Na redu je Superklasiko!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 11.09.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Divovi se vratili u bitku za titulu!

Epa/Juan Ignacio Roncoroni
Epa/Juan Ignacio Roncoroni

Povezane vesti

 Nova stranica, Argentinci kažu najveće fudbalske utakmice na svetu, mada bi Škoti, ali i Španci tu imali neke primedbe.

"La Nuestra" ili "Naša" kako su nazvali svoj kriolo stil fudbala u vreme oslobađanja od engleskih učitelja bio je pravi virus pa nije ni čudo što je je za tili čas u samom Buenos Ajresu osnovano oko 500 klubova.

Fudbal se rodio u pregrađima i na dokovima, i Boka i River Plata nastali su iz bede, to što će se kasnije ovi drugi odseliti na sever grada u Njunez i početi da troše u ono vreme ekonomske depresije nezamislive sume za fudbalere drugih klubova.

Tako su i dobili nadimak "Milioneri". Samo, nećete nikada čuti navijače Boke kako ih tako zovu, oni su jednostavno Gallinas (odnosno "Pilići"), što se odnosi na navodni kukavičluk, to jest odsustvo muškosti.

"Ofarbaš nokte i izađeš na teren, user… se kad je najvažnije", postoji i jedna pesma na Bokinoj tribini, posvećena mitskom porazu Rivera protiv Penjarola 1966. Na neki način, opravdali su nadimak, izgubili su treću utakmicu, baraž, iako su vodili sa 2:0 na poluvremenu, rival je stigao do produžetaka i dobio sa 4:2.

Na "Monumentalu" će odgovoriti prasetom obučenim u žuto-plavo. Boje Boke su, verovatno znate, boje jednog švedskog broda koji je uplovio na dokove dok su Italijani pravili klub i pogađali se oko boje. Sećanje na svoju rodnu Đenovu iz koje su isplovili u novi svet, doneli su u pregrađe "La Boku", tamo gde se govorilo posebnim "Zena" dijalektom, danas kada kažete Xeneizes, to je Boka.

Rivali iz Rivera ih zovu "Chanchitos" što u slengu znači "prljavi" ili "siromašni", nekad će ih nazvati i "Bosterosima", odnosno skupljačima smeća. Legendarni Angel Labrunja, jedan od one čuvene Riverove La Maquine i čovek koji je dao 16 golova najvećem rivalu je na "Bombonjeru" izlazio zapušenog nosa.

Ali, te razlike su se izgubile. River ima veliki broj navijača, a njihovi legendarni predsednici, Alberto Armando ili kasniji predsednik države Makri, su bili sve samo ne siromašni. Ovaj prvi je imao licencu za Fordova vozila, nogom je otvarao kabinete vlasti, a napravio je i "Bombonjeru".

Bilo je jasno igrača koji su nosili dres oba kluba, Oskar Ruđeri koji je otišao tim putem je to opisao kao način da vas niko ne voli.

"Jedni vas otvoreno mrze, drugi vam nikada neće verovati", rekao je čovek koji je postao prvak sveta nakon što je izdao Boku, doneo Riveru titulu. Makar taj jedan trenutak, dok je zemlja vrištala od sreće 1986. nije bilo bitno, posle su ga vređali kao i ranije...

Kaniđa je zabio nož u srce Riveru, ne samo jer se iz Evrope vratio u Boku i onda se deklarisao kao navijač, već jer ih je probušio 1996. postigavši het-trik na "Bombonjeri".

Svaka utakmica je priča za sebe, Tevezov "pileći ples" kada je isključen u 89. minutu posle gola. U nadoknadi Boka je primila pogodak pa je River otišao u finale Kopa Libertadores.

Jednom se igralo narandžastom loptom, navijači Boke su zasuli teren papirom, kako bi sprečili slavlje Rivera i počasni krug na "Bombonjeri" posle trofeja, nije bilo načina da se očisti, to je čuveni "narandžasti derbi".

Idoli poput Maradone sa jedne i Enca Frančeskolija sa druge strane, nikad nisu ni pomislili da zaigraju za ove druge, Dijego je čak rekao da bi mogao jedino da se uvuče na "Monumental" u Riverovom dresu i baci bombu…

Zanimljivo da je u La Boka Bariju, odnosno na jednom od uglova ovog kvarta, igran kako kažu najbolji tango na svetu, što je možda u suprotnosti sa stilom voljenog kluba, oni jednostavno vole da pobeđuju grubo. Nisu igrali tango na procesiji 2011. kada su nosili kovčeg u bojama Rivera, nakon što je rival ispao u drugu ligu. Ne, skakali su gore dole, imitirajući lift, kao sudbinu "Milionera" koji nikada više neće stići do vrha.

Nije da su bili neki proroci, River Plata se vratila odmah, ugurali su ih u ligu, pa su od tada bili po treći put šampioni Južne Amerike 2015. a uzeli su i dva kupa. Sve to i danas za pojasom, plus još par Kopa Libertadores ima Marselo Galjardo, trener koji je Riveru čiji je bio i igrač vratio dostojanstvo.

Ima mnogo tih priča, Rikelme je jednom dao dres Aimaru, ali je odbio da uzme Pablov, jer bi morao da promeni kuću, ako bi uneo tu nesreću preko praga. Pomenuti Anhel Labrunja je rekao da bi voleo da bude trener Boke da namerno izgubi sve utakmice...

Kako sada stoje stvari?

Posle lošeg starta, River i Boka su se sabrali, doduše na to je uticalo i ispadanje iz Kopa Libertadores. “Milioneri” su na opšte iznenađenje izgubili od Veleza, dok je Boka u osmini finala posle velike bitke poražena od Korintijansa.

U poslednje vreme ovi timovi igraju dobro, dugo nisu izgubili, pa je odjednom dvojac iz “Superklasika” ponovo u trci za titulu. Kada su titule u pitanju, Boka je startovala kao glavni favorit, ali je upala u seriju loših rezultata.

Oni krunu čekaju dve i po gpdine, sa timom u kome su Zambrano, Roho, Dario Benedeto, Fabra, Advinkula, golman Romero delovali su kao šampion pre sezone. River je aktuelni prvak, posle sedam godina se titula vratila na "Monumental", zanimljivo da je Galjardo za svog mandata bukvalno osvojio sve trofeje, osim argentinskog šampionata. Sada je i to dodao u nisku trofeja. Kao i Boka, i River ima kombinaciju iskusnih fudbalera, golmana Armanija, Matija Suareza, Kintera, Enca Pereza, da ne nabrajamo, i naravno nekolicinu mlađih igrača, mada je njihova škola manje cenjena od Boke.

Prošle sezone, kada su timovi u čudnom sistemu takmičenja igrali samo jednom, Boka je odnela bodove sa "Monumentala", dueli su uvek napeti, timovi su igrali par puta u Kopa Libertadores, mečevi nisu završeni, pa je na kraju južnoamerička federacija čak donela odluku da se igra jednom u finalu kontinentalnog takmičenja, da ne bi bilo mogućnosti da se eventualno rivali sastanu u dva meča u borbi za pehar, sigurnosni rizici su preveliki.

River je poslednji put slavio na "Bombonjeri" 2018. godine, ali oni u meč ulaze kao favoriti zbog bolje forme. Ipak, teško je videti da dobiju Boku, pa su golovi najbolji izbor.

Ponudu za ovaj meč na AdmiralBetu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke