Mitrov bes, šta se desilo?

Autor: Ivan Cvetković
petak 24.03.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

Srbin bi mogao da posluži za primer...

Povezane vesti

Aleksandar Mitrović je izgubio nerve.

I to nije novost, što je možda i najveći problem za najboljeg strelca u istoriji Srbije. Jer, ono što ga prati i što je možda i često podgrevano (ne bez njegove krivice, naravno) sindrom "usijane glave" moglo bi da bude ključ.

U ovom trenutku senzacionalistički tabloidi tvrde da je završio sezonu (dok ovo budete čitali možda se nešto desi kada ovaj tekst ode već u štampu), ali ono što je realnije je da dobije šest mečeva kazne.

Nije se zaustavio, u tome je takođe problem i to bi moglo da uslovi drakonsku suspenziju.

Mitrović je gurao sudiju Krisa Kavanoa i to je ono što je obišlo svet. Nikakvo opravdanje nije ni što su sudije u PL verovatno najgore na svetu, kada se uporedi kvalitet takmičenja i suđenja. Jednostavno, nisu dorasli u poslu. Ali, sa tim se suočavaju i ostali igrači, mali klubovi poput Fulama su obično na pogrešnoj strani batine. Mitrović dolazi u jednu opasnu situaciju da posluži kao primer.

Oni koji traže da dobije kaznu za primer navode recimo Argentinu (Englezi će uvek i u svakoj situaciji negativno govoriti o Gaučosima) gde se ovakve scene događaju u nižim ligama. Naravno, na to je lako nadovezati frazu o FA kupu kao najznačajnijem i najstarijem kupu na svetu.

Zaključak se sam nameće. Ako se igrač najboljeg takmičenja na planeti ovako ponaša ka sudiji, šta da očekuju arbitri u nižim rangovima. Zgodno je staviti Mitrovića koji je često osporavan sa igračke strane u fokus kao "lošeg momka" koji mnogo zarađuje i ponaša se neodgovorno. Sada, možemo da navedemo mnogo primera goreg ponašanja engleskih zvezda van terena, ali sa druge strane političke korektnosti je ono što niko u Engleskoj neće reći, stranci u manjim klubovima su "parije", gledaju ih sa podozrenjem.

Ne verujete?

Evo primera.

Svi znate da engleski, mislimo na "prosečnjake", igrači zarađuju ogroman novac. Ok, jedno su i pravila o broju Britanaca u timu, drugo da postoji snažan osećaj nacionalnog ponosa i činjenica da ligaški sistem živi od produkcije igrača za veće i bogatije klubove.

Ali, nepristojno je od nacije koja toliko polaže na etikeciju da zaviruje u tuđi novčanik. Fulam je platio Mitroviću 100 000 funti nedeljno za novi ugovor kada je bio u Čempionšipu. To je izazvalo buru negativnih komentara, iz nekih se sticao utisak da je opljačkao novac. On samo vredi koliko je klub spreman da ga plati, na stranu što ih je uveo u ligu i doneo novac koji je mnogo veći od njegove zarade.

I sada je idealna šansa da posluži za primer. Upoređuje se situacija sa onom pre četvrt veka kada je Paolo Di Kanio nasrnuo na sudiju Alkoka. Di Kanio je bio loš momak ali van terena, ovo je potpuno druga situacija, Mitrović je primer profesionalca.

Ali, platiće za sve, tako to biva.

Slična situacija viđena je u onoj havariji Junajteda na "Enfildu". Frustrirani Bruno Fernandes je takođe nasrnuo na pomoćnog sudiju Adama Nana. Nije dobio ni karton od glavnog arbitra Endrjua Madlija. Ali, ni FA nije reagovala. Jer, to je Mančester Junajted, odnosno Bruno Fernandeš. Sada, da sve bude gore, postoje mišljenja da je to bio uvod u Mitrovićevo ponašanje i nebuloza da je on video (kao da o tome profesionalci razmišljaju pre meča) da je Bruno prošao nekažnjen pa se nije brinuo šta će se desiti.

Sve u svemu, i Fulam je kritikovan jer nije odmah osudio Mitrovića, a i sam Marko Silva koji je optužen za nedolično ponašanje i psovke nije u prvi mah reagovao, već je uzeo u zaštitu napadača. Sve to je podiglo hajku na takav nivo, da su tri utakmice pauze ocenjene kao ohrabrivanje drugih da napadaju sudiju.

Dok Mitrović čeka kaznu (njegova suspenzija bi okončala svaku nadu Fulama u plasman u Evropu), čekaju ga dueli u dresu Srbije protiv Litvanije i Crne Gore. Navikao nas je na golove u kvalifikacijama, "Orlovi" imaju veliku šansu da se plasiraju na prvo EP posle 24 godine i na tom putu najbolji srpski napadač je ključ. O kazni će brinuti kada ona bude izrečena, odnosno ako bude veća od pomenute tri utakmice.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke