Murinjova prva sezona - Kup UEFA

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 24.02.2022.
13:10
Izvor: Sportske.net

Kako je Porto stigao do prvog trofeja u ovom takmičenju…

Povezane vesti

Od samog početka od Murinja se u Portou očekivalo dosta. Iako je bio prilično neiskusan, ipak radio je sa velikim imenima. Od Bobija Robsona je naučio dosta o individualnom radu i pristupu igračima, , a na njega je Van Gal više uticao fudbalskim idejama o posedu i opreznom pristupu u kome se protivniku ne daje previše šansi. Prva prilika za samostalan posao bila je u Leiriji, pre toga je jedno vreme proveo u ekipu Benfike, ali je platio cenu posle predsedničkih izbora. 

Već na pola sezone u Leiriji kada je ovaj mali tim niotkuda doveo do trećeg mesta na tabeli, počeo je da pregovara sa Portom. Pre njega je na klupi sedeo Oktavio Mačado, Sporting je uzeo neočekivano titulu, jedinu u ovom veku pre prošlogodišnje. Voavista je bila druga, Porto tek treći, dakle nisu bili ni najbolji u gradu, ostali su bez kvalifikacija za Ligu šampiona. Murinjo je završio na sedmom mestu sa Leirijom i plasmanom u letnji Intertoto kup. Ali, naravno da nije dočekao da h izvede u Evropu, dobio je posao iz snova. 

Neuspešni fudbaler, sin nekadašnjeg internacionalnog golmana se teško probijao, bio prevodilac, pa skaut, pomoćni trener, vezao se za Bobija Robsona koji mu je prvi pružio šansu. Kada je stigao na "Das Antaš" klub je bio tri godine bez titule. Novi trener je nametnuo svoj stil, tražio da glad igrača bude poput njegove, pričao je da hoće da pomeša englesku strast za igru sa portugalskim talentom. Manje se priča o toj prvoj sezoni, nego drugoj u kojoj je osvojio titulu prvaka Evrope. To leto po dolasku, Murinjo je sa sobom doveo Derleija, Tijaga i Nunja Valenta iz Leirije, Maniša iz Benfike, iskopao Paula Fereiru iz Vitorije, Mendeš mu je omogućio da se njegov prvi klijent Nunjo Ešpirito Santo vrati u domovinu iz La Korunje. Bio mu je potreban i klasičan napadač, pa su doveli Litvanca Jankauskasa iz Benfike.

Njegov pristup je bio potpuno drugačiji od onoga što su igrači očekivali, visoki presing, rad na detaljima, podelio je teren na delove, Koštinji dao u ruke ključeve tima u defanzivi. Kako je i obećao osvojili su ligu i to nadmoćno. Ta prva verzija njegovog Porta je bila 11 poena iza drugoplasirane Benfike, slatka osveta prema tadašnjem predsedniku Manuelu Vilarinju. Njemu je Murinjo tražio stalni ugovor, on je odgovorio smenom i postavljanjem Tonija na mesto trenera.

Murinjo je osvojio i kup pobedivši svoj bivši klub Uniao Leiriju u finalu sa 1:0, Derlei je bio strelac, a osvojen je i Superkup protiv istog protivnika, istim rezultatom, Koštinja je bio strelac.

Ali, prava premija je stigla u Evropi.

Naime, novi trener je promenio taktiku, njegov tim je prepuštao u nekim periodima igru rivalu, čak bio viđen da ispadne, ali je arogantni Murinjo bio taj koji se na kraju smejao. Recimo, izgubili su kod kuće od Panatinaikosa sa 1:0. Već su ih otpisali, iznervirani "Ze" kako ga i danas zovu prijatelji je napao novinare i na kraju im se smejao kada je u Atini Derlei sa dva gola, drugim u produžetku odveo "Zmajeve" u polufinale. Na putu do završnice, stradao je slabašni Denizli kome su dali osam golova u dva meča, ali i Lens, i na početku slaba Polonija i Austrija iz Beča.

Posle trilera protiv Grka, u polufinalu je Murinja čekao Lacio. Kasnije će naslediti Manćinija u Interu, tada su se prvi put sudarili, dva trenera koji obećavaju, Italijani koji su te godine eliminisali Zvezdu, su poveli u Portugalu, golom "Vaške" Lopeza, ali su Maniš, Derlei sa dva gola i Poštiga okrenuli i praktično lansirali Porto u finale. Do tada Murinjo koji je glumio nezainteresovanost i mirnoću je eksplodirao, pala je ta fasada. Posle remija bez golova na "Olimpiku", Porto se našao u Sevilji u finalu protiv Seltika. Kao da su igrali na gostujućem terenu jer je 80 000 Škota stiglo u Andaluziju, tek polovina je ušla na stadion, ostali su ispred navijali, zaista nesvakidašnja situacija.

Ali, Murinja to nije impresioniralo. Iako je mitski Henrik Larsen dao dva gola za deset minuta, u tom istom periodu Derlei i Alejničev su savladali Raba Daglasa, da bi u produžetku opet zlatni Derlei doneo pobedu i trofej četvrti u sezoni za Murinja. Mediji su mu odali priznanje, kada bi se svi u produžecima plašili i igrali na remi i penale, njegov tim je insistirao na igri, Deko je asistirao Derleiju, Brazilci su kreirali trijumf.

Posle meča radosni Murinjo je novinarima rekao da će naredne godine Porto napraviti dosta toga lepog u Ligi šampiona, ali da ne mogu da osvoje takmičenje jer je to rezervisano za klubove "ajkule" koji mogu da potroše 20, 30, 40 miliona za igrača, nešto što će on raditi kasnije kada bude otišao iz Portoa.

Sve posle te prve sezone lige, kupa, Superkupa i na kraju Kupa UEFA je istorija.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke