Murinjov "autobus" ili Mendilibarov presing? Matić ili Rakitić?

Autor: Milovan Longinov
sreda 31.05.2023.
09:15
Izvor: Sportske.net

Kakvo finale očekujemo na "Puškaš areni"?

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Povezane vesti

Fudbaleri Sevilje i Rome boriće se u sredu za trofej u Ligi Evrope za sezonu 2022/23, a mnogi analitičari očekuju tvrdu utakmicu, bez mnogo prilika, gde bi jedan gol mogao da promeni sve.

Naravno, glavni razlog za to jeste Žoze Murinjo i njegov "šahovski" pristup u svim svojim finalima koje je igrao, a to posebno pokazuje sada sa Romom, koja jednostavno ni ne poseduje kvalitet da igra drugačije. Dvomeč, a posebno revanš sa Bajer Leverkuzenom pokazao je po ko zna koji put Murinjovo opredeljenje i potpunu defanzivnu taktiku. Nakon što je Murinjo slavio u prvom meču rezultatom 1:0, bilo je jasno da će njegov tim "parkirati autobus" u revanšu. Šokantan je podatak da je Roma imala samo jedan udarac ka golu, i naravno ne u okvir, dok je Bajer ima 23 i šest u okvir. Murinjova ideja i u finalu biće da najpre ne primi gol, i da potom iz kontri, uz što manji broj dodavanja dođe do opasne zone i završnice.

Zbog čega je preko puta savršen rival za ovakav Murinjov sistem?

Hose Luis Mendilibar je specifičan trener, koji ne odstupa od svoje filozofije visokog presinga u formaciji 4-2-3-1. Još kao trener Eibara, sa mnogo manje kvalitetnijim timom, igrao je agresivno na protivničkoj polovini zbog čega su njegovi timovi primali mnogo golova. Sevilja je svesna da će se Roma povući i da neće jurišati ka golu, niti da ima preku potrebu da ima loptu u svojim nogama. Jednostavno, to je Murinjov fudbal. Mendilibar će bez dileme pokušati da napadne i da što bliže protivničkom golu natera igrače Rome da izgube loptu, a onda u što kraćem roku da ugroze Ruija Patrisija. Na taj način, Sevilja je praktično i stigla do finala, setite se samo kako su Andalužani terali igrače Junajteda, posebno Harija Megvajera na greške i da su tako i došli do golova. Murinjo će igrati u formaciji 3-5-2 što znači da će Seviljina krila biti pod opterećenjem i da će morati da pomažu i bekovi kako bi centaršutevima tražili En Nesirija, pošto po zemlji i kroz sredinu, teško da će pucati Romina odbrana. Tu je takođe problem što je Akunja dobio crveni karton i neće moći da igra finale, a zna se da je mnogo opasniji i da je njegova leva noga bila jedno od Mendilibarovih oružja.

Ivan Rakitić VS Nemanja Matić

Duel koji ćemo svi gledati i koji bi mogao da donese prevagu. Rakitić i Matić su najveća imena u svojim ekipama, lideri i oni koji znaju kako se ovakve utakmice igraju. Matić je sa Murinjom naučio da igra ovakve utakmice, u Čelsiju i Mančester junajtedu, dok je Rakitić u svojoj poslednjoj sezoni sa Seviljom, pre odlaska u Barselonu, osvojio Ligu Evrope, a u finalu je proglašen za igrača utakmice. Rakitić je i u Barseloni blistao kada je najvažnije, dao je gol u finalu Lige šampiona u Berlinu u pobedi nad Juventusom (3:1). Njemu u potpunosti odgovara Mendilibarov sistem, gde igra kao zadnji vezni, odakle kreira napade i ulazi u završnicu. Baš u toj nameri će morati da ga spreči - Nemanja Matić.

Zaključak - jedan gol menja sve

Veliki problem za Žozea Murinja biće odsustvo Paula Dibale, koji i dalje vuče povredu članka i najverovatnije će biti spreman da odigra tek nekih dvadesetak minuta. Bez dileme je u pitanju najkvalitetniji igrač Rome čije odsustvo dodatno tera Portugalca da menja svoj sistem. Mendilibar neće srljati, ali će biti više ofanzivno orijentisan i definitivno će koristiti i visok presing, ali i svoje bokove da loptu proturi do En Nesirija koji će voditi veliku bitku sa štoperima Kristanteom, Ibanjezom i Manćinijem. Žoze Murinjo će ostati dosledan svom pravilu da jedan gol može da mu bude dovoljan, posebno ako ga njegov tim postigne prvi, pa makar i tek posle 75. minuta. Ulog je prevelik, osim trofeja, timovi igraju i za plasman u Ligu šampiona naredne sezone, jer preko Serije A i La Lige nisu obezbedili elitno takmičenje.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke