Murinjov stil davno "pročitan", šta dalje?

Autor: Mladen Heleta
utorak 16.01.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Portugalac neslavno završio priču sa Romom.

EPA-EFE/Zsolt Czegledi
EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Povezane vesti

Epizoda Žozea Murinja u Romi nije trajala kratko, bilo je svetlih trenutaka, ali se sve na kraju završilo na neslavan način.

Portugalski stručnjak je jutros dobio otkaz, nakon veoma neubedljivih igara Rome u Seriji A, u kojoj nakon 20 odigranih kola zauzima tek deveto mesto 29 osvojenih bodova.

Murinjo je sa Romom osvojio premijerno izdanje Lige konferencija 2022. godine i doneo joj prvi evropski trofej i generalno prvi posle 14 godina. Prošle sezone je ekipu odveo u finale Lige Evrope, u kom je Roma izgubila od Sevilje posle slabijeg izvođenja penala. 

Cilj kluba je da sledeće sezone igra u Ligi šampiona, ali je već sada mnogo zaostao za pozicijama koje iz Serije A vode u elitno takmičenje i to ga je i koštalo posla.

Portugalac je kao trener obeležio prvu dekadu 21. veka, osvojivši Kup UEFA i Ligu šampiona sa Portom, nakon čega je bio ključni čovek u uzdizanju Čelsija u evropski i engleski vrh pod Romanom Abramovičem. 

Evropu je pokorio opet sa Interom 2010. godine, u međuvremenu je vodio Real Madrid, još jednom Čelsi, potom Mančester junajted, sa kojim je osvojio Ligu Evrope, a pre Rome je dobio otkaz u Totenhemu.

Definitivno je njegov defanzivni stil fudbala postao prevaziđen i ostao je u onoj prvoj dekadi ovog veka, kada je to davalo razultate. Murinjova ideja je "pročitana", ne prolazi više u ligaškim formatima takmičenja, a jedina šansa da ona i dalje "živi" su eliminaciona takmičenja, što se i videlo u prethodnim sezonama. Bio je neprikosnoven od neke 2003. godine, ali je ostao dosledan svojim zamislima i nije ispratio trendove koje su kasnije nametnuli Gvardiola, Klop i ostali treneri mlađe generacije. Poslednju nacionalnu ligašku titulu osvojio je još 2015. godine sa Čelsijem. Od tada nije bio ni blizu da bude prvak zemlje u kojoj je radio.

Sada ostaje da se vidi koji će biti sledeći korak u njegovoj karijeri. Letos je zbog Rome odbio neke unosne ponude iz Saudijske Arabije i nema sumnje da će ih sada biti opet.

Da li je to njegov put, što bi možda bilo i logično ili će ipak probati da Evropi dokaže da njegov fudbal nije zastareo, saznaćemo u narednim sedmicama...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke