Mundijal na dve godine? Stigla podrška iz Francuske!

Autor: Darko Mitrović
petak 01.10.2021.
18:34
Izvor: Beta

Ova ideja sada dodatno dobija na težini, bez obzira što ima mnogo onih koji joj se protive.

fifa.com
fifa.com

Povezane vesti

Predsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel Le Gre rekao je da se ne protivi planovima Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) o održavanju Svetskog prvenstva na svake dve godine.

Le Gre, koji je član Saveta Fife, rekao je da bi "bila greška ne razmatrati pažljivo taj projekat".

"Ne protivim se održavanju Svetskog prvenstva na svake dve godine, iako želim to pažljivije da razmotrim", rekao je Le Gre sa list Ekip.

Većina evropskih saveza predvođena Evropskom fudbalskom federacijom (Uefa) protivi se predlogu da se Mundijal održava na dve godine, umesto kao do sada na četiri.

Selektor aktuelnog svetskog prvaka Francuske Didije Dešan, koji je kao igrač osvojio Svetsko prvenstvo 1998. godine, u četvrtak je rekao da bi novi format obesmislio Svetsko prvenstvo.

Selektor Belgije Roberto Martines protivi se predlogu Fife.

"Fudbalski svet na ovaj način gleda Svetsko prvenstvo baš zato što se ono održava na svake četiri godine", rekao je Martines.

Selektor prve reprezentacije sveta na Fifinoj rang-listi dodao je da bi to što bi igrači mogli da učestvuju na svetskim prvenstvima osam ili devet puta u karijeri, umanjilo značaj tog turnira.

Uefa i Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) se protive predlogu i naveli su da bi mogli da bojkotuju dodatne turnire. Fudbalski savez Nemačke kritikovao je planove Fife, uz upozorenje da će igrači biti pod većim rizikom od povreda i da će ženska takmičenja biti u senci.

Uefa i CONMEBOl imaju samo 65 od 211 glasova u Fifi, manje od trećine ukupnog broja potrebnih za blokiranje predloga.

Predsednik Fife Đani Infantino uveren je da bi organizovanje većeg broja turnira uvećalo prilike 211 članica, od kojih mnoge nikada nisu igrale na Svetskom prvenstvu.

Od dolaska na mesto predsednika Infantino je već doneo veliku promenu u svetski fudbal - promenu formata Svetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija, počevši od 2026. godine.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke