Može li Serkl da izađe iz senke rivala?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 18.02.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Derbi Briža za vikend u Belgiji…

Povezane vesti

Jedan od zanimljivijih fudbalskih derbija predstojećeg vikenda odigraće se u Belgiji gde će u centru pažnje biti okršaj u Brižu između dva najpopularnija kluba u ovom flandrijskom gradu. U nedelju od 13:30 u utakmici 26. kola belgijskog šampionata domaći Serkl Briž ugostiće mnogo poznatiji Klub Briž.

Stanje na tabeli dva tima, koji dele stadion, ukazuje da ćemo gledati interesantnu utakmicu pošto Klub Briž beži gradskom rivalu samo pet bodova, ali je Serkl u nešto boljoj formi u poslednje vreme.

Klub Briž je posle nedodirljivog Anderlehta najtrofejniji klub u Belgiji, za razliku od njegovog gradskog rivala koji je poslednju titulu u domaćem prvenstvu osvojio još davne 1930. godine.

Zanimljivo je da Serkl u samom Brižu ima približan, ako ne i veći broj navijača od Kluba koji ima pristalice u čitavoj Belgiji. Nekadašnji klub reprezentativca Srbije Strahinje Pavlovića predstavlja simbol prosečnog stanovnika Briža, grada srednjovekovne arhitekture poznatog po čipki, dok je Klub Briž popularniji u okolini ostatku Flandrije..

Iako u senci uspešnijeg i poznatijeg gradskog rivala, Serkl Briž se može pohvaliti da je osvojio prvu titulu u istoriji belgijskog fudbala pošto se krunisao za šampiona ove zemlje još davne 1911. godine. Od tada se još dvaput popeo na tron, a onda je usledio ratni vihor na tlu Evrope i ovaj klub osnovan od strane studenata davne 1899. godine više se nikada nije oporavio, niti bio spreman za neke više domete.

Tek sedamdesetih godina prošlog veka Serkl je donekle stao na noge, a prvi jači zamajac ostvaren je 1985. godine kada su osvojili Kup Belgije pošto su na penale bili bolji od Beverena. To im je omogućilo izlazak na evropsku scenu. Sreća ih nije mnogo pogledala pošto su već u prvom kolu poraženi od istočno-nemačkog Dinama iz Drezdena.

Period uspona nastavljen je i godinu dana kasnije kada je ponovo izboreno finale Kupa Belgije i idealna prilika za okršaj sa gradskim rivalom Klubom Brižom koji je u to vreme bio u senci Anderlehta. Meč je završen ubedljivim porazom Serkla 3:0 u duelu koji je rešen zahvaljujući dva sumnjiva penala koje je u golove pretvorio Žan-Pjer Papen.

Naredne godine sinonim Serkla bio je jugoslovenski napadač Josip Veber koji je blistao u zeleno-crnom dresu pre nego što je karijeru nastavio u Anderlehtu. Počivši golgeter iz Slavonskog Broda bio je najbolji posleratni strelac Serkl Briža i o njemu se sa pijeteteom priča u ovom belgijskom gradu.

Tokom devedesetih godina Serkl je igrao još jedno finale Kupa Belgije i ponovo je bio poražen od najvećeg rivala 2:1 propustivši priliku za prvi trofej posle višedecenijskog posta.

Prelaz između dva veka protekao je u drugoj ligi Belgije, ali već 2003. godine Serkl Briž ponovo je bio u eliti. Prošla decenija bila je turbulentna po klub pošto je Serkl eliminisan u niži rang 2015. godine, ali ga je u međuvremenu kupio ruski oligarh Dimitri Ribolovljev što je omogućilo da već 2018. godine stane na noge i vrati se u Župiler Pro ligu.

Kada je reč o međusobnim duelima dva tima sasvim je razumljivo da je Klub Briž mnogo dominantniji u odnosu na Serkl, koji nije izgubio u poslednja dva derbija kod kuće. Serkl je poslednju pobedu kao domaćin nad gradskim rivalom ostvario krajem 2021. godine kada je slavio 2:0.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke