Murinjo i Juve - Hronika neprijateljstva

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 17.10.2021.
11:44
Izvor: Sportske.net

Čeka ga vruć doček u nedelju uveče...

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI
EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Povezane vesti

Žoze Murinjo je na mnogim stadionima persona non grata, ali eventualno jedino navijači Barselone mrze Portugalca više od Juventusovih.

Ali za razliku od Katalonije on nikada nije radio u Pijemontu.

"Zbog prošlosti sa Interom nikada ne bih mogao da treniram Juventus", rekao je svojevremeno.

Ipak, priča se da je Portugalac bio ideja Nedveda kada je bilo jasno da će Pirlo biti smenjen, ali i da je ta ideja u startu odbačena od strane Anjelija. Jer, valjda jedini čovek koji izaziva više uvreda sa tribina od Murinja na "Alijancu" je Zlatan Ibrahimović.

Sve je počelo kada je Murinjo bio na klupi Intera, one godine kada je u jednom trenutku Ranijeri sa Juventusom bio na prvom mestu. Portugalac je optužio "Bjankonere" da bodove osvajaju posle sudijskih usluga i da će na kraju osvojiti "zeru" titula, odnosno ništa. Tako je i bilo, ali je veliko pitanje ko je te godine imao veću pomoć jer godinama posle "Kalćopolija" iz razumljivih razloga Juventus nije bio baš omiljen kod sudija.

"U Italiji postoji klub za koji je šesnaesterac dug 25 metara", napadao je Murinjo neumorno Juventus. Otišao je iz Italije kao apsolutni pobednik, ali je netreljivost ostala.

Kada je radio u Italiji prvi put, kačio se sa svima, nije bio bitan klub, ni pozicija, a Juventusov trener Maks Alegri ne voli Murinja, to nije tajna.

"Došao je u Italiju, obukao se u kašmir, ali kašmir ne čini džentlmena. Napadao je sve i svakoga, svađao se kao po krčmama, pravi seljak bez poštovanja za kolege i hleb koji jedemo", rekao je svojevremeno Alegri, godinu dana pre nego što će preuzeti Milan i osvojiti titulu. Ali, Murinjo je tih dana već otišao nakon triplete u Real i nije mnogo brinuo zbog imidža koji je ostavio u Italiji.

Ali, da se vratimo odnosu sa Juventusom. Iako je davao neke pomirljive izjave dok je vodio Real i Čelsi i iako je navodno bio u dobrim odnosima sa tadašnjim direktorom Juventusa Marotom kada je sa Mančester Junajtedom gostovao u Torinu dočekan je uvredama i psovkama. 

U stvari, prvo je Juve gostovao na "Old Trafordu" iz dela za gostujuće navijače je zasut psovkama, ali i porukama da će uskoro tražiti novi posao.

Odgovorio je u svom stilu, pokazavši tri prsta, simbol "Triplete" iz 2010. godine. Inter je inače jedini italijanski klub kome je to pošlo za rukom. Duel na "Old Trafordu" je bio prvi dva velikana posle 15 godina. Slavio je Juventus, a Murinjo je već bio pred otkazom. Iste jeseni, par nedelja posle toga, prežaljeni "Đavoli" su stigli u Torino, "Ze" je izvukao jedan od svojih trikova. Iako je Juventus rasturio "Đavole", vodio je sa 1:0, ali su onda za četiri minuta posle autogola Bonućija i prethodno golom Mate u samom finišu gosti slavili.

Slika Murinja kako je načuljio uši jer ne čuje dobro zvižduke na stadionu je obišla svet. Slično se radovao u polufinalu Lige šampiona osam godina ranije kada je Inter izbacio Barselonu. Igrači Juventusa su potrčali da se sa njim obračunaju, pre svih Dibala i Bonući, nekako se smirilo. Izjavio je da je to učinio jer mu je publika 90 minuta vređala porodicu. 

Ipak, nije dugo izdržao na klupi. Klub je nastavio sa lošim rezultatima u prvenstvu, remiji sa Sautemptonom i Arsenalom i poraz u najvećoj utakmici Engleske protiv Liverpula su značili otkaz za Portugalca.

Od tada su kola otišla nizbrdo i u Totenhemu, gde je takođe smenjen, pa se sada vratio u Italiju i seo na klupu Rome izazvavši pravu euforiju u gradu u koji vode svi putevi.

Tu ga ponovo čeka susret sa Juventusom koji je surovo dominirao Apeninima od kada je Murinjo napustio Seriju A. Naime, od kada je otvoren novi Juventusov dom, Rimljani su devet godina u nizu gubili u šampionatu od Juventusa, uz par poraza u kupu zaista imaju razlog da se plaše ukletog stadiona. Pa i prošle sezone, kada je Juventus bio mnogo slabiji i konačno prepustio titulu, Roma je izgubila sa 2:0, prilično lako. Za sve te godine, hajde da ne računamo kup, Roma je dala samo tri gola, dva u čuvenom meču iz 2014. koji je rešio Leo Bonuć volejem u finišu, i jedan dve godine pre toga, kada je Juventus posle 20 minuta vodio sa 3:0, a ceo stadion se orio od uvreda još jednom "neprijatelju", čuvenom Zdenjeku Zemanu.

Ali, za razliku od nekadašnjeg Zvezdinog trenera koji je zaista retko pobeđivao u Torinu, a vodio je protiv Juventusa Fođu, Lacio, Romu, Napoli, Peskaru i još par timova, Murinjo nije samo sa Junajtedom poslednji put pre tri godine pobedio Juventus, ostao je jednom i neporažen. On je 2009. održao remi na "Dele Alpiju", bio je to još jedan korak ka tituli u premijernoj sezoni, sledeće one trijumfalne je izgubio u prvenstu u prvom delu, ali su tukli Juve te sezone i u prvenstvu na "Meaci", kao i u kupu na putu ka oba domaća trofeja. 

Uz to, Murinjo protiv Alegrija ima pozitivan skor, dobio je četiri od osam mečeva, ali su tri pobede bile na klupi Intera protiv Kaljarija. 

Kada su dva trenera u pitanju, Murinjo je sa Romom stigao Alegrijevu seriju od 41 utakmice kod kuće bez poraza (računa mu se naravno i ono što je napravio u vreme dok je trenirao Inter), samo je sadašnji trener Juventusa imao isti broj mečeva bez neuspeha na domaćem terenu, odnosno "Alijancu". Niz je trajao oko dve godine, od septembra 2015. do oktobra 2017. godine,kada je Lacio prekinuo niz "Bjankonera".

Murinjo, čiji tim u ovom trenutku u derbi ulazi sa četiri boda prednosti, je već počeo svoje igre rečima da bez obzira na loš start Juve ima daleko najbolju ekipu, da je Roma autsajder u Torinu i da bi bio iznenađen da se titula ne vrati u Pijemont ove sezone.

To nije izazvalo nikakvu reakciju kod rivala, od Murinja su na to navikli, a samo jedno je sigurno, Murinjo će u nedelju uveče biti najomraženiji čovek na stadionu. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke