Milionski transferi i srpski kvartet, srećan početak Superlige Danske

Autor: Ivan Cvetković
petak 15.07.2022.
15:40
Izvor: Sportske.net

Prošle sezone izdvojila se dva kluba, sva je prilika da u predstojećoj neće biti tako.

3F Superliga
3F Superliga

Povezane vesti

Najjače prvenstvo u okviru zemalja Skandinavije (mada je taj geografski pojam često prilično relativan) je definitivno danska Superliga koja počinje ovog vikenda.

Danci svoj šampionat igraju prema evropskom modelu, od leta do leta, a nema sumnje da će i naredna sezona biti veoma interesantna. Igra se po dobro poznatom dvokružnom sistemu u ligi od 12 klubova, nakon čega slede plejof i plejaut. Titulu brani Kopenhagen koji je prošle sezone bio za tri boda bolji od Mitjilanda, dok su ostali klubovi završili daleko iza vodećeg tandema.

Kopenhagen nije štedeo poslujući ovog leta jer je do sada potrošio 8.000.000 evra, od kojih 4.500.000 na otkup Denisa Vavra od Lacija nakon uspešne pozajmice. Milionski transfer je i Lukas Lerager, Danac je po istom sistemu otkupljen od Đenove za 3.500.000 evra. Promovisano je i nekoliko mladih igrača, od kojih je jedan naše gore list, reprezentativac Novog Zelanda Marko Stamenić. Otišao je Jens Stage, ali je Kopenhagen i ove sezone prvi favorit za titulu. Uzdaće se aktuelni šampion ponovo u Viktora Klaesona koji je stigao u martu, zatim Pepa Bijela, Kevina Diksa, Kamila Grabaru i Viktora Kristijansena koji su činili okosnicu ekipu i prošle sezone.

Mitjiland je odgovorio unosnim transferom Andersa Drejera, povremeni reprezentativac Danske stigao je iz Rubina za 5.000.00 evra i upravo je on najskuplje pojačanje u Superligi ove sezone. Klub se tradicionalno okrenuo i promociji fudbalera iz sopstvene omladinske škole koja spada u red najboljih u Evropi, ali to neće umanjiti takmičarske ambicije kluba kojeg očekuje i dvomeč kvalifikacija za Ligu šampiona protiv AEK-a iz Larnake. Mladi Oskar Fraulo otišao je u Borusiju Menhengladbah, ali to ne bi trebalo da poremeti ekipu jer će je na terenu predvoditi Evanter, Onjedika, Isakse, iskusni Pione Sisto i ostali.

Silkeborg je završio treći i to iznenađujuće ispred Brondbija koji svake sezone ima velike ambicije, ali je posle šampionske titule podbacio prošle godine. Klub sa zapadne periferije Kopenhagena angažovao je Hrvata Marka Divkovića iz Dunajske Strede za 1.000.000 evra, a videćemo hoće li novu priliku dobiti i bivši fudbaler Čukaričkog Andrija Pavlović koji je imao lošu sezonu za sobom.

Interesantno, najskuplju prodaju obavio je Nordsjeland, tim koji se prošle sezone jedva spasio od ispadanja. Simon Adingra iz Obale Slonovače otišao je u Premijer ligu pošto ga je Brajton platio čak 8.000.000 evra, što je klub iskoristio da se pojača na golmanskoj poziciji i iz Alborga angažuje Andreas Hansen za 1.080.000 evra. Alborog će biti zanimljiv zbog bivšeg napadača Radnika Milana Makarića, Srbin je prošle godine ostavio sasvim dobar utisak postigavši 11 golova u svim takmičenjima. Njegov saigrač je Zvezdino dete Vladimir Prijović koji još čeka pravu šansu, a kvartet Srba poniklih na superligaškim terenima zaokružuje Mihalo Ivančević koji je protekle zime zadužio opremu Odensea iz subotičkog Spartaka.

Bogatu ponudu igara za Superligu Danske možete pogledati i na sajtu AdmiralBeta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke