Murinjo protiv Intera u misiji - kako parkirati avion na Meaci?

Autor: Ivan Cvetković
subota 01.10.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Moraće "Posebni" i protiv tradicije u derbiju kola Serije A.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Susret starih znanaca obeležiće osmo kolo italijanske Serije A predstojećeg vikenda. Derbi runde na programu je u subotu od 18 časova kada će Inter u Milanu ugostiti Romu. Ponovo će Žoze Murinjo, gotovo sigurno, dobiti ovacije protivničkih navijača kao što je to bio slučaj u aprilu kada je i pored poraza od 3:1 ipak smogao snage da pozdravi interiste koji su mu tokom meča nekoliko puta skandirali ime i pevali pesme.

A kako i ne bi, "Posebni" je čovek koji je sa Interom napravio podvig koji do sada još uvek niko nije uspeo da ponovi, "neroazuri" u svakom trenutku ponosno ističu čuvenu Tripletu 2010. godine. Učinio je to praveći atmosferu "mi protiv sveta" što je zbližilo mnoge igrače te generacije koji su i dalje veliki prijatelji iako su odlaskom Gorana Pandeva u penziju svi prestali da igraju fudbal. Tokom mandata na Meaci, Portugalac je postao sinonim za "bunker" u modernom fudbalu, pre svega zbog čuvenog dvomeča protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona. "Nismo parkirali autobus, parkirali smo avion i raširili njegova krila", čuvena je Murinjova misao koja je deli javnost sve do današnjih dana.

Prošao je trofejni stručnjak mnogo toga tokom ovih 12 godina, promenio se i on sam kao trener, ali nije uspeo u nameri da "parkira avion" protiv Intera koji ga je kao trenera Rome dobio sva tri puta. I to prilično lako. "Neroazuri" su slavili kao gosti sa 3:0 u prvom okršaju, da bi kao domaćini u naredna dva dobili sa 2:0 i 3:1. Nije Murinjo čovek koji će zbog sentimentalnosti ustupiti bodove, pa bi možda trebalo očekivati nešto drugačiju utakmicu od prethodnih. Meč dolazi usred promenjive forme oba tima koji se nalaze na šestoj i sedmoj poziciji, deli ih samo bod, a susret bi mogao biti pozitivna ili negativna prekretnica i za Inter i za Romu.

Program osmog kola Serije A otvaraju Napoli i Torino (subota, 15.00), "partenopei" traže novi trijumf protiv srpske kolonije iz Pijemonta kako bi se zadržali na čelu tabele koje, mimo svih očekivanja, deli sa Atalantom.  Subotu zatvara Milan koji od 20.45 gostuje Empoliju, dok je nedeljni matine rezervisan za duel Lacija i Specije. Okršaj Atalante i Fiorentine će s pravom biti jedan od gledanijih, "boginja" je posle male krize ponovo u vrhu italijanskog fudbala i tamo namerava i da ostane.

Juventus traži izlaz iz velike krize, Bolonja koja je nedavno smenila Sinišu Mihajlovića mogla bi da "smeni" i Maksa Alegrija čija se klupa dobrano ljulja posle niza loših rezultata i šokantnog poraza od novajlije Monce. Hoće li Italijanski stručnjak "ukrasti" nešto od selektora Srbije Dragana Stojkovića kako bi tandem Vlahović – Kostić proradio i u crno-belom dresu, ostaje da se vidi. Kremoneze gostuje Lećeu, inspirisana Monca stiže na noge Sampdoriji, Sasuolo dočekuje Salernitanu, dok će hit dosadašnjeg toga sezone u Seriji A Udineze igrati na Bentegodiju protiv Verone.

Može li Žoze Murinjo vratiti Romu u Ligu šampiona? Teško je reći u ovom trenutku, ali ukoliko verujete u "vučicu", AdmiralBet vam nudi sjajnu kvotu 1.92 na plasman Rome u Ligu šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke