Na Old Trafordu gost kojeg niko ne želi

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 14.01.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Sparsi stižu u Mančester nakon što su popravili formu, ima li Junajted odgovor na “Angeball”?

EPA-EFE/VINCE MIGNOTT
EPA-EFE/VINCE MIGNOTT

Povezane vesti

U jednom od derbija 21. kola engleske Premijer lige, na Old Trafordu se sastaju Mančester junajted i Totenhem, dve ekipe koje se nalaze u dijametralno suprotnom momentumu.

Junajted ni ove sezone pod vođstvom Erika ten Haga ne uspeva da popravi formu. Navijači svake sezone očekuju trofeje od svetskog fudbalskog giganta, ali je jasno da to u ovom trenutku neće ići tako lako. Brojni su problemi sa kojima se “crveni đavoli” suočavaju ne samo na terenu, već i van njega, a mnogi pronalaze krivca u većinskim vlasnicima kluba, porodici Glejzer. Naviknuti na poslovni model iz američkog sporta, Glejzeri su se više fokusirali na izvlačenje finansijske dobiti, nego na stvaranje moćne i konkurentne ekipe, pa su navijači jedva dočekali upliv svežeg kapitala dolaskom sera Džima Retklifa. Britanski milijarder otkupio je 25 posto vlasništva kluba i obećao ulaganje od 300.000.000 dolara kako bi Junajted uhvatio priključak sa konkurentima koji su, čini se, otišli predaleko od giganta iz Mančestera.

Situacija na terenu nije ništa bolja. Ten Hag od svog dolaska jula 2022. godine ne uspeva da napravi dobre rezultate u nizu, te i pored osvojenog Liga kupa prošle sezone ne uliva poverenje svojim radom. Sukobi sa Kristijanom Ronaldom nisu pomogli Holanđaninu, a Junajted je postao prepoznatljiv kao izuzetno nepredvidiva ekipa koja nije u stanju da napravi pobednički niz kako bi se priključio vrhu tabele. Posebno je bolan bio decembar u kojem je Junajted upisao čak pet poraza u svim takmičenjima i ispao iz Evrope, dok je trijumfovao samo u dva navrata uz jedan nerešen rezultat. Aktuelno stanje na tabeli nikako ne može da raduje pristalice kluba iz Mančestera, od mesta koje vode u Ligu šampiona udaljen je devet bodova što u Premijer ligi u januaru mesecu nije nedostižno. Ipak, ako uzmemo u obzir Junajtedovu formu, problem je evidentan.

Sa druge strane, imamo Totenhem koji je u novu sezonu ušao sa novim trenerom Angeom Postekogluom. Australijanac je posle serije trofeja u Seltiku napravio iskorak i stigao u Premijer ligu preuzevši klub koji je poznat najmanje po trofejima. O tome kakav je posao napravio Postekoglu govori i podatak da je u prva tri meseca u Engleskoj osvajao nagrade trenera meseca, a Spursi su bili veliki evropski hit pošto su se u oktobru našli na prvoj poziciji na tabeli. Navijače Totenhema, ali i neutralne ljubitelje fudbala oduševio je neposredan stil igre uz visok ritam i brzu tranziciju, pa je Postekogluov Totenhem ubrzo postao jedna od najzabavanijih ekipa za gledanje u čitavoj Evropi.

Klub iz Londona vezao je deset uzastopnih mečeva bez poraza u domaćem šampionatu, da bi poraz od 4:1 u burnom gradskom derbiju od Čelsija najavio veliki pad u igri Totenhema. Niz nepobedivosti zamenio je niz bez trijumfa od kojeg se “pevci” i dalje oporavljaju. Veoma uspešno, mora se reći, bez obzira što se Totenhem trenutno nalazi na petoj poziciji Premijer ligi, tim je uspeo da ostvari četiri trijumfa u pet mečeva, pa bi okršaj sa Mančester junajtedom mogao da označi i prekretnicu sezone za pulene Angea Postekoglua.

Ma u kakvoj formi bio, Mančester junajted je gotovo uvek favorit na Old Trafordu na kojem su ove sezone upisali čak sedam poraza u svim takmičenjima od početka sezone. Sa druge strane, Totenhem je treći najnepoželjniji gost u Premijer ligi, bolji su još jedino Mančester siti i Liverpul što znači da će “crvenim đavolima” biti potrebna igra iznad svojih trenutnih mogućnosti ne bi li upisali pobedu koja će sigurno dati pozitivan impuls u nastavku sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke