Mogu li Mitar i Sergej do Lige šampiona?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 17.09.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Takmičenje nikad atraktivnije…

Twitter/AlHilal Saudi Club
Twitter/AlHilal Saudi Club

Povezane vesti

Azijska Liga šampiona je poslednjih par godina mnogo praćenija, naravno razlog su velika ulaganja zemalja zaliva i borba za prestiž pre svega Saudijaca i Emiraćana sa jedne odnosno Katara sa druge strane. Na to dodajte jake japanske klubove koji uvek imaju ambicija, kao i Irance čiji fudbal pati od nedostatka uslova, ali bez obzira na to izbacuje kvalitetne igrače.

Nemamo vremena da objasnimo geopolitičke razlike zbog kojih se ulaže u fudbal, ali dolazak velikog broja zvezda je proširio zanimanje za fudbal u Aziji i van kontinenta.

Titule se u prošloj sezoni dokopao Al-Ain iz Emirata, sa Ernanom Krespom na klupi. Oni su odbranili titulu i pokazali da iako nemaju tako kvalitetna imena kao recimo klubovi iz Katara ili Saudijci, mogu da dominiraju.

U finalu su savladali Marinose iz Jokohame koji su deo Siti grupe. Od tada "Mornari" su smenili Harija Kjuela sa klupe zbog loših rezultat u Džej-Ligi.

Zbog veličine regiona, klubovi su podeljeni geografski na zapadni i istočni deo kontinenta, svaki ima po 12 timova, osam ide dalje. Ne igra svako sa svakim već osam kola. I nokaut faza do polufinala se igra unutar dva regiona...

ZAPAD

Okuplja timove iz Zaliva, odnosno naftnih država, Srednje Azije i Irana. U kvalifikacijama je ulaz na mala vrata izborila ekipa Al Garafe koja je tukla Emiraćane iz Šabab Al-Alija (Paulo Souza je trener, igraju naši Planić i Luka Milivojević).
Tako se Al Garafa priključila zemljacima iz Al Sada i Al Rajana. Od Saudijaca tu su takođe tri tima, Ronaldov Al Nasr, šampion Al Hilal sa našima Mitrovićem i Sergejom koji su prvi favoriti za trofej i Al Ahli sa Firminom, Mendijem, Marezom i od pre par nedelja Ajvanom Tonijem.

Dva giganta iz Teherana (pisaćemo o njima) Estegak i Persepolis su uvek konkurentna. Iz Emirata igra šampion Azije pomenuti Al Ain, kao i Al Vasl na čijoj je klupi bivši trener Zvezde, Miloš Milojević.

Društvo kompletiraju irački šampion, Al Šorta iz Bagdada i sigurno najbolji tim centralne Azije, poznati uzbekistanski Pahtakor koji je obično moćan kod kuće.

Prvi vikend počeo je već juče, u utorak će biti zanimljivo na istoku Katara gde odlični Al Rajan igra protiv "našeg" Al Hilala. Domaćin ima poznate igrače u Guedešu, Egipćaninu Trezegeu, legendi osasune Davidu Garsiji. Ima tu još fudbalera koje znate iz Evrope, nisu nimalo naivni. Doduše "Lavovi" su prošle godine propustili učešće, najbolji plasman im je top 16 faza.

Al Vasl gostuje u Uzbekistanu, favoriti su jer imaju kvalitetan tim, ali malo golova je po nama bolji izbor.

ISTOK

Ovo je manje kvalitetan region, razlog je jer Kinezi, a i Japanci manje ulažu od Arapa. Uz Jokohamu, iz "Džej Lige" dolaze Visel Kobe koji je sada bez Inijeste. Popularne "Krave" su se okitile šampionskom titulom, društvo iz Japana im pravi i opasni Kavasaki Frontale, sa kolonijom Brazilaca, ali i 39-godišnjim Batetimbijem Gomisom koji i dalje igra.

Kao i Japanci, i Kinezi imaju tri kluba. Šangaj Šenhua i Šangaj Port su gradski rivali, Port je uzeo titulu, i tu je jedan veteran, Oskar. Bivši fudbaler Čelsija je već dugo u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, ovo je osma godina, a tek mu je 33. međutim u najboljem dobu, kada su Kinezi plaćali bogatstvo, otišao je na istok. Uz dva tima iz Šangaja, tu je od Kineza i Šandong Tajšon sa istoka ove zemlje, vicešampion.

Iz "Kej-Lige" dolaze dva tamošnja diva, Ulsan, šampion Azije iz 2020. i aktuelni prvak Koreje. "Tigrovi" su u dve od tri poslednje godine, nakon pomenutog trijumfa igrali polufinale. Hjundaijev tim uvek ima odlične domaće igrače i kvalitetne strance, ne samo iz Južne Amerike.

Stilersi iz Pohanga su tri puta bili najbolji na kontinentu, ali titulu čekaju od 2009. Finale su igrali 2021. kada su izgubili od Al Hilala. Treći korejski tim je Gvangdžu koji je ipak na papiru slabiji od zemljaka.

Ostali timovi istočne grupe su australijski Central Kost Marinersi, malezijski Džohor koji ima paklenu publiku i prava je legija stranaca i tajlandski Buriram koji ima dosta Brazilaca.

U utorak, penal bi trebalo da bude pobeda Šangaj Porta protiv Džohora, Visel Kobe je favorit na Tajlandu protiv prosečnog Burirama.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke