"Milioneri" mogu zaustaviti milijardere samo pametnim potezima - Borusija ide u Pariz sa vođstvom!

Autor: Nemanja Janošev
sreda 01.05.2024.
22:57
Izvor: Sportske.net

Niklas Filkrug čovek odluke u Dortmundu.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Fudbaleri Borusije Dortmund savladali su Pari Sen Žermen rezultatom 1:0 (1:0) na "Signal iduna parku" u prvoj polufinalnoj utakmici Lige šampiona.

"Milioneri", (op. aut. Borusijin nadimak) zaustavili milijardere (op.aut najveće trošadžije u modernom fudbalu). U današnjem svetu zvuči kao nemoguća misija za biznis, ali ne i za sport. Doduše, sport jeste biznis u velikoj meri, ali u najvećoj je nadmetanje, kada ulogu igraju pripremljenost, znanje, sreća i koncentracija. U tome su bolji večeras bili fudbaleri Edina Terzića, za jedan gol, ali je lako moglo da ih bude više. Doduše, nije mnogo nedostajalo ni da gosti iz Pariza zatresu mrežu Kobela makar jedanput.

Znao je Luis Enrike zbog čega je skidao pritisak sa svojih momaka uoči ovog duela ne želeći da prihvati da je Pari Sen Žermen favorit. Jer, Borusija Dortmund je demonstrirala disciplinu i taktičku zrelost za ovakve utakmice, dok je gost od početka prikazivao poroznost na svojoj levoj strani gde je igrao Nuno Mendeš.

Pritiskala je Borusija portugalskog beka preko Rijersona i Sanča, povremeno se ubacivao i Šloterbek, ali igra „milionera“ se bazirala na napadanje te strane. U 14. minutu su prošli zahvaljujući upornosti Sanča i odličnog pasa Branta ka Zabiceru koji se ubacio iz drugog plana. Međutim, Điđo Donaruma se isprečio ušavši dobro u šut Austrijanca.

Džejdon Sančo je radio u oba pravca, bio konkretan sa loptom u nogama i odigrao nešto što nije viđeno u Mančester junajtedu za dve godine u klubu. Naime, u pola sata je imao dobijenih sedam „jedan na jedan“ duela. Toliko nije napravio ni u jednoj od svojih 58 utakmica za „crvene đavole“. Oživljeni Englez je znatno uticao na to da i Fabijan Ruiz i Nuno Mendeš posvećuju dobranu pažnju na njega na desnoj strani. Ali, kada je došao 37. minut, stigao je pas koji je iznenadio čitavu odbranu Parižana.

Niko Šloterbek sa svoje polovine šalje strelu ka Niklasu Filkrugu koji beži Markinjosu i Lukasu Ernandezu, besprekornim osećajem prihvata loptu i niskim udarcem, tik iznad podloge, matira Điđa Donarumu za vođstvo domaćih. U toku duela sa Filkrigom kojeg je pokušao da spreči da finišira, Ernandez se povredio i morao je van terena. Noćna mora za Luisa Enrikea kroz samo nekoliko minuta.

Gosti nisu imali mnogo prostora. Usman Dembele i Kilijan Embape su dobro zaustavljeni u prvih 45 minuta, a pri završnici poluvremena, Borusija je propustila priliku da ode na dva gola viška, ali je Donaruma ponovo sprečio Zabicera da poentira.

Samo što je počelo drugo poluvreme, ponovo posrće bekovska linija Parižana. Ovog puta je Adejemi „pregazio“ Hakimija, ali nije došlo do završnice posle centaršuta. Ubrzo, nešto više prostora u poslednjoj trećini Borusije i prilika da Kilijan Embape po prvi put iskreira, a to ume biti ubitačno po rivala. Malo je falilo da isto desi Borusiji, ali stativa se isprečila, baš kao i u pokušaju Hakimija u nastavku akcije.

Otvorila se utakmica u nastavku, to je bilo definitivno. Tako smo za pet minuta videli još jednu odličnu priliku da PSŽ izjednači, ali Fabijan Ruiz je bio pomalo iznenađen i nespreman da zahvati loptu koja je nekako došla do njega. Filkrug je na drugoj strani propuštao dobre situacije pred golom Donarume.

Za razliku od prvog poluvremena, kada Kilijan Embape nije imao prostora da se mrdne sa loptom, sada je bilo nekoliko situacija da je nešto duže zadrži i uvek je to predstavljalo opasnost. Malo je nedostajalo da tim Luisa Enrikea u 72. izjednači kada je Embape provukao loptu za Dembelea, ali ovaj nije mogao protiv odličnog Kobela.

Nizale su se situacije pred golom Kobela, ali nije skrštenih ruku sedela ni Borusija, međutim pokušaj Branta u 83. minutu nakon što je Džejdon Sančo pokazao o kakvom je genijalcu reč, bio je izblokiran.

 Nije više bilo ozbiljnijih prilika na utakmici, Borusija sa golom prednosti putuje u prestonicu Francuske gde nas sigurno čeka spektakularan revanš.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke