Murinjo - Veliki povratak?

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 13.04.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Da li će ponovo trenirati na najvećoj sceni?

EPA-EFE/CLAUDIO PERI
EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Povezane vesti

Prerano smo otpisali Žozea Murinja.

Izgledalo je i pre Totenhema da njegove akcije "padaju", da je osuđen da naplaćuje uspehe u uslovno rečeno manjim klubovima, ali stari lisac ima aduta u rukavu. Sa Romom je osvojio Ligu Konferencija. Ma koliko se oni koji ga ne vole trudili da minimiziraju uspeh, nije baš da su Rimljani navikli na trofeje. Nije ni da Italijani više od decenije smatraju uspeh u bilo kom evropskom kupu za normalnu stvar. Poslednji je pre "Vučice" osvojio Inter, takođe sa Murinjom na klupi. Drugim rečima, 15 godina, dva evropska trofeja za "Kalćo" oba u režiji Portugalca.

Murinjo ima ugovor do 2024. trenutno juri sa Romom povratak u Ligu šampiona, ali i eventualno novi trofej, LE. I kada je on na klupi ne bi trebalo otpisivati tim koji vodi.

Jednostavno, on igra završnice da bi pobeđivao, to nikada ne treba zaboraviti. Bez obzira na to da li će uspeti ili ne, već je, čini se, kupio kartu za povratak na nekadašnji nivo.

Jer, Murinjo je odbio Portugal, priča se da nije bio zainteresovan ni za Brazilce, ali ni za 120 miliona za dve godine, koliko mu je nudila Saudijska Arabija da trenira i nacionalni tim i najveću klub Al-Hilal. Iako mu je porodica ostala u Londonu i nije tajna da planira povratak u Englesku, odbio je Vest Hem.

Bolje upućeni tvrde da nešto čeka.

Uvek može da ostane u Romi, eventualni plasman u LŠ bi iskoristio da traži veća ulaganja što je malo verovatno. Takođe on bi zahtevao veću ulogu u dovođenju igrača, insistirao je na Matiću i Dibali, dvojica slobodnih agenata su dali stabilnost timu. Ali, Murinjo smatra da nije dovoljno dovoditi igrače bez ugovora, već da Teksašani moraju da otvore kesu i plate obeštećenje za neke igrače. Kako rekosmo, pitanje je koliko je to realno, pa neće biti čudo ako Murinjo napusti večni grad.

Pa šta čeka?

Ono što je očigledno je Čelsi, bio bi to treći put ili drugi bis, kako hoćete na klupi "Plavaca". A opet, uz pominjanje Nagelsmana, Luisa Enrikea, čini se da su njegove šanse znatno manje. No, ako je istina da Amerikanci razmišljaju o jednom drugom povratku, Antonija Kontea, nije jasno zbog čega bi Italijan dobio prednost u odnosu na Murinja.

O Čelsiju, odnosno Lampardu imate tekst u ovom broju magazina, ovde samo možemo da kažemo, da u slučaju da Tod Boli i njegov konzorcijum traže brzi fiks, odnosno rešenje koje daje odmah rezultate, neuporedivo je, Murinjo je i bolji i iskusniji trener od Kontea, uz to, ima rezultat u Evropi, iako je sličan karakter.

Real?

Tu je priča ozbiljnija.

Prvo, u slučaju da Anćeloti ode, veliko je pitanje da li će se Perez odlučiti za mladog trenera, tipa Raul ili čak Alvaro Arbeloa (obojica rade u mlađim kategorijama). Španski mediji spekulišu da bi Arbeloa mogao da bude rešenje, ali kao pomoćnik Murinju. Čovek koji je u raznim kategorijama kluba (prva ekipa, B i C tim) proveo 12 sezona je poznat kao lojalista, odnosno Murinjov čovek od poverenja u tri godine koliko je Portugalac vodio ekipu sa Šamartena.

Mišljenja navijača su podeljena, blaga većina je protiv. Ne osporavaju njegove trenerske kvalitete, ali i ne zaboravljaju odnos koji je Portugalac imao prema Kasiljasu. Ipak, ne pitaju su, Perez će uraditi ono što želi, a par rezultata bi i neverne Tome, kao i uvek privukli na stranu novog trenera.

Murinjo je, mada to nikada nije rekao, odbio da se vrati na klupu Reala. To je bila opcija posle odlaska Zidana, smene Lopetegija, u vreme kada je Solari bio na klupi. U pitanju je sezona 2018-19, pre nego što se Zizu vratio. Tada je bio bez posla, pričalo se da Perez nije ponudio duži ugovor. Sve u svemu, to bi bio trijumfalni povratak i poslednja stanica klupske karijere, posle toga bi verovatno razmislio o klupi Portugala.

Roma je, kako rekosmo u četvrtfinalu LE, u grupi su bili iza Betisa, ali su u plej-ofu eliminisali Salcburg, a onda u prošlom kolu nimalo naivni Sosijedad. Sada je rival Fejenord, najverovatnije novi prvak Holandije, biće to rat, na terenu, ali mnogi se boje, i van njega. Ono što pali maštu navijača je činjenica da je žreb lakši, u kosturu ako dobiju Roterdamerse, Rimljani idu na boljeg iz duela Leverkuzena i belgijskog Uniona, dok su u drugom delu žreba i Juventus i Junajted, ali i specijalista za ovo takmičenje Sevilja.

Ako neko može, može Murinjo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke