Mundijalito - fudbalski sajam budućih svetskih zvezda

Autor: Ivan Cvetković
utorak 30.05.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

edno od najinteresantnijih takmičenja u fudbalu, a ima i kontroverzi…

EPA-EFE/Marcos Urisa
EPA-EFE/Marcos Urisa

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo za fudbalere mlađe od 20 godina privlači veliku pažnju ovdašnje javnosti i ljubitelja fudbala nakon što je reprezentacija Srbije osvojila Mundijalito 2015. godine pod vođstvom tadašnjeg selektora Veljka Paunovića. Zablistali su tada Sergej Milinković Savić, Andrija Živković, Nemanja Maksimović i ostali momci koji će ubrzo postati deo seniorske selekcije naše zemlje.

Ove godine nema Srbije, na redu je 23. turnir pod okriljem FIFA koji će okupiti najbolje mlade fudbalere širom sveta i to baš u Argentini, zemlji aktuelnog prvaka sveta u seniorskoj kategoriji. Turnir je originalno trebalo da se održi u Indoneziji i to 2021. godine, ali su usledili problemi. Prvo je takmičenje odloženo zbog pandemije koronavirusa, a onda je u čitavu priču nažalost ušla i politika onog trenutka kada se selekcija Izraela plasirala na Mundijalito. Indonezija je odbila da ugosti Izrael zbog napetih odnosa sa muslimanskim svetom, pa je FIFA odlučila da turnir poveri Argentini. Ispostavilo se to kao pun pogodak pošto su se četiri grada (La Plata, San Huan, Mendoza i Santijago del Estero) pokazala kao sjajni domaćini.

Završena je grupna faza Mundijalita u kojoj smo videli nekoliko velikih iznenađenja. Najprijatnije je selekcija Gambije koja je na svom debiju u ovom takmičenju pobedila Francusku i Honduras, dok je sa Južnom Korejom odigrala nerešeno. Takođe, u drugu fazu takmičenja otišao je i Izrael pobedivši Japan u nadoknadi vremena u trećoj utakmici. Maksimalan učinak ima Argentina u, mora se dodati, prelakoj grupi sa Uzbekistanom, Novim Zelandom i Gvatemalom, dok je SAD morao da se pomuči protiv Ekvadora, Slovačke i Fidžija ne bi li osvojio svih devet bodova. Na čelu svojih grupa su i Kolumbija, Brazil, Engleska i gorepomenuta Gambija, a u osminu finala otišli su i Novi Zeland, Uzbekistan, Tunis, Slovačka, Italija, Nigerija, Urugvaj i Ekvador.

Turnire u mlađim kategorijama i na ovako visokom nivou prate brojne kontroverze, najčešće u vezi učešća igrača sa afričkog kontinenta. Najveći problem predstavljaju dokumenta kojih u Africi često nema, pa se pravi datum rođenja ne može utvrditi najpouzdanije. Ovoga puta, u centru pažnje našao se 17-godišnji reprezentativac Nigerije Danijel Bameji, ali ne zbog godina, već zbog kluba. Naime, Bameji je centralni defanzivac koji zvanično nastupa za klub iz nigerijske prestonice Abudže egzotičnog imena Jam Jam (Yum Yum). Ono što je mnogima privuklo pažnju jeste podatak da taj klub navodno ni ne postoji, pa se postavlja pitanje gde i da li uopšte mladi fudbaler igra fudbal. Da stvar bude još zanimljivija, Bameji je u novembru prošle godine debitovao za seniorsku reprezentaciju Nigerija sa svega 16 godina.

I dok se čitava stvar ne raščivija, Bameji i drugovi će imati verovatno najteži mogući zadatak u osmini finala Mundijalita jer će snage odmeriti sa domaćinom Argentinom 31. maja. Istog dana, na programu su i susreti između Brazila i Tunisa, Kolumbije i Slovačke, kao i veliki evropski derbi između Engleske i Italije. Program u nokaut rundi počinje dan ranije i to mečevima u Mendozi gde će se sastati SAD i Novi Zeland, te Uzbekistan i Izrael. Ekvador i Južna Koreja, kao i Gambija i Urugvaj svoje mečeve u Santijago del Esteru igraju 1. juna.

Među mladim igračima koji su se posebno istakli u dosadašnjem toku Mundijalita, treba napomenuti italijanskog napadača Ćezarea Kasadeija koji je pod ugovorom sa Čelsijem. Takođe, pažnju je privukao i sin proslavljenog fudbalera Real Madrida Fernanda Redonda Federiko Redondo, Argentinca koji igra za Argentinos Juniors mnogi porede sa Serhijom Busketsom i najavljuju veliki transfer u budućnosti. Tu je i 16-godišnji ekvadorski vunderkid iz Independiente Del Valjea Kendri Paez koji je već dogovorio svoj transfer u Čelsi onog trenutka kada postane punoletan. Govori se i o Brazilcu Markinjosu koji je ove sezone nastupao za Norič, ali je punopravni fudbaler Arsenala.

Ono što je draž svakog Mundijalita jeste da uvek možete očekivati da iskoči do sada vama nepoznato ime koje ima šansu da postane veliki fudbaler. I možete reći slavodobitno: “Gledao sam ga još kao klinca”

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke