"Mister finale" - Žoze ih ne igra, on u njima pobeđuje

Autor: Milovan Longinov
sreda 25.05.2022.
09:57
Izvor: Sportske.net

Roma šest decenija čeka evropski trofej.

EPA
EPA

Povezane vesti

Žoze Murinjo je na pragu istorije, da postane prvi trener koji je osvojio Ligu šampiona, Kup UEFA (preteču Lige Evrope), Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Iako su mnogi novoosnovano takmičenje videli kao potpuno nepotrebno, suze Žozea Murinja nakon prolaska u finale obišle su svet i jednostavno, za njega je i taj pehar više od svega, jer zna koliko pati poslednjih godina i koliko mu je trofej potreban. Gotovo da nema ljubitelja fudbala koji ne bi voleo da Žoze Murinjo osvoji novi evropski trofej, makar to bila i Liga konferencija, kao treće takmičenje po kvalitetu.

Roma se napatila da dođe do finala, čak dva puta je izgubila od Bodo Glimta, po jednom u grupi i kasnije u četvrtfinalu, ali je prošla dalje. Roma je uz pomenuti Bodo Glimt, u grupi bila sa Zorjom i CSKA Sofijom i sa 13 bodova prošla dalje. Redom je izbacivala Vitese, Bodo i Lester, a u finalu se sastaje sa Fejnordom.

Koliko je Murinjo favorit i u ovom finalu, najbolje potvrđuju njegova dosadašnja evropska finala, a imao ih je četiri i u sva četiri je izašao kao pobednik.

Potpuno anonimni Žoze Murinjo preuzeo je Porto 2002. godine i u svojoj prvoj sezoni osvojio je Kup UEFA. Murinjo je u finalu u Sevilji pobedio Seltik rezultatom 3:2 posle 120 minuta borbe.

U sledećoj sezoni, ako neko do tada nije čuo, svi su upoznali Murinja. Porto je napravio jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala pošto je osvojio Ligu šampiona. Ako se sećate, u toj sezoni Porto se nalazio u istoj grupi sa Partizanom, Real Madridom i Olimpik Marsejom. Grupu je prošao kao drugoplasirani tim sa 11 bodova, a onda je Murinjo došao do svoje prve istorijske pobede. U osmini finala u dvomeču je pao veliki Ser Aleks Ferguson. U prvom meču Porto je slavio 2:1, a potom je na "Old Trafordu" rezultat bio 1:1. Pol Skols je doneo vođstvo Junajtedu, a kada je delovalo da će Ser Aleks rutinski do sledeće runde, Koštinja je u 90. minutu šokirao "Teatar snova", Murinjo je na kraju trčao ka tunelu i taj snimak ostao je upamćen do današnjeg dana kao simbol verovatno najveće pobede "Davida protiv Golijata". Porto je do finala imao mnogo lakši posao, pobedio Lion, Deportivo La Korunju i u finalu Monako rezultatom 3:0. Strelci su bili Karlos Alberto, Deko i Aleničev. Nakon toga se Portov tim raspao, Karvaljo i Paulo Fereira pošli su za Murinjom, Deko je otišao u Barsu, ali je ta ekipa ostala upamćena kao jedna od najlepših fudbalskih bajki. 

Nakon Porta, Murinjo je od 2004. do 2007. bio na klupi Čelsija, sa kojim nije uspeo da dođe do evropskih finala. Ali, onda je leta 2008. preuzeo Inter i tu je ponovo ispisao istoriju. U sezoni 2009/10, Inter je osvojio tripletu, a u Ligi šampiona bio je briljantan. U toj sezoni, Murinjo se dva puta sastajao sa Barsom, koja ga je nadigrala u grupi, ali je potom usledila najslađa moguća osveta. Inter je najpre u osmini finala pobedio Čelsi, potom moskovski CSKA i onda je eliminisao i Barsu. U prvom meču Inter je slavio nakon preokreta 3:1 golovima Snajdera, Majkona i Milita, u revanšu je Barsa slavila 1:0 i Inter je u finalu. U Madridu, Inter je razbio Bajern Minhen golovima Dijega Milita za trofej Lige šampiona. Murinjo je ujedno te noći već znao da će ostati u Madridu, jer nije mogao da odbije ponudu Reala. Ipak, ni sa Realom od 2010. do 2013. ni potom ponovo sa Čelsijem, nije uspeo da dođe do evropskih finala.

Do sledećeg je čekao sedam godina, ali ne u Ligi šampiona, već u Ligi Evrope. Junajted se mučio sa Murinjom, grupnu fazu Lige Evrope prošao je kao drugi u grupi iza Fenerbahčea. Žreb se nekako "otvorio" Junajtedu posle grupe, pobedili su Sent Etjen (3:0, 1:0), potom Rostov (1:0, 1:1), Anderleht (1:1, 1:2) i Seltu (0:1, 1:1), a u finalu pao je Ajaks rezultatom 2:0 golovima Pola Pogbe i Mhitarjana.

Murinjo je nakon tog finala veličao svoj uspeh, u godinama koje su dolazile govorio je da je realnost Junajteda drugačija od očekivanja navijača. Možda je potvrda da od Žozea Murinja, Junajted nema nijedan trofej, a Portugalac je u svom novom finalu. 

Ne smemo zaboraviti ni Romu, koja na evropsko finale čeka tri decenije. Roma je u sezoni 1990/91 izgubila u finalu UEFA  kupa od Intera. Prethodno, Roma je evropski trofej osvojila 1961. godine, kada je podigla pehar Kupa sajamskih gradova. 

I onda je došao Žoze Murinjo i doveo je Romu u finale koje čeka tri decenije. Liga konferencija nije takmičenje po meri, ali sačekajte sredu veče, ako pobedi Roma, šta će biti na ulicama Rima. A da li je Roma favorit i šta možemo da očekujemo, možda je najbolje opisao Samjuel Eto, koji je za Žozea bio spreman da igra i beka i krilo, nakon meča sa Lesterom.

"Želeo sam da pošaljem poruku Murinju i da mu čestitam na prolazu u finale, ali znam da bi me kritikovao, jer je odmah posle utakmice počeo da sprema plan za finale. On je "mister finale", on ih ne igra, on u njima pobeđuje".

AdmiralBet predlaže zanimljivu kvotu od 2,40 na tip 1X&tim2+, što znači da Roma ne gubi i da daje barem dva gola, ipak je to Murinjo!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke