grčkoj i na "San Siru" protiv "Doga", ali su ipak zadržali prvo mesto.

To ih je odvelo u duel sa Seltikom. Posle remija bez golova u Glazgovu, "Rosoneri" su drhtali u revanšu, ali je Kaka u produžetku odveo Italijane u top 8.

I onda je Milan proigrao. Iako je Bajern utišao "San Siro" golom u 94. minutu za 2:2 i sjajan rezultat pred revanš, u Minhenu je usledio nokaut. Za četiri minuta u prvom delu Super Pipo i Sedorf su šokirali Bavarce. U polufinalu smo videli "klasik", Fergijev Junajted je ustao u finišu (Italijani su vodili sa 2:1) u nastavku je Runi sa dva gola okrenuo. Samo, drugi meč je bio iznenađujuće lak za Anćelotijevu skvardu, Kaka je načeo Van der Sara, konfuzija u odbrani posle pola sata i gol Sedorfa je učinila misiju "Đavola" nemogućom, a onda je Đilardino u finišu potvrdio finale.

Liverpul je bio na drugoj strani atinskog finala, oni su ponovo izbacili Čelsi, sada već u klasiku između Murinja i Beniteza.

Milan je u finalu iako je mogao da bira, nosio "belo", njihova srećna boja u finalima. Taj Mian je najstariji tim ikada u finalima Lige šampiona, predvodio ih je rekorder Maldini koji je bio na nekim mesec dana od 39. rođendana. Inzagi je počeo meč (dve godine ranije on je grejao klupu Krespu). I Super Pipo je bio heroj. Posle Pirlovog slobodnjaka lopta ga je pogodila promenila pravac, prevarila Rejnu i završila u mreži. U drugom poluvremenu najbolji strelac u Ligi šampiona te sezone i kasniji osvajač Zlatne lopte te godine, Riki Kaka je asistirao Inzagiju, kontra za 2:0. Na kraju je Benitezov "vojnik" Dirk Kajt smanjio par minuta pre kraja, ali je Milan osvojio novu evropsku krunu, petu u Berluskonijevoj eri!

Od tada, Milan i Liverpul su igrali još dva puta, u grupnoj fazi pre tri godine, Klopov tim je dobio oba meča, razlika u kvalitetu je bila prevelika.
Da li je i sada?

Posle lošeg starta, “Rosoneri” su u subotu pregazili Veneciju za poluvreme, pa Liverpulu koji je neprijatno iznenadio protiv Foresta neće biti lako u grotlu “San Sira”. Možda je najbolje probati sa golovima i to u nastavku meča…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke