Mojesova sezona u Junajtedu - Godina suza!

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 22.09.2021.
13:30
Izvor: Sportske.net

Uvek je zanimljivo kada igra protiv "Đavola".

Povezane vesti

Kada je Dejvid Mojes na svojim prvim pripremama kao menadžer Junajteda izveo igrače na predsezonskoj turneji u jedan park u Singapuru da treniraju, mnogi su pomislili da nije shvatio gde je došao.

Jasno, trening je prekinut pravim stampedom prolaznika, Evertonu se to ne bi desilo jer bi malo ko obratio pažnju, ali taj simbolični propust Ser Aleksovog naslednika je možda pravi pokazatelj onoga što će uslediti.

Malo ko dovodi u pitanje dobru nameru Fergusona i borda Junajteda, tim pre što je Mojes imao kontinuitet u Evertonu, Ima i drugih mišljenja, da je Fergiju bilo jasno da je tim na izdisaju, da nije mogao da ubedi Gvardiolu i da se povukao ne zbog umora i želje da bude sa suprugom, već jer je shvatio da u tranziciji nema nade.

Tokom leta, Mojes se zanosio, mada on tvrdi da mu je bilo obećano, dovođenjem Fabregasa i povratkom Ronalda, na kraju je poslednjeg dana pijace završio sa Maruanom Felainijem koji je bio skuplji nego da je Junajted prvog meseca prelaznog roka aktivirao njegovu klauzulu. To dokazuje da nisu ni planirali da ga dovedu.

Sve što se posle toga desilo bio je košmar. Pre svega jer Mojes nije uspeo da pridobije svlačionicu, starije igrače koji su ga neminovno poredili sa Fergusonom, što vam u startu izmakne tlo ispod nogu.

Doduše, sam Mojes ima lavovske zasluge za to što mu se dogodilo.

"Rekao mi je na jednom treningu da gledam video kako Fil Džagelka igra "glavom", reći će Nemanja Vidić na kraju karijere. On je ispratio Mojesa, a onda i sam otišao iz kluba na kratku italijansku epizodu u Interu. Kapiten Mančester Junajteda nije bio jedini kome je bilo jasno da je Mojes greška. O njemu se danas neće pohvalno izraziti nijedan od igrača te slavne generacije, od Ferdinanda, preko Evre do ostalih. Možda je Mojes imao zadatak da rasčisti svlačionicu, ali ako je to bio cilj, trebalo je odraditi ga prvog leta, drugo nije dočekao.

Nije ni tačno da ga je Mančester Junajted video kao privremeno rešenje, da je zaista tako ne bi dobio ugovor na šest godina. On je jasno pokupio platu za dve ili tri sezone posle otkaza i nastavio da radi, dobio je posao u Sosijedadu, što je mnoge iznenadilo. Ali, pričalo se da je iza toga Ćiki Begristajn, direktor rivalskog Sitija koji je dete baskijskog kluba i vuče poteze iza kulisa. Došao je u novembru, otišao u novembru sledeće godine, Sledeći posao bio je Sanderlend sa kojim je ispao iz lige, prvi put u karijeri. Ali, u Vest Hemu je vratio reputaciju, nisu mu dali novi ugovor, ali su se sledeće sezone posle smene Pelegrinija pokajali, pa je Škot i danas na klupi "Čekićara" i napravio je odlične rezultate. Ne takve, da će ponovo dobiti šansu u nekom od najvećij klubova Engleske (odbio je Seltik, a iako se pričalo o Arsenalu i Totenhemu, nije bilo direktnog kontakta), ali svakako on je jedan od najcenjenijih "domaćih" menadžera u PL.

Da se vratimo toj nesrećnoj godini na "Old Trafordu".

Odmah je dobio nadimak "Izabrani" zbog toga što ga je Ser Aleks imenovao za naslednika, ali nije dobio pomoć prethodnika. Naime, postoji priča da je posle odlaska Ferguson izolovan u ulozi ambasadora kluba i direktora bez nekog uticaja, da je sve odluke donosio Ed Vudvord, pogotovo kada se tiče angažovanja igrača. Danas se malo ko seća Varele koji nije igrao ni kod Van Gala, Saidu Janko, mladi Švajcarac je potpuno zaboravljen u Engleskoj, bio je u Seltiku, na pozajmicama u Boltonu i Barnsliju, igrao za Sent Etjen, nije se probio u Portu, pa onda preko Foresta i Jang Bojsa završio kod Ronalda u Valjadolidu. Huan Mata je stigao na zimu, održao se u klubu, ali bez učinka kakav je imao u Čelsiju. I Felaini je dugo uspeo da opstane, ali oni nikada nisu opravdali očekivanja. Mojes će reći da se on nije pitao, u svakom slučaju, te sezone je Mančester Junajted bio sedmi, Škot je smenjen pred kraj šampionata, bio je to više simbolični gest da se pacifikuju navijači. Privremeno je postavljen Gigs koji je zatim postao pomoćnik Van Galu.

Upravo je Gigs u toj poslednjoj sezoni, Mojesovoj sezoni sklonjen iz ekipe,  što je bio još jedan razlog neprijateljstva svlačionice.

Iako je Mojes putovao da gleda mete tokom sezone (nije očekivao smenu) priča se da mu nisu verovali jer nije sam dovodio igrače u Evertonu. Ali, Vudvord nije fudbalski čovek, pa je to da on procenjuje još gora odluka. Jasno je da je ovde došlo kasnije do prebacivanja krivice i da je trener poslužio kao kišobran. Priča se i da je Ronaldo odbio da se vrati, iako je želeo da igra za Fergusona, ali pitanje da li bi ga Real pustio i da je Ser Aleks bio na klupi. Ono što je nepobitno je da su Toni Kros i Vilijam Karvaljo odbili poziv "Đavola" kada su videli Mojesa na klupi.

Mojes nije uspeo da izdrži ni pritisak koji se očekuje, pobeđivanje kod kuće je norma za Junajted. Kako je bilo navijačima kada su od "tvrđave" na koju su navikli došli do toga da imaju manje bodova na domaćem terenu nego Hal i Palas, ekipe koje su se borile za opstanak. Publika se vrlo brzo okrenula protiv, makar veći deo, tim je pod Mojesom postigao čitave sezone, verovali ili ne, 22 gola na domaćem terenu.

Porušio je niz negativnih rekorda, ali ono što će ostati naš zaključak je da nije bio trener za tako veliki klub. Jer, Fergijev Junajted je igrao mnogo lepše, više "evropski" nego većina ostalih timova, Mojes je delovao nekako arhaično, probao je da prenese neke navike iz Evertona. To je ocenjeno kao nedostatak hrabrosti da se promeni, kao gubitak identiteta Junajted. Primer je recimo meč protiv Fulama te sezone kod kuće kada je tim besomučno centrirao, bilo je 2:2, golove su dali u finišu večito povređeni Van Persi i Kerik, ali nijedna šansa nije stvorena sa bokova.

Sve je trajalo do 22. aprila, kada mu je posle poraza od "njegovog" Evertona uručen otkaz. Gigs je odradio poslednja četiri meča, dve pobede, remi i poraz od Sanderlenda. Mojes je u FA kupu eliminisan od Svonsija na startu, u Liga kupu od Sanderlenda na penale u finalu. U Ligi šampiona su prošli Olimpijakos u osmini finala, ispali lako od Bajerna…

Mojes nikada nije pobedio posle toga Junajted, bio je blizu boda u nedelju u PL, kada je De Hea odbranio penal u poslednjim sekundama i sačuvao “Đavolima” pobedu. Osam puta je vodio timove protiv Mančester Junajteda ima tek par remija. Hoće li u Liga kupu naplatiti dugove.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke