Minjo, derbi visokog napona

Autor: Ivan Cvetković
utorak 09.03.2021.
13:14
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Novi sudar velikih rivala

EPA/STF ↑ collapse
EPA/STF ↑ collapse

Povezane vesti

Pisali smo već o "Derbiju Minja", sigurno najvećem rivalstvu van velike trojke portugalskog fudbala. Nad oba grada visi senka Portoa, ali daleko od toga da oni neprijateljski gledaju komšije sa severa, koliko jedni druge.

Da bi to podvukli, nemaju jedinstvenu liniju, svaki grad ima svoju prugu i vozove koji stanovnije odnose prema žili kucavici Portou. I nema nikakve veze sa fudbalskom, Braga je stara prestonica Galicije, sadašnjeg dela Španije, ali je u portugalskoj kraljevini, suveren Alfonso stolovao u Gimaraešu dok je crkva koja se sporila sa vladarom ostala 25 kilometara udaljena u Bragi.

Kada se to prenese na fudbalske klubove u prošlom veku, "Derbi do Minho" ne samo da je vatren već budi ono najgore u stanovnicima grada koji bez izuzetka navijaju za timove iz svog grada, odnosno to su pravi gostujući tereni i za tri najveća kluba u Portugalu.

Braga je dobila svoj stadion i zavist komšija za EP 2004. a stadion u Gimaraešu u slavu kralja Portugala, nosi njegovo ime i to bode oči "Crvenima".

Oni su u ovom veku imali znatno više uspeha od komšija, igrali finale LE, a moćni tajkun Antonio Salvador je velikim ulaganjima preskočio klub iz Gimaraeša koji je do ovog veka bio uspešniji.

Sada su trofeji na strani Brage koja u ovoj deceniji igra odlično u kupovima Portugala i rival im gleda u leđa, kao i pred ovaj derbi.

On će biti 124. u ligi, Braga ima verovali ili ne, pobedu više, to je ona od jesenas kada su konačno prešli u vođstvo, dobili su u gostima.

U boljoj su poziciji od Vitorije od koje su stariji godinu dana što komšijama nabijaju na nos. Naime, Braga koristi pad Portoa i Benfike, pa bi mogla do kraja da se bori za ulazak u Ligu šampiona, odnosno drugo mesto, iza ove godine neprikosnovenog Sportinga.

Računa se da oba kluba imaju po 30 000 članova, što je neuporedivo sa ostalim manjim portugalskim klubovima, pa iako su Boavišta i Belenenses jedine dve ekipe, osim Sportinga, Benfike i Porta koje su osvajale titule, oni ni po čemu ne mogu da se porede sa klubovima iz pokrajine Minjo.

Postoji i čuvena priča iz vremena posle rata kada se Braga domogla elite, da im je grad Gimaraeš uskratio prolaz kroz njihovu teritoriju kako ne bi slavili pred navijačima Vitorije.

Dok se Braga stabilizovala u ovom veku, Gimaraeš je ostao bez svom predsednika, nakon 20 godina Pimenta Maćado je napustio klub 2004. Ta godina se uzima kao prelomna jer je Vitorija iskusila sve nevolje, takmičarske i finansijske dok je gledala kako se Braga diže i preuzima primat. Od tada, Braga je osvojila dva Liga kupa, jedan kup i Superkup Portugala uz istorijsko finale LE, igrala je još nekoliko domaćih finala, a samo u četiri sezone u poslednjih 15 godina nisu bili u top 4.

Svo to vreme Vitorija je bila iza njih, bez trofeja, a imaju samo jedno četvrto mesto.

Ali, rivalitet nije opao, iako Vitorija nije tukla Bragu četiri godine, a pobedila je samo dva puta u poslednjih šest godina.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke