Murinjo otkrio tajnu trenerskog uspeha, šta misli o modernoj tehnologiji u fudbalu?

Autor: Ivan Cvetković
subota 09.10.2021.
12:11
Izvor: Sportske.net

Trener Rome Žoze Murinjo dao je veoma zanimljiv intervjuu za Eskvajer u kojem je govorio o trenerskom zanatu, ali i svom poslu u Rimu.

 EPA-EFE/MASSIMO PICA
EPA-EFE/MASSIMO PICA

Povezane vesti

"Želim da klubu podarim titule, jer klub živi od toga. To je ono što hrani strast navijača, a shvatio sam da ljubav prema Romi prevazilazi osvajanje trofeja. Ta ljubav je posledica večne strasti. Ali, nedostaju pobede i mi smo tu da napravimo projekat koji će ih doneti. Ako dođu dok sam ja tu - perfektno, ali i ako ne, bilo bi sjajno biti neko ko je postavio temelje za budućnost i ostvarivanje snova Rominih navijača", smatra "Posebni".

"Danas se više osećam kao trener nego pre 10 ili 20 godina. Ako trener ne napreduje, onda je izgubio strast i mentalitet koji mu pomažu da bude bolji iz dana u dan. To nije posao u kom je važna fizička sprema, kao što je u slučaju igrača. Iskustvo je ono što te čini boljim i zato ja samo razmišljam o utakmici koja predstoji. Sve trofeje koje sam osvojio i utakmice koje sam vodio nalaze se u mom džepu i imaću vremena da se osvrnem na njih kada budem gotov. Sada želim jedino da mislim na prvi sledeći meč koji me čeka", istakao je Portugalac.

Murinjo smatra da je najvažnije u trenerskom poslu - iskustvo.

"Ni knjige ni filmovi, samo životno iskustvo kao muškarca i trenera. Ta fraza je stara možda 20 godina, ali je danas još tačnija jer se fudbal razvija u smeru u kom je posao trenera značajno kompleksniji nego pre. Poredeći se sa ranijim generacijama, moramo da imamo opštu kulturu, da smo upućeni i u druge sfere, jer se danas naš posao ne sastoji samo od toga da poznajemo fudbal".

Strateg "vučice" smatra da je moderna tehnologija u fudbalu jako korisna, ali da ne treba preterivati.

"Ako trener nije upoznat sa modernom tehnologijom, onda je u zaostatku za drugima. Primera radi, na treningu imamo ogroman ekran koji je direktno povezan sa dronom tokom taktičkih treninga. Od njega dobijamo video u realnom vremenu, pa možemo da zaustavimo trening i pogledamo šta smo radili. To je vrlo praktična stvar koja nam pomaže na terenu. Kada pričam o tehnologiji u fudbalu, uvek pomenem da bi Čelsi igrao u finalu Lige šampiona sa Milanom da nije bilo 'nevidljivog gola' protiv Liverpula u polufinalu. Tehnologija nam pomaže i u analizama, skautingu i mnogim drugim aspektima našeg posla. To je korisna stvar, ali ne sme se biti opsednut njom, jer ništa ne može da zameni inteligenciju i sposobnost ljudskog mozga", smatra Murinjo.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke