Murinjo genijalac zaradio 90.000.000 kada je bio "najgori"!

Autor: Milovan Longinov
subota 30.09.2023.
11:32
Izvor: Sportske.net

Portugalac je genije kada sastavlja poslove.

EPA-EFE/LUCA ZENNARO
EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Povezane vesti

Žoze Murinjo je na tankom ledu i u Romi, posle najlošijeg starta u svojoj karijeri. 

Roma je tek 16. na tabeli, a posle šamara od Đenove, počele su već glasine od njegovom potencijalnom otkazu. 

To je bio povod da se prisetimo kako je Žoze Murinjo do sada naplaćivao svoje otkaze u prethodnim klubovima. 

Čelsi - 2007

Murinjo je u svom prvom mandatu u Čelsiju stupio na najveću scenu, osvojio je dve vezane titule u Premijer ligi, ali je sve krenulo po zlu u sezoni 2007/08. Roman Abramovič je odlučio da ga otpusti i umesto njega dovede Avrama Granta, ali je bio primoran da plati Murinju odštetu od čak 18 miliona funti, nešto više od 20 miliona evra. 

Real Madrid - 2013

Murinjo je iz Intera otišao svojevoljno, jednostavno, ponudu Real Madrida nije mogao da odbije. Ali, u Madridu je protiv sebe imao najbolju Barselonu u istoriji, stoga je uspeo da osvoji samo tri trofeja za tri sezone i samo jednu La Ligu. U svojoj trećoj sezoni 2012/13 nije osvojio nijedan trofej, završio je iza Barselone u La Ligi, a finale Kupa kralja izgubio je od Atletiko Madrida. Florentino Perez mu je uručio otkaz, koji ga je koštao 17 miliona funti, oko 19,5 miliona evra. 

Čelsi - 2015 

Povratak u Čelsi, odmah posle Madrida, nije bio uspešan kao prvi mandat, ali je Murinjo opet uspeo da osvoji Premijer ligu. Ipak, u sezoni 2014/15 Čelsi je ličio na drugoligaški tim, Murinjo je bio tek 16. na tabeli u decembru i Roman Abramovič je ponovo odlučio da otpusti Murinja i umesto njega privremeno dovede Gusa Hidinka. Drugi otkaz je koštao 12,5 miliona funti, odnosno oko 14 miliona evra. 

Mančester junajted - 2019 

Delovalo je da je Junajted Murinjov san poput Real Madrida. Iako je bio drugi iz Mančester sitija, ispostaviće se da je taj plasman bio kao titula, kao što je i Murinjo govorio u to vreme. Pored toga, Murinjo je doneo tri trofeja u prvoj sezoni, među kojima i Ligu Evrope. Kao i u prethodnim klubovima, ponovo ga je koštala očajna treća sezona 2018/19 kada je takođe dobio otkaz. Junajted je u decembru 2019. morao da mu isplati odštetu od 15 miliona funti, što je nešto više od 17 miliona evra. 

Totenhem - 2021

Nakon konstantnog pada u karijeri, za Murinja su se interesovali manje značajni klubovi, pa je tako završio u Totenhemu. Na klupi Sparsa bio je samo na 86 utakmica, a otkaz je dobio u aprilu 2021. neposredno pred finale Liga kupa protiv Mančester sitija. Murinjo je i taj otkaz masno naplatio, 16 miliona funti, oko 18,5 miliona evra. 

Kada se podvuče crta, Murinjo je prebacio 90 miliona evra zarade od pet otkaza tokom karijere. Možda je i to razlog zbog čega u Romi oklevaju...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke