Murinjov Čelsi 2004/05 ili Ćavijeva Barsa? Skoro pa isto!

Autor: Milovan Longinov
subota 29.04.2023.
15:30
Izvor: Sportske.net

Barsa na pragu neverovatnih defanzivnih rekorda.

EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Povezane vesti

Barselona je na dobrom putu da postavi neverovatne defanzivne rekorde u "ligama petice" i Ćavija Ernandesa po društvenim mrežama u šali nazivaju pre novim Dijegom Simeoneom i Žozeom Murinjom nego naslednikom Pepa Gvardiole.

Ali, da krenemo redom. Ćavi je letos poručio Đoanu Laporti da želi samo Žila Kundea, uz Andreasa Kristensena, koji je još ranije dogovoren i za to ima i zanimljiv video dokaz iz Barsinog dokumentarca u kom trener Barse kaže "zamislite samo da imamo Kundea uz Arauha, kakve životinje! Mogli bismo da igramo pas igru, a agresivno i visoko kao Liverpul". Kunde je odbio Čelsi i prihvatio Barsinu ponudu i tako kompletirao Ćavijevu savršenu odbranu. Tu je već bio Ronald Arauho, koji se ustalio odavno kao lider i prvi stub bedema, a pravo iznenađenje bio je polaznik "La Masije" Alehandro Balde. Ovaj 18-godišnjak izbacio je iz startne postave posle tačno 10 godina Đordija Albu. Kvartet Kunde, Arauho, Kristensen, Balde, ispred Ter-Štegena, danas je najbolja odbrana u "ligama petice". Da sve bude još zanimljivije, za ovaj kvartet, Barselona je novac potrošila samo na pomenutog Kundea, uz "siću" za tinejdžera Arauha, koga je leta 2018. iz urugvajskog Boston Rivera izvukao tadašnji sportski direktor Ramon Planes i doveo ga za 4,5 miliona evra. Kunde je plaćen 50. Kristensen je došao bez obeštećenja, a Balde je čitav život u klubu.

Epilog? Barselona je u La Ligi primila samo 11 golova i, verovali ili ne, prva je u istoriji koja je primila jednocifren broj golova do 30. kola u najjačim evropskim ligama - La Ligi, Premijer ligi, Seriji A, Bundesligi i Ligi 1. Taj učinak je za nijansu pokvarila u 31. kolu u sredu kada je primila dva gola u porazu od Rajo Valjekana, što je bila tek druga utakmica ove sezone na kojoj je primila više od jednog gola. Prva ekipa koja je to uspela bio je Real Madrid u pobedi od 3:1 16. oktobra.

Ujedno, Barsa je na čak 23 od 31 utakmice uspela da sačuva mrežu netaknutom. Ter-Štegen je tako izjednačio rekord svog bivšeg saigrača Klaudija Brava, koji je baš na golu Barse u sezoni 2014/15 23 puta sačuvao mrežu. Rekord po broju "clean sheetova" u La Ligi drži Pako Lianjo, koji je u sezoni 1993/94 čak 26 puta sačuvao mrežu Deportivo La Korunje. Istovremeno, Deportivo iz te sezone i Simeoneov Atletiko Madrid u sezoni 2015/16 drže rekord sa najmanje primljenih golova u jednoj sezoni La Lige, samo - 18. U prevodu, ako Barsa ne primi više od šest golova do kraja, oboriće i taj rekord španskog fudbala.

Rekord koji posebno motiviše Ćavijevu granitnu odbranu drži - Murinjov Čelsi u prvoj sezoni Portugalca na "Stamford bridžu". Tadašnji tim Čelsija primio je samo 15 pogodaka u čitavoj sezoni Premijer lige! Dakle, Barsa ima "lufta" da primi još tri pogotka na osam utakmica i ući će u istoriju evropskog fudbala. 

Ipak, Ćavijeva Barsa je na putu da postavi i neke "negativne" rekorde koji nisu u "duhu Katalonaca". Barsa je ove sezone čak 10 puta slavila rezultatom 1:0 i nedostaje joj još samo jedan minimalac da izjednači rekorde - Sevilje iz 2020/21, Atletiko Madrida 2017/18 i Valensije 1988/99.

Kakav je raspored i ko najviše može da ugrozi Ter-Štegena i Barsine defanzivne rekorde?

Betis stiže sad za vikend, a posle njega i Osasuna, nakon čega sledi gradski derbi sa Espanjolom na "Kornelji". U poslednja četiri kola Barsa dočekuje Real Sosijedad, gostuje Valjadolidu, čeka Majorku i za kraj gostuje Selti u Vigu.

Na papiru raspored nije tako težak, posebno što timovi iz gornjeg dela tabele - Betis, Osasuna i Real Sosijedad gostuju na "Kamp nou" na kom je, verovali ili ne, Barsa primila samo dva gola na 15 utakmica!

Zaključak je da niko nije mogao da pretpostavi da će Ćavijeva defanzivna klinika doneti titulu koju Katalonija čeka još od Ernesta Valverdea i sezone 2018/19.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke