Milan protiv Rome - Slučaj “Petarde”

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 08.01.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Čuveni meč sa “San Sira”...

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI ↑ collapse
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI ↑ collapse

Povezane vesti

Jesen 1987. je bila posebno luda u uzavreloj Seriji A. U septembru je prekinut meč između Pize i Napolija, Renika, fudbaler Napolitanaca je sa tribina pogođen šrafom, timovi su se povukli u svlačionicu. Na pritisak domaćina meč na "Areni Garibaldi" je nastavljen domaćin je pobedio na terenu, ali je disciplinski sudija dodelio šampionu trijumf "a tavolino" kako kažu Italijani, 2:0 službenim rezultatom. Napoli je izgledao kao tim koji će lagano odbraniti "Skudeto" u prvih 12 mečeva, tačnije sve do novogodišnje pauze nisu poraženi, devet pobeda.

Nasilje se nastavilo u meču Juventusa i Ćezene kada je Sangvin, štoper gostiju pogođen petardom u glavu, "Stara Dama" je slavila sa 2:1, ali je ponovo odlučila disciplinska komisija, bodovi su pripali zbog incidenta gostima iz Romanje.

Ali, najveća bruka te sezone izbila je u duelu između Milana i Rome. Na klupi Rimljana je bio "Baron" Lidholm, jedna od najvećih legendi Milana. On je prethodne godine u prvoj punoj sezoni Berluskonija ostao na klupi sve do aprila, iako nije bilo rezultata, zamenio ga je Fabio Kapelo kao čuvar klupe.

Ali, to je bila poslednja prosečna sezona Milana, na leto su stigli Van Basten, Gulit, Anćeloti, kao i novi trener Arigo Saki. On je iz Parme doveo trojicu pulena Švajcarca Valtera Bjankija, Bortolacija i Musija. Prethodne godine njegova Parma je tukla Milan u kupu, anonimni trener je oduševio velikog gazdu, rizik koji se Berluskoniju isplatio.

Ali, kako rekosmo, Napoli je te sezone delovao u prvom delu šampionata prejako, Milan je igrao promenjivo, do kraja godine su u 12 mečeva ima šest pobeda, četiri remija, dva poraza, kasnili su za Maradonom i kompanijom pet bodova (za pobedu su se dobijala dva boda).

Prvi poraz bio je već na jesenjoj premijeri na "San Siru", u trećoj nedelji septembra, za dva minuta u finišu su Ramon Dijaz i Roberto Bađo matirali golmana Galija pa su bodovi otišli za Toskanu.

Kada je u decembru izgubljena druga utakmica i to protiv Rome i doskorašnjeg trenera Lidholma, činilo se da od titule nema ništa.

Taj meč ušao je u istoriju italijanskog fudbala, opisan kao "Raketa" ili “Petarda”

Na startu drugog poluvremena, Franko Tankredi golman Rome, odlazi prema južnoj tribini gde su smešteni navijači Milana, čisti papire oko svog gola kojim je "Kurva Sud" zasula teren pred početak drugog dela. Sa tribine doleće prva raketa, pada mu pod noge, on pada uplašen. Doleće druga koja mu eksplodira pored lica. Nesrećni golman gubi svest, na teren trče doktor Alićiko i maser Marinući sa Romine klupe. Tankredi se budi, ali ne može da ustane, iznose ga sa terena na nosilima.

Tu postoje dve verzije priče, da je glumio jer je znao da će meč biti naposletku rešen u Rominu koristi, druga koju priča Lidholm je da su igrači plakali u svlačionici, da je Tankredi rekao da nikada više neće braniti, da doktori saopštavaju da će najverovatnije imati oštećen sluh. On dva dana leži u bolnici San Karlo u Milanu, bez posledica napušta Lombardiju, u medijima kreće relativizacija celog slučaja.

Inače, meč je nastavljen, Lidholm umesto Tankredija na teren šalje 17-godišnjeg Anđela Perucija, pred polupraznim San Sirom (dosta gledalaca je napustilo tribine neki zgroženi, većina jer je svesna da ma kako završi bodovi idu u Rim. Iskusni Pjerpaolo Virdis daje gol iz penala u finišu, ali na kraju par dana posle Roma dobija meč.

Policija je uspela da uhvati počinioca, Luiđi Saki jedan od članova grupe "Komando" poznat kao "Morsela" (selo iz koga dolazi u Lombardiji) je uhapšen iste večeri oko 22 časa u vozu. On prvo priznaje, pa negira krivicu, onda na kraju izjavljuje da je bacio prvu raketu, drugu nije, ne želi da oda prijatelja koji je bio sa njim. Međutim drugi svedoci potvrđuju da je bacio obe rakete, uneo ih je u patikama. Vidi se da laže karabinjere, priča da je bio ljut jer je Franko Barezi dobio žuti karton, a onda izjavljuje da je samo želeo da proslavi Božić koji je za desetak dana.

Iako je prijatelj Mikelea Pedrotija vođe grupe "Tigar Komadosi", najuticajnije navijačke "firme" na Milanovom jugu, uradio je sve na svoju ruku. Uskoro ga prebijaju u njegovom selu, verovatno besni jer je Milan izgubio bodove, Luiđi zna napadače, ali policiji kaže da je pao sa bicikle.

Njegov potez je mogao da košta Milan titule ali nije.

To je čuvena sezona u kojoj Napoli deluje nezaustavljivo, vodi tokom čitavog šampionata, ali se onda dešava neobjašnjivi slom. Tim Otavija Bjankija u poslednjih pet mečeva, osvaja bod, gubi tri kola pre kraja prvo mesto, ali nastavlja sa lošim igrama, i kada je Milan remizirao sa Juventusom i Komom na kraju, Napolitanci gube i poslednje dve utakmice od Fiorentine na strani i Sampdorije na "San Paolu". Ispraćeni su pogrdama, čak ni Maradona ne ostaje pošteđen.

Nekoliko godina kasnije jedan mafijaš "pokajnik" tvrdi da je Napoli morao da izgubi "Skudeto" zbog kladionice, tačnije Kamore, porodica Đulijani je uzela ogroman novac na azijskom marketu kladeći se protiv tima iz svog grada. Naravno, ova priča biva zataškana.

Za Milan počinju veliki dani, da nije bilo te titule, ne bi usledila ni evropska kruna naredne sezone, preko beogradske magle do torpedovanja Steaue u finalu u Barseloni.

Roma je svega 20 puta u istoriji slavila protiv Milana na "San Siru", imali su seriju od tri pobede sredinom prošle decenije kada su "Rosoneri" baš bili loši, ali "Raketa" pobeda ostaje najpoznatija baš zbog svega što se dešavalo.

Pazite sada, od pobede za "zelenim stolom", Roma u naredne dve decenije ne uspeva da slavi na gostovanju kod Milana u Seriji A, ni u šampionskoj godini sa Kapelom. Crnu seriju prekinuli su tek u novembru 2006. kada je Frančesko Toti sa dva gola razbio maler.

Italijani su igrali vanredno, prvi put posle mundijalske pauze, Milan je slavio u Salernu, neće biti lako sa Romom, golovi su prva opcija. Od ostalih tipova za vikend izdvajamo pobedu Intera u Monci, dok bi iznenađenje mogao da u sudaru očajnika priredi Kremoneze u Veroni.

 Kompletnu ponudu Serije A u AdmiralBetu pogledajteOVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke