Mogu li samo jednom dve "Zlatne lopte"?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 29.05.2022.
09:40
Izvor: Sportske.net

Ko je više zaslužio?

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Real Madrid je osvojio La Ligu i Ligu šampiona, što je, verovatno, najveća sezona "kraljevskog" kluba u 21. veku.

Osvojio je Real duplu krunu i sa Zinedinom Zidanom u sezoni 2016/17, kada je Juventus razbijen u finalu, ali deluje da im je ova slađa. Real je bio "underdog", za razliku od te ekipe koja je imala Ronalda, Ramosa, Varana, Bejla u najboljim danima.

Real je nekako stigao do duple krune, imao je najteži put do evropskog trofeja i najzaslužniji za to su - Karim Benzema i Tibo Kurtoa. 

Benzema je postigao skoro rekordnih 17 golova u Ligi šampiona, samo je Ronaldo jednom postigao jedan više, 18. Prvi je strelac La Lige, dao je tri gola Pari Sen  Žermenu, posle Čelsiju, izbacio je Siti golovima iz penala, uradio je sve što treba i jasno je  da će osvojiti "Zlatnu loptu". I reklo bi se da će to biti najpravedenije dodeljena "Zlatna lopta" u novijoj istoriji kada smo svedočili mnogim nelogičnostima pri izboru.

Ali, kako da recimo "Zlatnu loptu" jednako ne zaslužuje i Tibo Kurtoa? Pa verovatno zato što je "samo" golman. To je najveća kletva golmana, pamte se golovi i strelci, a ne i odbrane. Kurtoa je oborio dva neverovatna rekorda u ovoj sezoni u Ligi šampiona, a u La Ligi je nebrojano puta spasio Real kikseva. 

I po pojedinačnoj statistici i po svemu što je radio i na kraju odbranio u finalu, Tibo Kurtoa zaslužuje ili da podeli "Zlatnu loptu" ili da bude odmah iza Karima Benzeme.

Podsetimo da će nagrada biti dodeljena pre početka Mundijala, tako da učinak na SP "ide" za "Zlatnu loptu" 2023. godine. 

U ovoj su najbolji bili i Benzema i Kurtoa, podjednako.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke