Murinjov povratak na mesto uspeha!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 23.04.2022.
10:06
Izvor: Sportske.net

Spremite se za ovacije…

EPA-EFE/ANGELO CARCONI
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Povezane vesti

 Bila je to neverovatna sezona, opisivali smo je, potpuni trijumf i jedinstveni slučaj da jedan italijanski klub osvoji "Tripletu". Ili "Tris" kako kaže Dejan Stanković svedok te godine u kojoj je Murinjo pokorio Italiju i Evropu.

Stigao je umesto besnog Manćinija, Morati se dogovarao sa Portugalcem iza leđa aktuelnog trenera, pa je iznervirani "Manćio" sedeo par godina i primao platu, Murinjo ga je žestoko prozivao zbog toga.

Kako i obično sve je bilo idilično, kad Murinjo stigne u novu sredinu. Osmesi, dobri odnosi, medeni mesec sa igračima je trajao par meseci, do poraza u Bergamu po biblijskoj kiši.

"Oni ne znaju kakav sam ja, zapamtiće", siktao je Portugalac koji se i dalje dičio nadimkom "Posebni". Tada je usledila legendarna rečenica da su igrači "gov..." koja su tek u poslednjem kolu osvojila titulu iako je konkurencija bila nikakva.

Želeo je da ih motiviše, posebno Ibrahimovića koga će imati samo jednu godinu. Ali, to se i ispostavilo kao poklon sa neba, jer je individualni kvalitet jednog čoveka, sujetnog i često egoističnog zamenio timski duh. Simbol tog vremena je upravo spremnog Etoa da se žrtvuje kao desni igrač u napadu, neumornog Milita i tima, za koji mnogi kažu da je dao daleko iznad pojedinačnih mogućnosti, pogotovo u onom čuvenom meču protiv Barselone.

To vreme je mnogo puta opisano, ali ona prethodna prva godina, baš i ne. Jer, ništa nije ukazivalo da bi Portugalac mogao da napravi iskorak u Evropi. Mučili su se u grupnoj fazi, završili iza Panatinaikosa i lako ispali od Junajteda u top 16. Murinjova lutanja bila su dokumentovana u pokušaju da oživi 4-3-3 iz Portoa i Čelsija. Nije radilo, Manćini i Kvarežma po bokovima bili su baš promašaji, a iako briljantan Ibra je igrao za sebe većinu vremena i osluškivao Rajoline vesti o transferu.

Kada je posle te prve sezone, u Los Anđelesu na letnjoj turneji uspeo da ostvari transfer u Barselonu, saigračima je potcenjivački rekao da bez njega neće osvojiti ništa.

"Naprotiv, osvojićemo sve", odbrusio mu je Murinjo.

Dolaskom Snajdera, Milita, Mote, Lusija i Tijaga Mote našao je neophodni balans. Sjajan zanatlija kakav jeste ubrzo je shvatio da bi sa Snajderom mogao da modifikuje igru i dobije fudbalera sposobnog i da diriguje i završava akcije. Holanđanin je stigao u avgustu 2009. odmah uskočio u postavu, rezultat je bila šamarčina Milanu, 4:0 u Madonini. Ipak u Evropi nije baš išlo, 4-3-1-2 nije radilo, kao da su Milito i Eto bili jedan više igrač nego što je potreban u napadu. Inter je bio na pragu ispadanja iz Evrope, ali je srećni Milito uspeo gotovo nenamerno da pogodi mrežu Dinama iz Kijeva i odvede ih u top 16.

Tada je Portugalac shvatio da će opet morati da menja. I pronašao dobitničku formulu, 4-2-3-1. Sve što je trebalo je ubediti Etoa da prihvati ulogu spoljnog napadača koji duplira sopstvenog beka.

I naravno stvorio je atmosferu sami protiv svih, medije optuživao da se bave iktelektualnom prostitucijom, poznate su i "lisice" na meču protiv Sampdorije usmerene ka sudiji Taljaventu. Inter nije igrao dobro tokom proleća u ligi, dobili su 5 od 14 mečeva i dozvolili Romi da ih pretekne. Ali, Eto je odigrao ključnu ulogu protiv Anćelotijevog Čelsija u osmini finala, polufinale protiv Barselone je toliko puta opisano da ne treba posebno ni pominjati. I svi pričaju o porazu sa igračem manje i parkiranom autobusu u revanšu (najslađi poraz u Murinjovoj karijeri), ali nekako se zaboravlja da je Inter rasturio Pepovu mašinu u prvom meču. Bilo je 3:1, vulkanski oblaci sa Islanda su sprečili Barsu da putuje avionom, kasnije su pričali da ih je dug put preko Francuske sprečio da igraju svoj fudbal na "Meaci", ali to su samo opravdanja.

Inter je našao sebe u pravo vreme, protiv Van Galovog Bajerna jednostavno nije bilo šanse da izgube.

"Bio sam spreman da za njega skočim u vatru", reći će Dejan Stanković-

"Poginuo bih za Murinja", prisećao se Snajder koji je odigrao sezonu karijere i samo politika UEFA ga je sprečila da osvoji "Zlatnu loptu".

Murinjo je izvukao najviše, a ono što se desilo u noći trijumfa (prethodno je Milito golovima doneo titulu u poslednjem kolu u Sijeni i u kupu) pokazalo je da je Murinjo sjajan račundžija. Jednostavno, iscedio je tim u kome nije ostalo baš ništa, već se dogovorio sa Realom i čak nije otišao na slavlje, "da me ne bi naterali da se predomislim", rekao je kasnije.

Morati je odbijao da ga pusti, tražio 16 miliona evra odštete od Pereza, ali na kraju je ta suma bila manja.

Ova godina se često podvodi pod stereotip o sreći, negativnom fudbalu, ali istina je sasvim drugačija. Murinjo jeste bio arhitekta, ali žrtva igrača se zaboravlja. Jer, ovaj tim možda nije bio kvalitetan kao Barselona, pa čak i Bajern u finalu, ali je pokazivao neverovatnu sposobnost da igra najbolje kada je najvažnije. Više se Inter te sezone mučio sa davljenicima u Italiji, nego najboljim timovima Evrope i to nije slučajno.

Murinjo je uvek negirao da je postigao dogovor sa Realom pre finala, ali kaže da je odlučio te večeri.

Šta mu je Materaci rekao kada je istrčao iz autobusa da ga zagrli poslednji put.

“Go… si, odlaziš i ostavljaš nas Benitezu, nikada ti neću oprostiti”, rekao je “Matriks” Murinju.

Ali, kasnije mu je kaže oprostio.

Murinjo uvek navodi da je “Interista”, da mu je to najbolji period života, ali čak ni navijači nisu u to uvereni. Priča se da je bio veoma zainteresovan za klupu Juventusa, ali je Anjeli, plašeći se reakcije navijača pre par godina spustio rampu.

Murinjo se na kraju vratio u Italiju, na neki način drži ključeve titule iako “Vučica” nije u trci. Ali, zaustavio je Napoli, približio “svoj” Inter tituli. Sa druge strane, sam mora da pobeđuje kako bi eventualno uhvatio Juventus. U ovom trenutku, Roma je na -5 od "Bjankonera", 15 bodova je u igri, teško će stiži, ali svejedno, boriće se do kraja. Inter drži sudbinu u svojim rukama, kasne za Milanom dva boda, i imaju meč manje, sledeće nedelje protiv Bolonje.

Protiv Murinja, za njih je pobeda imperativ, "Meaca" će pozdraviti ovacijama Portugalca, ali neće biti popusta. Verujemo u pobedu Intera, od ostalih mečeva, Lacio bi mogao da zaustavi Milan, dok u ponedeljak uveče, Juventus čeka neprijatno gostovanje u Sasuolu, i bolje je probati sa golovima nego pobedom gostiju.

Pobeda Intera je u kladionici AdmiralBet plaćena kvotom 1,70, a možda vam je zanimljivija kvota za pobedu Intera i 2-3 gola koja iznosi 3,30.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke