Murinjov otrov, protiv Solskjera pada odluka?

Autor: Boris Jovanović
nedelja 11.04.2021.
11:16
Izvor: Sportske.net

Zbog čega su slavili kada je Žoze napustio "Karington"?

EPA-EFE/Neil Hall / Pool
EPA-EFE/Neil Hall / Pool

Povezane vesti

Kada je Murinjo odlazio iz Junajteda, prema tvrdnjama igrača atmosfera je bila toksična, toliko da su svi odahnuli. Širio je negativnu energiju, stizao čak i da se posvađa sa radnicima koji su izvodili neke građevinske radove u trening centru, a mediji su čak tvrdili da im je pobacao alat.

Kod Portugalca se uočava jedna konstanta u ovoj deceniji. Neki će reći da prestar, odnosno dinosaurus koji ne shvata novu generaciju igrača, drugi da je jednostavno “provaljen”, da se nije promenio, a da se igra razvila.

Murinjo je nakon remija u Njukaslu koji je Totenhem dodatno odaljio od Lige šampiona rekao da je on isti, misleći na kvalitet, ali da su igrači drugačiji. Navodno je to razljutilo senatore u svlačionici, što ih je, kako Englezi vole da kažu “bacio pod autobusom” da bi se odbranio od napada medija.

Ta konstanta u njegovom ponašanju je uvek prisutna. Sve počne dobro, medom i mlekom, velikim očekivanjima, raspoložen je i zbija šale, mada obično odstrani nekog bitnog igrača kako bi pokazao ostalima kako će proći, Ceh je u Totenhemu platio Dele Ali, u Junajtedu Pogba, u Realu Iker Kasiljas. 

Murinjo je u prvoj sezoni na “Old Trafordu” okružen svojim pojačanjima, pre svega Ibrahimovićem, osvojio LE i Liga kup. Ali, ono što je usledilo posle bio je slom, i čini se da na neki način reprizu svega gledamo sada. Nećemo naravno otpisivati Totenhem, i dalje su u trci za četvrto mesto, imaju Liga kup finale, istina autsajderi su, kako stvari stoje protiv Sitija, ali svejedno, Murinjo još nije gotov.

Ili jeste, pa ne može da sakrije onu svoju negativnu stranu. 

Portugalac je izostavio Alderveirelda i Orijea sa meča na “Sent Džejms Parku”, posle baražne vatre medija, tvrdio je da su počeli da treniraju tek u subotu posle KOVID testa i da nisu bili spremni da igraju po povratku sa reprezentativne pauze.

To je izazvalo ogorčenje među igračima, postoje fotografije kao dokaz da je Belgijanac bio na treningu u četvrtak i da je na vreme i stigao i odradio test.

Sve ovo je pogoršalo atmosferu u timu nad koji se nadvila senka Harija Kejna. Kapiten želi da ode, ne zbog novca već ambicija, na leto će imati 28 godina i problem što nikada nije, a kako stvari stoje, neće ništa bitno osvojiti sa klubom.

Njegova ambicija je veća, ali između kapitena i transfera stoji Danijel Livi.

Znate i sami, sa njim pregovarati je bolnije od operacije kuka, mada je Totenhem u lošoj finansijskoj situaciji. Novi stadion zvrji prazan zbog pandemije i to nije samo izostanak navijača. Recimo, na pomenutom objektu je trebalo da se igraju dva meča NFL godišnje, kao i da se održe koncerti, sam stadion bi bio itekako isplativ, u njega je uložena milijarda funti, banke neće imati razumevanja, a izostanak iz Lige šampiona bi bio katastrofa za Totenhem.

Katastrofa koju može da olakša prodaja Kejna.

I tu je suština, Livi je poznat kao čovek koji istera svoje, ali sa ovim izazovom se nikada nije susreo. Odbiće bilo kakvu ponudu iz PL, a traži 180 miliona evra klubovima preko Lamanša, čitaj PSŽ ili španskim velikanima.

Da to neko plati, nema šanse.

Ako mu Murinjo ne donese Ligu šampiona, smena Portugalca bi ga koštala mnogo, iako nije tajna da bi Totenhem da “Zea” zameni Brendanom Rodžersom iz Lestera.

Nije 30 miliona funti za dve godine, već manje, jer to je plata sa bonusima koje Murinjo ne ispunjava, ali svakako je u pitanju oko 25 miliona evra koje bi morali da mu isplate u slučaju da ga na leto otpuste.

LE kao opcija, odnosno zadnja vrata za Ligu šampiona je otpala u Zagrebu nakon šokantne eliminacije od Dinama, tada je Murinjo okrivio igrače da im jednostavno nije stalo i to pokazao kada je ušao u svlačionicu rivala i čestitao fudbalerima “Modrih” jer su više želeli.

I taj javni gest je povredio igrače, oni smatraju da su dali sve, da su u potpunosti prihvatili Murinjove postulate, ali da rezultata nema.

Murinjo je bio bez posla godinu dana posle odlaska iz Mančester Junajteda. Za vikend će se sudariti sa Solskjerom za koga je radeći kao konsultat posle otkaza rekao da je imao sreće, da je vezao pobede posle njegovog odlaska, da je stvar tajminga.

Privatno se navodno smeje Norvežaninu, nazivajući ga profesorom fizičkog što ovaj i jeste, samo Ole mu nije ostao dužan, uz reči da mu je dugo bilo potrebno da vrati duh Mančester Junajteda u Karington.

On ima bolju sezonu, i dalje je u Evropi, na tabeli je iza Sitija, neće osvojiti titulu, ali i pored svih kritika i priča da će dobiti otkaz preživeo je i ne samo to. Ako završi sezonu dobro, Solskjer može da računa na novi ugovor, po kome će zarađivati 10 miliona po sezoni, čime bi Junajted svoju budućnost vezao za nekadašnjeg džokera ekipe.

Doduše, kao i Murinjo ispao je iz FA kupa, pa je ostao na dva fronta, u LE i u prvenstvu gde je, kako rekosmo blizu toga da završi u vrhu. Da ponovi Murinjov uspeh iz druge sezone kada je bio iza Sitija. Prednost Pepovog tima je i tada bila ogromna, ali to nije sprečilo Murinja da u svom stilu kaže da je to njegova najbolja sezona u karijeri, jer je bilo nemoguće protiv tako jakog rivala.

Od kada je seo na klupu Totenhema Murinjo je u ove dve godine uništio Solskjera u jednom meču, sećate se one šestice na "Old Trafordu" od jesenas, prošle godine je Norvežanin dobio kod kuće, u Londonu je bilo 1:1. Dakle, ravne časti, da nije meča, pomalo zaboravljenog od pre sedam godina kada je Solskjer kratko sedeo na klupi Kardifa i kada ga je Žoze sa Čelsijem dobio u gostima u Velsu sa 2:1.

Murinjo će sada morati da igra na pobedu i to je veliki problem, pod mnogo većim pritiskom je, mada je i tim odmorniji...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke