Milanova noćna mora, protiv “Crne beštije” za titulu!

Autor: Milovan Longinov
subota 21.05.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Poslednjih 90 minuta u Seriji A…

Povezane vesti

Milan čeka feštu, ali nije gotovo. Tome se nada Simone Inzagi koji je kao igrač osvojio onu famoznu titulu sa Laciom 2000. godine kada je Juve ispustio "skudeto" poslednjeg dana u Peruđi Inter se sa svoje strane nada u Skamaku napadača koga žele da kupe za narednu sezonu, mogao bi da se preporuči baš tako što bi im otvorio put ka tituli.

Situaciju verovatno znate, Inter podrazumeva pobedu protiv Sampdorije koja je na raspustu, ali potrebno im je da Milan izgubi na "Mapeiju". Sasuolo kaže da popusta nema, zaista oni igraju svaku sezonu pošteno i učuniće sve da zaustave "Rosonere".

Da je živ njihov nekadašnji predsednik Skvinci koji je bio veliki navijač Milana i čak klub želeo da kupi od Berluskonija sigurno da bismo sada gledali razna sumnjičenja, ali sa druge strane, i kada je on bio na čelu hemijskog giganta Mapeija, Sasuolo je nekako uvek imao bolje odnose sa Juventusom.

No, ostavimo teorije zavere po strani, "crno-zeleni" su od velikog uspona od amaterskog fudbala do Serije A došli relativno brzo i zaradili status "Crne beštije" Milana. Valjda nijedan manji italijanski klub nije toliko briga zadavao "Rosonerima" i tako ih lako pobeđivao kao Emilijani.

Sve je počelo ono zimskog popodneva u kome je Berardi torpedovao sa četiri gola Rosonere i usput smenio Maksa Alegrija (učinio mu uslugu, šest meseci kasnije Alegri će završiti u Juventusu i osvojiti četiri duple krune u pet godina). 

Ali, ni promene na klupi nisu pomogle Milanu, sledeće sezone na "Befanu" što je kod nas Badnji Dan po julijanskom kalendaru, Berardi je sa dve asistencije omogućio Zazi i Sansoneu da matijraju Dijega Lopeza i ubrzaju kraj Pipa Inzagija na klupi "Rosonera". I na proleće te sezone Milan je patio protiv Sasuola, het-trik Berardija i nova pobeda za tim iz modenskog predgrađa. U prva četiri susreta u Seriji A je Milan tri puta gubio od Sasuola. I sledeće sezone, kada je na klupu stigao Siniša Mihajlović, Sasuolo je na "Mapeiju" tukao Lombardijce sa 2:0. 

Vremenom je Milan uspevao da nađe rešenje za crno-zeleni rebus, ali iako su u poslednjih pet godina četiri puta dobili u gostima Sasuolo, prošle godine su na "San Siru" poraženi sa 2:1. Raspadori koga sada vide kao naslednika Dibale u Juventusu je dao oba gola.

I to nije sve, u tekućoj sezoni u kojoj Milan već može da namiriše prvu titulu posle više od deset godina, oni su izgubili od Sasuola, 3:1, poslednji gol je delo neizbežnog Berardija.

Da stvar bude uvrnutija, Mimo Berardi, južnjak koji je kao klinac stigao kod rođaka na sever na raspust, igrao mali fudbal i zaradio poziv u fudbalsku školu Sasuola je meta Milana. Iz redova domaćih su potvrdili da je Milan izrazio interesovanje za igrača koji je dugo bio meta Juventusa. Iz Torina nikada nisu aktivirali klauzulu, priča se da skauti nisu bili zadovoljni njegovim životom van terena. Berardija baš briga ukupno 10 godina je u klubu, osvojio je sa Italijom i prvenstvo Evrope. I ima još jedna stvar vezana za njega, veliki je navijač Intera!

Bez obzira na priče o prelasku, oni koji ga znaju tvrde da će sve učiniti da klubu svog detinjstva podari titulu. Italijani su do detalja rasčlanili ovaj meč, jasno da je Milanu lakše mnogo da igra kada znaju da ih bod vodi do večne slave.

Ovoj generaciji niko nije verovao, Maldini je ni iz čega, sa malim budžetom napravio ekipu koja je stigla na prag ogromnog uspeha.

Ona poslednja titula, iz 2011. bila je očekivana, to je bila ekipa iz snova sa Ibrom, Tijagom Silvom, Sedorfom, Nestom, Gatuzom, Pirlom, da ne nabrajamo, sadašnji sastav zvučaće komično. 

Zbog toga više vole da ih porede sa generacijom iz 1999. godine koja je u ono vreme, iako nisu bili ni na mapi za osvajanje titule uspela da prva prođe kroz cilj. Na klupi je sedeo, kao i sada Pioli, potcenjeni Zakeroni, tog leta stigli su Birof, Helveg, Ajala, Leman, sigurno ne pojačanja na koja je klub navikao.

Otišli su Savićević, Desai, Klajvert, klub je prethodne godine sa Kapelom bio deseti. Ali, tada su se digli iz pepela, i sa samo 70 bodova osvojili krunu. Imali su tek 20 pobeda i to je bilo dovoljno, mnogo manje nego sada, kada bi im 14 bodova više značilo da u tesnom finišu osvajaju krunu.

Većina ostalih stvari je poznata, Napoli i Juventus će u Ligu šampiona, uz milanske klubove. Lacio ide u LE, kao i Roma, Fiorentina i Atalanta se bore za sedmo mesto  iLigu Konferencija.

Na dnu, posle 15 godina Đenova se vraća u Seriju B, naredne sezone neće biti “Derbija Lanterne”. Nekoliko godina Grifo su se spasavali, sada je sve došlo na naplatu. Odavno je ispala Venecija koja je kasno počela da igra u poslednjih par nedelja, a traži se treći putnik u drugu ligu.

Kako stoje stvari poslednjeg dana?

Kaljari bi trebalo da pobedi na "Penzu" Veneciju, i da se nada da Salernitana neće dobiti Udineze na "Arekiju". Ako taj meč Amaranti završe pred krcatim stadionom remijem, a Kaljari dobije Veneciju, ispada Salernitana. Međusobni skor je izjednačen, oba puta je bilo 1:1, ali Sardi imaju bolju gol razliku.

I na kraju kakav može da bude rasplet poslednjeg dana, po nama?

Milan bi u italijanskom stilu mogao da remijem overi titulu, Inter će sigurno pobediti i ostati bez titule, a verujemo da će Salernitana dobiti Udineze i zadržati status prvoligaša. To bi bilo još jedno čudo "specijaliste" za ove situacije Davida Nikole. Oni koji prate fudbal se verovatno sećaju sezone sa Krotoneom koji je ima devet bodova na polovini prvenstva, Nikola je izborio opstanak i onda ispunio obećanje, na bicikli otišao sa dna "čizme" do rodnog Torina!

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke